Edasikindlustajate tulevik on murettekitav - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Edasikindlustajate tulevik on murettekitav

Kristiina Kirtsi

26.09.2014 07:13

Shutterstock

Lisaks investeerimisportfelli tootlust survestavatele madalatele intressidele teeb edasikindlustajate äritegevust üha keerulisemaks ka kasvav konkurentsisurve alternatiivse kapitali pakkujate poolt. Selle tulemusel on edasikindlustuse turgu iseloomustavaks märksõnaks hindade odavnemine ning ebakindlus tuleviku suhtes.

Edasikindlustus kujutab endast riskide maandamist läbi selle, et kindlustusettevõte müüb sõlmitud kindlustuslepingud edasi kolmandale osapoolele, mis kindlustuskahjude tekke korral hüvitab need lepingus kokkulepitud ulatuses. Seejuures maksab kindlustusettevõte edasikindlustajale edasikindlustuspreemiat. Põhjus, miks kindlustusselts peaks edasikindlustus kasutama on näiteks järgnev: kui kindlusettevõte müüb 1000 kindlustuspoliisi maksimaalse hüvitise piiriga 1 miljon eurot poliisi kohta, siis tema kogu võimalik kahju võib ulatuda 1 miljard euroni. Sellisel juhul on poliiside müüjal parem riske optimeerida läbi kindlustuspoliiside edasi müümisega. Riskide hajutamine aitab nii parandada kindlustusseltside maksejõulisust (näiteks jagada kulusid suurte looduskatastroofide korral edasikindlustajatega) kui ka võtta poliiside väljastamisel suuremat riski.

2013. aastal kasvas globaalne kindlustuse ja edasikindlustuse preemiate maht 0,9% võrreldes aastatagusega ehk rekordilise 3,8 triljoni euroni. Segmentide lõikes vedasid kasvu kinnis- ja vallasvara  ning tervisekindlustus. Kindlustus- ja edasikindlustusturu globaalne kapitalimaht kasvas samal ajal rekordilise 3,1 triljoni euroni. Sektori ettevõtete poolt kindlustuskahjude katteks hoitava rekordilise kapitali varjupooleks on üha keerulisem kasvuvõimaluste leidmine ilma kasumlikkust ohustamata. Kuid samas on rekordilise kapitali positiivseks küljeks edasikindlustajate maksejõulisuse parandamine. Aktsionäride seisukohalt on positiivne see, et rekordilise vaba kapitali olemasolu võimaldab ettevõtetel soovi korral suurendada aktsionäridele tagastatava kapitali mahtu.

Regioonide lõikes veavad kindlustuspreemiate kasvu arenevad turud - perioodil 2000-2013 on arenevatel turgudel kindlustuspreemiate kasv olnud 9% aastas, samal ajal kui arenenud turgudel oli kasv vaid 3% aastas (globaalselt on kasv olnud samuti 3% aastas). Maailma suurimate edasikindlustajate hulka kuuluva Swiss Re prognooside kohaselt on kuni 2020. aastani oodata arenevatel turgudel 8% kasvu aastas ning arenenud turgudel 3% kasvu (globaalselt oodatakse samal ajal 4% kasvu).

Maailma suurimaks edasikindlustajaks on 27,1 miljardi euro suuruse turuväärtusega Saksamaa ettevõte Munich Re - ettevõtte neto edasikindlustuspreemiad ulatusid 2012. aastal 36,2 miljardi USA dollarini. Nagu allolevalt jooniselt näha mahuvad suurima edasikindlustuse netopreemiaga ettevõte esikolmikusse veel 23,5 miljardi euro suuruse turuväärtusega Šveitsis baseeruv Swiss Re ning 7,7 miljardi euro suuruse turuväärtusega Saksamaa ettevõte Hannover Re.

Allikas: Hannover Re

Edasikindlustajate äritegevusele on läbi konkurentsi tugevnemise üha suuremat survet hakanud avaldama pensioni- ja hedge-fondid, mis madalas intressikeskkonnas alternatiivseid investeerimisvõimalusi otsivad. Nende poolt pakutava odavama kapitali osakaal on kasvanud 15-20% peale edasikindlustuse turust. Konkurentsisurve jätkumist on oodata ka tulevikus, kuna pensionifondide investeering edasikindlustuse turule moodustab alla 1% nende varade mahust. Konkurentsi tugevnemise tõttu aga on edasikindlustajad sunnitud hindu langetama.

Hinnasurvet on tekitanud ka kulukate looduskatastroofide puudumine, kuna see on toonud kaasa nõudluse vähenemise selle kindlustusliigi järele. Täpsemalt on looduskatastroofide vastu kindlustamine viimase kahe aasta jooksul vähenenud üle 30%. Nõudluse vähenemine on toonud alla edasikindlustuse hinda, kuid sektori ettevõtted prognoosivad 2015. aastal hinnalanguse aeglustumist, sest pikas perspektiivis on oodata nõudluse kasvu jätkumist.

Kuid lisaks konkurentsi tugevnemisest tulenevast hinnasurvest on Euroopa edasikindlustajate kindlustuspreemiaid sellel aastal vähendanud ka valuutakursside ebasoodne liikumine (täpsemalt euro tugevnemine). Samuti muudavad edasikindlustajate äritegevust keerulisemaks ka rekordmadalad intressimäärad, mis survestavad nende investeerimisportfelli tootlust. Edasikindlustajate kasumist olulise osa moodustavate investeeringute tulusus on alates selle aasta algusest märkimisväärselt langenud ning Morgan Stanley hinnangul on sellel märkimisväärne mõju sektori ettevõtete kasumitele alates 2016. aastast. Kuigi edasikindlustajate investeerimisportfellides võib olla mitmekümnete miljardite eurode eest realiseerimata kasumeid, siis Morgan Stanley hinnangul on 5-7 aasta jooksul (mis vastab portfelli investeeringute perioodile) oodata enamuse realiseerimata kasumite kadumist (tempos ca 3-4 miljardit eurot aastas). Kasumite realiseerimine suurendaks aga nii ettevõtte maksukoormust kui ka kiirendaks investeerimistulu vähenemist.

Eelnevalt mainitu paneb edasikindlustajaid kasvu nimel otsima uusi võimalusi nii oma põhitegevuse raames kui ka väljastpoolt, et vähendada sõltuvust traditsioonilisest edasikindlustuse turust.

Vaatamata sektori ettevõtete keerulisele tegevuskeskkonnale on 20 suuremast börsil noteeritud globaalsest edasikindlustajast koosnev indeks alates 2014. aasta algusest tõusnud 8,9% ning viimase viie aasta jooksul 103%:

Allikas: Bloomberg

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon