Ebola viiruse hirm jõudis kakaoturule - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Ebola viiruse hirm jõudis kakaoturule

Erko Rebane

02.10.2014 11:29

Shutterstock

Maailma Terviseorganisatsiooni kohaselt oli septembri lõpu seisuga Ebola viirusesse teadaolevalt nakatunud juba üle 6500 inimese, kellest pooled on pidanud haigusele andma oma elu.  Teadmine, et musta stsenaariumi kohaselt võib viirushaigusesse nakatunute arv tõusta CDC (Centres for Disease Control and Prevention) prognooside kohaselt tuleva aasta jaanuariks  1,4 miljonini, annab tunda ka kakaoturul, kus hirm võimalike tootmispiirangute ees on viinud šokolaadi tooraine hinna üle kolme aasta kõrgeimale tasemele.

Siiani on Ebola viirus mõjutanud Lääne-Aafrika riikidest peamiselt Sierra Leone’i, Libeeriat ja Guinead, kus kakaoubasid eksporditakse suhteliselt tagasihoidlikes kogustes. Kokkuostjaid kohutab aga see, et neist kolmest kaks jagavad ühist riigipiiri Côte d'Ivoirega,  mis toodab ligi 40% globaalsest kakao mahust. Tagatipuks on viimase naaberriigiks Ghana, maailma teiseks suurim kakaoubade eksportija, mis Côte d'Ivoirega koos moodustavad ligi 60% globaalsest pakkumisest.  Septembri lõpus polnud Ghana ega Côte d'Ivoire ühtegi Ebola juhtumit oma riigis veel kinnitanud, sulgedes ettevaatusabinõuna piiri viirusega nakatunud riikidega.

Allikas: Google Maps

Kuna nõnda kõrge kontsentratsioon kogutoodangust asub viiruse keskuse läheduses, ei ole raske arvata, mis juhtub kakao maailmaturu hinnaga, kui haiguse levik või sellega seotud hirm hakkab takistama koristust ning eksporti. Capital Economicsi andmetel migreerub ubade korjamise ajaks palju tööjõudu välisriikidest farmeritele appi ning nende liikumise piiramine võib olla üks põhjustest, miks kakao hind on juba kerkima hakanud.

Kakaoturg kipub olema üsna tundlik pakkumist puudutavate uudiste suhtes, arvestades mitteküllaldast infrastruktuuri ja šokolaadi kasvavat nõudlust eelkõige tänu tärkavale keskklassile arenevates riikides, kus inimese kohta tarbiti 2013.a keskmiselt 0,2-1,3kg šokolaadi võrreldes ca 4,5kg Euroopas ja Põhja-Ameerikas. Heaks näiteks oli 2010.a lõpp ja 2011.a algus, kui kodusõda Côte d'Ivoire’is peatas kakao ekspordi ning futuurid tõusid 32 aasta kõrgeimale tasemele.

Üldiselt ei joonistu kakao hinna puhul hooajalisi trende nõnda hästi välja nagu paljude teiste toorainete puhul (alloleval joonisel annab sellest aimu kuue aasta keskmise hinna suhteliselt stabiilne liikumine), kuid teatavad iseärasused siiski esinevad.

Kakao hind kipub olema madalam just aasta lõpus ja alguses, mil olulisemates tootjariikides toimub põhisaagi koristus (aasta peale on kaks saaki, millest põhisaak moodustab Aafrikas 80-85%, kuid mujal maailmas on kogusaagi jaotus võrdsem).  Kevadest kuni hilissügiseni võib hind olla kõrgem, sest siis täiendavad kakao töötlejad oma varusid, et rahuldada šokolaadi nõudluse kasvu lihavõtete ajal ning valmistuda magusatööstuse kõige kiiremaks ajaks ehk jõuludeks.

Allikas: Bloomberg

Oktoober on seega turu jaoks võrdlemisi kriitiline, sest siis algab mitmeid kuid kestev koristusperiood ning igasuguseid võimalikke takistusi jälgitakse nii koristamise kui ka ekspordi puhul üsna kiiivalt.  Viimaste nädalate 7% hinnahüpet võib seda enam siduda Ebola riskiga, kuna soodsad ilmad peaksid aitama saavutada tänavu korralikku toodangut.

Kui eelnevalt prognoosis Rahvusvaheline kakaoorganisatsioon maailmas toodetud kakaoubade ja jahvatamiseks vajamineva koguste baasil tänavuse hooaja (2013.a oktoobrist 2014.a septembrini) defitsiidiks 75 tuhat tonni, siis augusti lõpus revideeritud ootustes on küll nõudlust kõrgemale tõstetud, kuid tänu arvatust suuremale toodangule peaks aasta peale hoopis tekkima 40 tuhande tonni suurune ülejääk. Varude kasv tõotab aga jääda vaid lühiajaliseks nähtuseks, sest Marsi hinnangul võivad kasvav nõudlus ning ebapiisav pakkumine viia 2020.a olukorrani, kus  defitsiit ulatub juba 1,5 miljoni tonnini.

Allikas: Bloomberg, Rahvusvaheline kakaoorganisatsioon (2013/2014.a puhul tegemist prognoosidega)




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon