Tulirelvade mull on teist korda lõhkemas - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Tulirelvade mull on teist korda lõhkemas

Erko Rebane

04.09.2014 09:12

Shutterstock

Käesolev aasta pole USA tulirelvade tootjatele olnud kuigi edukas, osutudes risti vastupidiseks sellele, mida kogeti mullu. See ei tähenda, et ameeriklased oleksid üleöö teise usku pööranud, vaid tormijooks poodidesse kipub sõltuma rohkem sellest, millist käitumist oodatakse valitsuselt.

Möödunud nädalal teatas USA teiseks suurim börsil kaubeldav tulirelvade tootja Smith & Wesson (SWHC) oma juulis lõppenud 2015. fiskaalaasta esimese kvartali tulemused, mis paraku ei suutnud analüütikute üles seatud sihtmärki tabada ning aktsia on pidanud sellest hetkest alates vastu võtma ligi -18% löögi.

Ettevõtte kolme kuu müügitulu langes aastatagusega võrreldes -22,9% 131,9 miljoni dollarini, jäädes alla analüütikute prognoositud 134,37 miljonile dollarile. Ja ehkki aktsiakasumi tasandil suudeti ootust sendiga lüüa (0,26 dollarit vs oodatud 0,25 dollarit), siis fookus langes üsna koledale teise kvartali ja kogu majandusaasta väljavaatele.

2015. fiskaalaasta teise kvartali müügituluks prognoosib Smith & Wesson 100-110 miljonit dollarit ja aktsiakasumiks 0,04-0,08 dollarit. Analüütikud küll ootasid müügitulu langust eelneva aasta sama perioodi 139,3 miljonilt dollarilt 135,6 miljonile dollari, kuid uskusid, et ettevõte suudab marginaalide abil hoida aktsiakasumit vähemalt 0,28 dollaril. Kogu majandusaasta müügitulu prognoos langetati 585-600 miljoni dollari pealt 530-540 miljonile dollaril (analüütikute prognoos 595,85 mln USD) ja aktsiakasumi ootust 1,3-1,4 dollarilt 0,89-0,94 dollarile (analüütikute ootus 1,36 dollarit), mis tähendab et negatiivsed turutrendid ulatuvad teisest kvartalist kaugemale aga aasta lõpp peaks juhtkonna hinnangul tooma siiski normaliseerumise.

Relvade müüki Ühendriikides kõigutab lühiajaliselt väga palju arvamus, mida valitsus võib seaduse osas ette võtta. Näiteks pärast Sandy Hooki koolitulistamist 2012.a detsembris järgnes turul paaniline tulirelvade kokkuost, sest kardeti, et valitsus muudab relva hankimise tulevikus oluliselt raskemaks.  Nõudlus ületas pakkumist, relvatootjad suurendasid tootmist ning nautisid rekordilisi kasumeid. Ühel hetkel aga rahunes ostja maha, kuna kongress jäi sellel rindel vaikseks, ajades tänaseks tootjate ja edasimüüjate varud nii kõrgeks, et kohati tuleb kaubast lahti saamiseks teha agressiivseid allahindlusi.

Allikas: Bloomberg (majandusaasta ei ühti kalenderaastaga)

Spekulatiivne ostumaania läks lahti ka 2008.a, kui ilmnes, et Ühendriigid saavad endale demokraadist riigipea Barack Obama, kes pooldab relvade kasutamise piiramist. Smith & Wessoni aktsia rallis 2009.a esimese nelja kuuga üle 200% ning teine tulirelvade tootja Sturm Rugeri aktsia tõusis samal perioodil ligi 90%. Aga aegamööda vajus teema soiku ning müük normaliseerus.

Müügi kõikumise taga pole tarbijate eelistuste muutus, sest sarnased tendentsid jooksevad läbi ka  Sturm, Ruger & Company (RGR) puhul, kes jäi juulis teise kvartali majandustulemustega ootustele alla aga kuna viimane prognoose ei väljasta, eeldatakse turust värskema ülevaate andnud Smith & Wessoni numbrite põhjal, et edasimüüjate kõrged varud jätavad jälje ka RGRi järgnevate kvartali tulemustele.

Allikas: Bloomberg

Üritamaks veidigi aimu saada, millises seisus relvaturg on ja kuhu suunas liigutakse, kasutatakse juhtivindikaatorina FBI kaudu teostatud kriminaalse tausta päringuid, mida on vaja tulirelva müües läbi viia. Statistika ei peegelda otseselt nõudlust, sest infopäring ei pruugi  alati viia tehinguni, kuid antud info põhjal võib vähemalt väita, et ameeriklaste huvi relvade vastu pole kuhugi kadunud. Näiteks juunis ja juulis tehti 8-9% rohkem päringuid kui mullu samal ajal, mis seostab relvatootjate nõrkasid tulemusi edasimüüjate lühiajalise varude optimeerimise vajadusega.

Allikas: FBI

Pärast SWHC aktsiahinna langust ja kasumiootuste korrigeerimist kaupleb väärtpaber 10,2x järgmise 12 kuu ettevaatavat kasumit, mis ajalooliselt jääb koridori alumise ääre lähedale. Kuigi kaitsvalt võivad mõjuda ka firma suhteliselt madal laenukoormus ning positiivse vaba rahavoo teenimise võime, siis investoritel on hetkel julgustuseks võtta vaid juhtkonna nägemus, et tegemist on lühiajalise valuga, mis fiskaalaasta teises pooles peaks leevenema. Aga fakt, et alles juuni lõpus oli juhtkond 2015. majandusaasta osas optimistlikum kui kaks kuud hiljem, peaks näitama hästi, kui keeruline on  tööstuse praeguses varude probleemis orienteeruda.

Allikas: Bloomberg

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon