USA tarbija koormab ennast tarbimislaenudega - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

USA tarbija koormab ennast tarbimislaenudega

Vallo Lees

21.08.2014 10:33

Shutterstock

USA tarbijate võlakoorem on viimasel ajal kasvutrendi näidanud, mis tuleneb ilmselt sellest, et tarbijad on oma finantsseisundiga piisavalt rahul, et võtta täiendavat laenukoormust ning teisalt on ka pangad valmis tarbijatele krediiti andma. Siiski on kasvusuund püsinud väga lühikest aega ning selle vastu, et viimase aja trendi võiks julgelt ekstrapoleerida tulevikku, hoiatas ka viimatine raport, mis näitas, et teises kvartalis püsis majapidamiste võlakoorem samal tasemel kui kvartal varem.

USA keskpanga andmetel oli tarbijatel Q2 2014 seisuga üleval $11,6 triljonit võlakohustusi. Sisuliselt on tegu sama tasemega, mis möödunud kvartalilgi, märkides kõigest $18 miljardi suurust vähenemist. 2008. aasta kolmanda kvartali tipust on koguvõlg langenud ca triljoni dollari võrra ehk 8%.

Võlakoormuse kõige suurem komponent, hüpoteeklaenud, näitas võrreldes eelnenud kvartaliga 0,8% suurust kahanemist. See tähendab, et antud laenude maht langes $69 miljardi võrra, olles kokku $8,1 triljonit. Võrreldes tipptasemega on hüpoteeklaenude maht langenud $1,2 triljoni võrra. Kinnisvara tagatisel laenud näitasid samuti vähenemist, langedes 1% ehk $5 miljardi võrra, olles teise kvartali seisuga $521 miljardini.

Samas kinnisvarga mitte seotud laenude maht näitas 1,9% kasvu ning suurenemist võis täheldada igas kategoorias. Õppelaenude maht tõusis $7 miljardi võrra, kerkides $1,12 triljonini. Autolaenude jääk kasvas $30 miljardi võrra $905 miljardini, mida vedas $101 miljardi ulatuses uute laenude genereerimine, mis on kõrgeim näitaja alates 2006. aasta kolmandast kvartalist. Krediitkaardi võlg tõusis $10 miljardi võrra, ulatudes nüüd $669 miljardini. Ühtlasi on märgata agregeeritud krediidilimiidi kasvu, mis teises kvartalis
tõusis esimesega võrreldes 1%.

Allikas: Fed

Laenude kvaliteet paranes jätkuvalt, kui kõikidest laenudest 6,2% oli mingis maksejõuetuse faasis vs 6,6% Q1 2014. $724 miljardist maksejõuetuses olevast laenumahust $521 miljardit on maksegraafikust maas enam kui 90 päeva. Endiselt on kõige suurem osakaal tõsistes makseraskustes olevatest laenudest õppelaenude segmendis, kus 10,9% laenudest olid ületanud maksetähtaja enam kui 90 päeva (2014 esimene kvartali oli see näitaja 11,0%). Ligi 308 000 tarbija krediidiraporti juures oli pankroti märge, mis on 19% väiksem näitaja kui aasta tagasi.

Allikas: Fed

Hiljutine Gallupi läbiviidud küsitlus ameeriklaste seas näitas, et 45% tarbijatest arvab, et nende tarbimiskulutused on suuremad kui aasta tagasi. Siinkohal tasuks märkida kulutuste struktuuri erinevust põlvkondade lõikes. Kuigi nii nooremate kui ka vanemate kulutused on tõusnud, siis beebibuumi generatsiooni (pensioniikka jõudvad ameeriklased) sõnul on tarbimiskulutuste kasv tulnud eelkõige esmatarbekaupade, kommunaalteenuste,
tervishoiuteenuste ja  kodu hoolduse/remondiga seotud kulude kasvust. Noorem generatsioon aga raporteerib, et kõige suuremat kasvu nende kulutustest veavad vaba aja tegevused ning riided. Antud tulemus on ka igati loogiline, sest noorte puhul on väiksem tõenäosus, et neil on oma maja või lapsed, mistõttu ongi neil võimalus kulutada rohkem esmavajadustega mitteseotud tegevustele. Kuna aga beebibuumi generatsioon moodustab endiselt suure osa USA tarbimisest, siis kiirema majanduskasvu eelduseks, oleks vaja ka nende panust tarbimisse laiemalt kui esmatarbekaubad.

2013. aasta sügisel viis Fed läbi esimese küsitluse USA majapidamiste majandusliku heaolu kohta. Kuigi 60% küsitletutest leidis, et majapidamisel läheb finantsiliselt normaalselt, leidus tulemustes ikkagi murettekitavaid kohti, eelkõige piisava finantspuhvri olemasolus. Ligikaudu 39%-l majapidamistest oli piisavalt vahendeid kõrvale pandud, mis olid võrdsed vähemalt kolme kuu kulutustega. Kõigest 48% vastanutest arvasid, et nad suudaksid maksta $400 suuruse ettenägematu kulutuse, ilma, et peaksid selleks raha laenama või midagi müüma.

Pärast majanduskriisi on palju kõlapinda saanud ka majaomanike osakaalu vähenemine ning on leitud, et noored soovivad pigem üürida kui osta. Fedi uuringust selgub, et ligi pooled 18-59 aastased oleksid parema meelega koduomanikud, kuid nad ei suuda teha nõutavat sissemakset, et saada hüpoteeklaenu.

Allikas: Fed

Täispikk raport majapidamiste heaolu kohta on kättesaadav siit.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon