Samsungis puhuvad muutuste tuuled - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Samsungis puhuvad muutuste tuuled

Vallo Lees

03.09.2014 09:09

Shutterstock

Lõuna-Korea konglomeraat Samsung Group teatas esmaspäeval, et liidab omavahel laevaehituse ning inseneriteenuste üksused veel käesoleva aasta jooksul. Turuosaliste sõnul on tegu restruktureerimiste algusega grupisiseselt, kuna Samsung Groupi äritegevused üksuste lõikes kattuvad juba üsna palju ja seega oleks mõttekam ühineda. Lisaks arvatakse, et antud samm märgib ka Samsung Groupi uue liidri tulekut ning grupi struktuuri suuremat muutust.

Tehingu tulemusena hakkab Samsung Engineering kuuluma Samsung Heavy Industries alla. Viimase puhul on tegu maailma suuruselt kolmanda laevaehitajaga, kelle tegevuste hulka kuuluvad veel ka sillastruktuurid, tuuleenergia ning tehaste ehitus. Samsung Engineeringu äritegevuste alla kuuluvad rafineerimis- ja elektrijaamad ning muud tööstuslikud hooned. Tehingu kohaselt emiteerib Samsung Heavy Industries iga 100 Samsung Engineering aktsia kohta 236 uut aktsiat. See tähendab, et laevaehitaja annab välja 94 miljonit aktsiat, mis teeb kogu tehingu väärtuseks ca $2,4 miljardit. Ühinemine peaks aset leidma detsembris.

Mõlema ettevõtte aktsiate esmane reaktsioon oli positiivne, kui Samsung Heavy Industries (SHI) kauples 6,2% kõrgemal ning Samsung Engineering tõusis 12,5%. Kummalgi ettevõttel on viimasel ajal olnud raskusi. Laevaehitusüksus seisab silmitsi viimase aja lisandunud mahtudest tulenevalt madalamate tellimustega, mis on peatanud müügitulude kasvu ning kahjustanud kasumlikkust. Seetõttu otsis SHI uusi võimalusi mereprojektidest, kuid ilmselgelt oli ettevõttel puudu projekteerimise ekspertiisist. Käesoleva aasta esimeses kvartalis raporteeris laevaehitaja $360 miljoni suurusest kahjumist, mis tulenes $490 mln suurusest kahjumite provisjonist seoses graafikust maha jäänud mereprojektidega. Samsung Engineering teatas möödunud aastal $1 miljardi suurusest  kahjumist, mis oli esimene kord alates 2003. aastast, mil ettevõtte kasumiaruande viimasel real oli miinusmärgiga arv. Põhjuseks tihenenud konkurents ning hinnasõda, mis samuti on ettevõtte pannud rohkem mereprojektide, kaasaarvatud LNG tehaste poole vaatama.

Sellest tulenevalt hakkasidki üksused otsima koostöövõimalusi ning leiti, et SHI laevade ja tehaste ehitamisvõimekuse kombineerimine Samsung Engineering projekteerimise oskustega võimaldaks kõrvaldada mõlema ettevõtte nõrkused mereprojektide valdkonnas. Antud üksuste eelmise aasta müügitulude summa oli $24 miljardit ning aastaks 2040 plaanitakse antud näitajat kasvatada $39 miljardini ehk ca 9% aastas. Samas märgib juhtkond, et lühiajaliselt ilmselt mingit sünergiaefekti täheldada ei saa, vaid kasud ühinemisest peaksid hakkama avalduma 2016. aastast, sest selleks ajaks peaks Samsung Engineering saama probleemsete Saudi Araabia elektrijaamade projektidega ühele poole.

Kuid turuosalised on veendunud, et tegu pole ainult sünergiaefekti otsimisega, vaid ühinemise taga nähakse ka samme konglomeraadi juhi vahetamiseks. Nimelt on Samsung Electronicsi nõukogu esimees ja Samsungi grupi juht Lee Kun-hee alates 10. maist saadud infarkti tagajärjel viibinud haiglas. 72-aastase mehe tervislik seisund nagu ka see, kes tema lastest võiks olla järeltulija, on hästi hoitud saladus. Siiski leitakse, et eespool mainutud ühinemine aitab eemaldada ebakindlust seoses Lee Kun-hee terviseprobleemidega ning aitab tema pojal, Lee Jae-yong’il saavutada suuremat kontrolli Samsungi grupi üle.

Hiljuti teatas Samsung Cheil Industries (varasema nimega Samsung Everland) ning tehnoloogiaettevõtte Samsung SDS esmastest avalikest emissioonidest (IPO). Analüütikute sõnul võimaldab see Lee lastel saada piisavalt rahalisi vahendeid, et säilitada kontroll Samsungi grupi üle ning maksta pärimismakse. Samsung Cheil Industries on üksus, mille kaudu Lee perekond tervet gruppi kontrollib.

Korea konglomeraate kontrollivad perekonnad seisavad silmitsi pärimisprobleemidega, sest varem kehtinud süsteem, kus ühte gruppi kuuluvatel ettevõtetel oli lubatud omada vastastikku osalusi (cross-holdings) on nüüd keelatud. Varasem süsteem võimaldas grupis saada kontrolliv hääleõigus, ilma suure osaluseta gruppi kuuluvates ettevõtetes. Väidetavalt on Lee perekonnal 1,53% suuruse osalusega grupi ettevõtetes 49,7% suurune häälteõigus. Tõsi, olemasolevaid sidemeid ettevõtete vahel lammutama ei hakata, kuid uusi sarnaseid skeeme pole lubatud enam läbi viia. Lisaks on Korea valitsus loonud maksusoodustuste stiimuli ettevõtetele, kes muudavad oma struktuuri traditsioonilise holding ettevõtte sarnaseks. Seega spekuleeritakse, et Samsungi viimaste restruktureerimiste taga võib peituda ka soov kiiremini luua tüüpilist ema- ja tütarettevõtete süsteemi.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon