Algab aktsiate tõusuaeg - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Algab aktsiate tõusuaeg

Erko Rebane

04.11.2014 12:28

Shutterstock

Pealkiri võib esmapilgul tunduda pisut meelevaldse väitena, arvestades seda, et Ühendriikide aktsiaturgude indeksid kauplevad ajaloolistel tippudel või nende lähedal, valuatsioon pole enam kõige odavam ning Föderaalreserv lõpetas just väärtpaberite ostuprogrammi, mis on olnud oluliseks psühholoogiliseks toeks.  Kuid need põhjused võivad jääda tühiseks hooajalise taganttuule suhtes, mis  järgmise kuue kuu jooksul on investoreid toetanud juba aastakümneid, kui mitte kauem.

Novembrisse astudes jäi selja taha  ajalooliselt üks kardetumaid kuid (mitmed aktsiaturgude krahhid ja paanikad on minevikus oktoobris aset leidnud), mis osutus ka tänavu  oma nime vääriliseks. Samas fikseeritakse tihti oktoobris põhjad, kust alates hakkab positiivne aasta lõpu ja uue aasta alguse hooajalisus aktsiatele toetavalt mõjuma.

Aktsiaturgude parima kuue kuu teooria (või vastupidiselt „Sell in May and go away“) juuri võib taga ajada vähemalt aastasse 1986, mil Stock Trader’s Almanac viis läbi empiirilise testi.  Katset värskemate numbritega uuendades ütleb tulemus, et S&P 500 indeksi tootlus novembrist aprillini on viimase viiekümne aasta jooksul olnud keskmiselt 6,6%. Keskmine tootlus maist oktoobrini aga 0,9%.  Anomaalia kasuks räägib suhteliselt kõrge esinemissagedus, kui viimase viiekümne aasta jooksul on mai-oktoober tootlus alla jäänud november-aprill tootlusele 33 korral.

Ka lühemat perioodi lähiminevikust vaadates paistab sarnane tendents silma. November-aprill tootlus ilma dividendideta on S&P 500 indeksi puhul varieerunud 2010-2014.a 7%st 15%ni (keskmine 11,8%).

Allikas: Bloomberg

Ülejäänud kuue kuu ehk mai-oktoober perioodi tootlus on samal ajal varieerunud -8%st 10%ni, mis teeb keskmiseks vaid 1,9%.

Allikas: Bloomberg

Millest tuleneb selline kalendriline eripära? Kuigi ühest ja selget põhjust on raske välja tuua, leidub erinevaid aspekte, mis võiksid aktsiaturu hooajalisuse kasuks ja kahjuks rääkida. Üheks võimalikuks teguriks võivad olla ettevõtete majandustulemused.  Kui ootused aasta osas kipuvad liiga kõrgeks jääma, selgub see suures osas just teises ja kolmandas kvartalis, mille tulemusel prognoose vastavalt korrigeeritakse. Kui ettevõte peaks esimese kvartali tulemustega pettumuse valmistama, püsib aeg-ajalt lootus, et järgnevate kvartalite jooksul võetakse end kokku.

Teine võimalik põhjus võib olla puhkuste aeg. Juunist kuni septembri alguseni kipuvad aktsiaturgudel käibed aasta esimese poolega võrreldes madalamaks jääma, kuna investorid näevad siis rohkem vaeva oma päevituse kui analüüsi ja tehingute tegemisega.  Käibed langevad tihti ka aasta lõpus, mida lähemale jõulupühad ja aastavahetus hiilivad aga siis aitab madala likviidsuse ja pühade meeleolu kombinatsioon harilikult aktsiaturge toetada.

Kolmandaks võib olla kapitali vool, mis on tugevam just novembrist aprillini, mil inimesed saavad oma jõulu- või aastalõpu preemiaid ning kevadel tulumaksu tagastusi. Osa sellest suunatakse tarbimisse, osa säästetakse ja osa investeeritakse.

Allikas: Stock Trader’s Almanac

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.




Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon