Kuidas taltsutada Dreamworksi - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Kuidas taltsutada Dreamworksi

Erko Rebane

19.08.2014 13:13

Shutterstock

Käesolev aasta pole DreamWorks Animationi aktsionäridele alanud kõige meeldivamalt. Majandustulemused teevad näod pikaks ning aktsia hinnagraafikust on saanud peegelpilt 2013.aasta liikumisele, mil tootluseks kujunes üle 150%. Kuigi ettevõte näeb vaeva filmitulu sõltuvuse vähendamise nimel, tõotab aeglane protsess investorid lähiaastateks veel Ameerika mägedele jätta.

Prognoositust kesisema kassatulu tõttu jäi Dreamworks tänavu juba teist kvartalit järjest kahjumisse. Kolme kuu müügitulu kahanes 2013.a teise kvartaliga võrreldes 43% 122,3 miljoni dollarini ning aktsia kohta teeniti 18 senti kahjumit. Tulemus osutus selgelt nõrgemaks võrreldes analüütikute ootustega, kelle arvates pidanuks ettevõte teenima 138,6 miljoni dollari suuruse müügitulu pealt aktsia kohta kõigest 2 senti kahjumit.

Et sellest veel vähe polnud, paljastas juhtkond, et USA väärtpaberi järelvalve (SEC) on asunud uurima „Turbo“ animatsiooniga seotud 13,5 miljoni dollari suurust mahakirjutamist. Kuigi vilets müügitulu oli juba eelmisel aastal teada, otsustati antud mahakirjutamine teha alles tänavu veebruaris. See on ajanud tagajalgadele ka väikeaktsionärid, kelle arvates puhus juhtkond kunstlikult 2013.a majandustulemused üles, mõjudes seetõttu hinnangu andmisel eksitavalt. Kahjumlike kvartalite ning SECi sekkumise tõttu on Dreamworksi aktsiat karistatud tänavu 36% langusega.

DreamWorks Animationi aktsia

Allikas: Bloomberg

Võiks ju arvata, et keegi suurematest meediafirmadest tahaks Dreamworksi enda tiiva alla võtta, sest viimase 20 tegutsemisaasta jooksul leiab nende toodangust nii mõnegi eduka frantsiisi. Hiljuti jõudis kinolinale „Kuidas taltsutada lohet 2“, mille kassatulu ületas augusti kolmanda nädala lõpuks globaalselt 500 miljoni dollari piiri, kerkides sellega 2014.a suurima kassatuluga animatsiooniks. See näitab, et Dreamworks on suuteline vabalt astuma suuremate tegijate kandadele, nagu näiteks 20th Century Fox või Time Warner, kes tõid tänavu kinodesse „Rio 2“ ja „LEGO filmi“, kogudes piletituluna vastavalt 494 ja 468 miljonit dollarit.

Dreamworksi edukatest frantsiisidest väärivad mainimist veel Shrek, Madagascar, Kung Fu Panda, The Croods. Aga ülevõtmise puhul või takistuseks osutuda seik, et Dreamworksi edus puudub järjepidevus, sest sekka mahuvad ka nõrgema sooritusega linateosed nagu „Turbo“, „Härra Peadbody ja Sherman“ ning „Viis legendi“. Teiseks takistavaks asjaoluks võib olla fakt, et suurematel meediafirmadel on juba oma animatsioonistuudiod olemas.

Väidetavalt olevat Dreamworksi juht Jeffrey Katzenberg üritanud mõni aasta tagasi firmat müüa aga ei suutnud leida ostjaid. Olenemata sellest, kas eesmärgiks on tõsta enda atraktiivsust potentsiaalsete ülevõtjate silmis või saada iseseisva ettevõttena paremini hakkama, peab tulubaas olema paremini hajutatud, et käekäik poleks sõltuv ainult paarist linateosest aastas. Selle mantra saatel on tegevjuht ka edasi liikunud.

Eelmise aasta mais osteti Youtube’is seriaale tootev kanalite võrk AwesomenessTV, millele lisandus aasta hiljem eraldi DreamWorksTV kanal.  Mullu juunis sõlmiti partnerleping Netflixiga, kellele toodetakse järgmiste aastate jooksul 1100 episoodi jagu seriaale, millest osad põhinevad kinos linastunud animatsioonidel. Lisaks hakati pakkuma oma toodangut ka teistele telejaamadele üle maailma, millega Dreamworksi produktsioon levis eelmise aasta lõpuks 60s riigis.

Filmidest saadud müügitulu osakaal kogutulust on viimastel aastatel hakanud kahanema, moodustades eelmisel aastal siiski veel 71%.

Allikas: DreamWorks Animation

Kui Dreamworksil satub olema hea aasta ning kõik 2-3 animatsiooni löövad publiku seas laineid, on filmitulu suurel osakaalul positiivne efekt kasumile. Sõltuvus vähestest filmidest loob paraku ka vastupidise efekti, kui vaatajate vastuvõtt jääb kesiseks ning amortiseerimata tootmiskulud tuleb maha kanda, muutes kasumirea väga volatiilseks.

Allikas: Bloomberg

Erinevalt paljudest teistest stuudiotest, kes kuuluvad suuremate meediaettevõtete koosseisu ning kus kõikuvamat filmitulu aitab tasakaalustada stabiilsem televisioon, sõltub Dreamworks peamiselt oma animatsioonidest. Kuigi ettevõte võib kasu lõigata sektori konsolideerumisest, ühendab tõenäoliselt nii potentsiaalset ülevõtjat kui ka praeguseid aktsionäre ühine huvi, et firma müügitulu oleks paremini hajutatud.

Dreamworks on viimase aasta jooksul astunud selleks vajalikke samme ning suurendanud animatsioonide  kõrval muude tuluallikate osakaalu 2011.a  22% pealt 2013.a 29%ni aga mõistagi jätab see kasumirea ja aktsia endiselt volatiilseks, eriti olukorras, kus järgmise 1,5a jooksul on end tõestanud frantsiisidest kinolinale jõudmas vaid „The Penguins of Madagascar“  (26. november 2014) ja „Kung Fu Panda 3“ (23. detsember 2015).

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon