Indrek Nuume: Ostke ettevõte välja! - Arvamusplats - Uudised - LHV finantsportaal

Indrek Nuume: Ostke ettevõte välja!

Indrek Nuume

29.09.2014 10:02

LHV peamised kliendid on väikese ja keskmise suurusega ettevõtted. Ligi 99% juhtudest kuuluvad need ettevõtted Eesti omanikele, sest nii nagu meid iseloomustab otsustamise kiirus ja pandlikkus, on ka meie klientideks valdavalt ettevõtted, kus juhid ja omanikud seisavad üksteisele lähedal.

Ettevõtluses tuleb aeg-ajalt teha kiireid ja olulisi otsuseid, mis väljuvad igapäevase majandustegevuse raamest. Kui omanikud seisavad juhtidele lähedal, siis aitab see vajalikke otsuseid kiiremini vastu võtta.

Euroopa Keskpank kehtestas hiljuti negatiivse intressimäära ning keskpanga retoorika näitab, et intressimäärad on ja jäävad madalaks ilmselt pikemaks ajaks. Kuivõrd intressimäärade langusega on pankade finantseerimiskulu oluliselt langenud, toob see kaasa ettevõtete laenud intressimäära jäämise madalale tasemele. See on õige hetk vajalike investeeringute finantseerimiseks.

Euroopa majandusruumis valitseb endiselt ebakindlus, riikide majanduskasvu numbrid on nullilähedased. Meie ettevõtete ekspordi sihtriikides Skandinaavias on kinnisvaraturu ülekuumenemisega seotud hirmud järjest suuremad. Välisettevõtted soovivad tuua oma kapitali teistest riikidest kodumaale lähemale. See loobki tänastele kohalikele juhtidele võimaluse ettevõtted senistelt (välis)omanikelt välja osta. Panga poolt vaadatuna on need osaluste väljaostuks antavad laenud küll keskmisest riskantsemad, kuid teisalt vähendab riski asjaolu, et ostja (ettevõtte juhtkond) täpselt tunneb ja teab, mida ta ostab.

Edukas äri toetub inimkapitalile

Eesti demograafilistest suundumustest tuleb ka ettevõtetel teha oma järeldused. Meie elanikkond vananeb ja tööealiste inimeste arv väheneb. Rahvastikuteadlaste poolt tehtud kõige  positiivsemate stsenaariumite kohaselt kahaneb järgmise 30 aasta jooksul tööealiste inimeste arv viiendiku võrra. Inimesed on järjest enam kõige võti ning seda eriti teenusevaldkonnas tegutsevate ettevõtete puhul. Teatud piirini on alati võimalik tootmistegevust või teenusepakkumist uute seadmete ja tehnoloogiate abil efektiivsemaks muuta, kuid ka targemate seadmete taga peavad seisma targemad ja paremini motiveeritud inimesed.

Mida teha, et nimetatud muutustes läheks ettevõtetel endiselt hästi? Võimalik nõuanne ettevõtjatele on: suurendage inimeste ringi, kes ettevõtte heast käekäigust täiendavat kasu saavad.  Andes ettevõtte võtmeisikutele võimaluse saada ettevõtte omanikuks, suurendate nende inimeste motivatsiooni seismaks ettevõtte eduka toimimise eest. Palga suurus on ka oluline, kuid dividenditulu ja osaluse väärtuse kasv on hea lisaboonus eduka tegevuse eest.

Eestis on uute ettevõtete ja ettevõtjate teke taas hoogustunud. Palju räägitakse idufirmadest ja nendepoolsetest maailma vallutamise plaanidest. See on õige, alati tulebki mõelda suurelt, aga  ära ei tohiks unustada ka kohalikku turgu. Eesti inimestel on kohalikul turul oluline eelis – me tunneme seda turgu suurepäraselt, see on ju meie koduturg.

Isiklik suhe ettevõtte käekäiguga

Ka ettevõtte börsile viimine on moodus, kuidas motiveeritud inimeste osakaalu suurendada. Ettevõtte aktsiate börsil noteerimise kasu lisaks kapitali kaasamisele ning aktsia likviidsuse ja  kaubeldavuse suurendamisele tuleneb sellest, et see annab võimaluse isikliku suhte tekkimiseks ka ettevõtte klientidele ja koostööpartneritele, kes võiks samuti olla huvitatud ettevõtte  aktsiatesse investeerimisest.

Heade ettevõtete taga seisavad alati head juhid. Väikeste ja keskmiste ettevõtete puhul on oluline eelis see, et ettevõtte omanikud on hästi kursis ettevõtte juhtide tegevusega. Nii saab äriühing teha vajadusel kaalutletud, kuid kiireid ja täpseid otsuseid. Sama printsiipi hindame ka LHV tegevuses.

Oleme Eesti kapitalil põhinev pank. See aga ei ole meie kõige olulisem eelis. Olulisemaks eeliseks on meie inimesed ja meie professionaalne kliendisuhtlus. Meil on hea meel, kui saame oma kogemustega olla Eesti ettevõtjatele kasvamisel vajalikuks toeks. Kapitalil ikkagi on rahvus ning edu taga on õiged ja hästi motiveeritud inimesed.

* Artikkel ilmus ajakirjas Investeeri 3/2014

 

Indrek Nuume

LHV Panga privaat- ja ettevõtete panganduse juht




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon