Pakkumise piirangud hoidsid iPhone’i müüki tagasi - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Pakkumise piirangud hoidsid iPhone’i müüki tagasi

Erko Rebane

25.09.2014 09:22

Shutterstock

Esmaspäeval teatas Apple, et müüs esimesel nädalavahetusel üle kümne miljoni iPhone 6 ja 6 Plus mudeli, ent tegevjuhi Tim Cooki sõnul võinuks number veelgi kõrgem olla, kui varud poleks piiranud. Sestap leidub piisavalt katalüsaatoreid, mis aitavad edaspidi müügikasvule kaasa.

Kui võrrelda eelnevate,  iPhone 5S ja 5C, mudelite lansseeringutega, siis värskeima väljalaskega versioonide müüki suudeti pealtnäha kasvatada kolme esimese päevaga vaid 11%. Aga kuna antud number kajastab müüki ka edasimüüjate varudesse, siis  suuremat tähendust omab tihtilugu see, milline oli müük lõpptarbijale (sell through), peegeldades tegelikku nõudlust. Eelmisel aastal ulatus 5S mudeli läbimüük Piper Jaffray andmetel 5,5 miljoni ühikuni, tänavu aga oli nii 6 kui ka 6 Plus mudeli oma 8 miljonit või veidi enam, mis sellisel juhul märgiks mullusega võrreldes 45% kasvu.

Allikas: Apple

Apple ei avaldanud, kuidas esimese nädalavahetuse müük täpselt kahe toote vahel jagunes, kuid arvestades seda, et iPhone 6 Plus mudel müüdi paljudes kohtades kiiremini läbi, võib eeldada, et pakkumise puudujääk oli eelkõige seotud suurema telefoniga.

Pakkumise piirangud on Apple’i jaoks üsna tavaline nähtus, eriti suurema disainimuutuse korral. Eelmisel aastal pärssis müüki väidetavalt sõrmejälje sensorite kättesaadavus, aasta varem aga Apple’i otsus integreerida puutesensorid LCD ekraaniga, ilma et selleks oleks vaja eraldi lisakihti luua. Tänavu spekuleeritakse, et pudelikaelaks  on taas ekraanid, kuna Apple tahtis õhema disaini saavutamiseks standardset taustavalguse süsteemi muuta, kuid avastades selle ebapiisavat valgustamise võimet, oli vaja ümbermuudatusi teha, mis neelas väärtuslikku tootmise aega.

Lisaks nõudluse rahuldamise probleemidele hoidsid iPhone 6 ja 6 Plus mudelite esimese nädalavahetuse müügi täit potentsiaali tagasi piiratud riikide arv, kus need letile jõudsid. Möödunud reedel alustati müügiga Ühendriikides, Austraalias, Kanadas, Prantsusmaa, Saksamaal, Hongkongis, Jaapanis, Puerto Ricos, Singapuris ja Suurbritannias. Erinevalt 5S mudelist, ei olnud esialgsete riikides seas Hiinat, mis septembris lõppeval kvartalil peaks IDC andmetel moodustama 13% iPhone’i müügitulust.

Apple’i sõnul jõuavad iPhone 6 ja 6 Plus aasta lõpuks müügile 115 riigis. Millal täpsemalt uued mudelid Hiina turule saabuvad, on veel lahtine, sõltudes sealse valitsuse heakskiidust. Kuid ministeeriumi kohaselt on protsess jõudnud juba lõppfaasi.

Miks iPhone’ i müüginumber ülejäänud tooteportfelliga võrreldes nõnda suurt tähelepanu pälvib, aitab selgitada fakt, et täna toovad telefonid tehnoloogiaettevõttele sisse juba veidi üle 50% müügitulust. Osa uue iPhone’i müügist registreeritakse septembris lõppeva neljanda kvartali tulemustes, mille puhul prognoosib analüütikute konsensus 5,4% käibe kasvu võrreldes mullusega (39,5 miljardile dollarile) ning aktsiakasumi tõusu 9,3% 1,29 dollarini.

Telefonide tsükli efekt avaldub mõistagi alles järgnevate kvartalite jooksul, mida suurem arv  turgusid ära kaetakse. Analüütikute konsensus usub, et Apple suudab iPhone’i eestvedamisel 2015.a septembris lõppeva majandusaasta müügitulu kasvu  uuesti 10% peale tõsta (2014.fiskaalaasta ootus 5,5%) ning teenida ka rasvasemat kasumit. 2015. fiskaalaasta aktsiakasumiks ootab konsensus 7,2 dollarit (aastane oodatav kasv 13,5%). Viimase kuuga on seda prognoosi tõstetud keskmiselt 3%.

Kokkuvõttes kujunes iPhone 6 ja 6 Plusi esimese nädalavahetuse müük pinna all tegelikult tugevamaks, kui peegeldab 10 miljoni suurune number. Ühest küljest osutusid varud kohati ebapiisavaks, teisalt puudus esimese ringi riikide seas Hiina, mis on IDC andmetel Apple’i jaoks USA järel teiseks suurim iPhone’i turg. Nii tootmisprobleemide leevenemine kui vaikselt täiendavatele turgudele laienev müük peaksid seega mõjuma kahe peamise katalüsaatorina, mis aitavad 6 ja 6 Plus mudeli müügikasvule edaspidi hoogu juurde anda.

Apple'i aktsia (valge) ja 2015.a septembris lõppeva majandusaasta oodatav aktsiakasum (punane, USD)

Allikas: Bloomberg

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon