Tervishoiusektor peibutab hea tootlusega - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Tervishoiusektor peibutab hea tootlusega

Kristiina Kirtsi

07.11.2014 09:17

Shutterstock

Kui üheltpoolt tekitab rahvastiku vananemine lisakoormust avaliku sektori kulutustele, siis teisalt pakub see atraktiivset investeerimisvõimalust ning seda mitmel erineval moel. Üheks võimaluseks on investeerimine tervishoiusektorisse, kuna eluea pikenemine ja vanemaealiste inimeste arvu kasv toob paratamatult kaasa ka nõudluse kasvu medikamentide järele.

Tervisehoiusektorisse investeerimise katalüsaatoriteks on ravikulutuste kasv, mida toetab eelkõike rahvastiku vananemine – ÜRO prognooside kohaselt sündimuse vähenemise ja eluea pikenemise tõttu 2050. aastaks üle 60-aastaste inimeste arv rohkem kui kahekordistub, kasvades praeguse 841 miljoni pealt üle 2 miljardi (ehk 9% globaalse rahvastiku pealt 20% peale). Sealjuures veavad rahvastiku vananemise kasvu arenevad riigid, kus juba praegu elab kaks kolmandikku vanemaealistest (kuid ÜRO prognooside kohaselt suureneb osakaal 2050. aastaks 80% peale). Märkusena, ÜRO prognooside kohaselt elab 2050. aastal 63% vanemaealistest Aasias, neist enamus Hiinas. Samas on aastas 20% kasvavast Hiina tervishoiuteenuste turust saanud juba maailmas suuruselt kolmas turg ning prognooside kohaselt möödub riik 2016. aastal teisel kohal olevast Jaapanist.

Ent samas peaks Euromonitori hinnangul 2020. aastaks üle 60-aastaste ostujõud kerkima 15 triljoni USA dollarini (USAs on juba praegu üle 50-aastaste kulutused maailma suurimad 16,2 triljoni dollariga, järgneb Hiina 9,1 triljoni dollariga ning Jaapan 4,9 triljoni dollariga). Seega on ekslik arvata, et üle 50-aastaste ostujõud on nõrk, sest tegelikult on tegemist enim kulutava vanusegrupiga.

Eluea pikenemine ja rahvastiku vananemine peaks paratamatult kaasa tooma ka nõudluse kasvu tervishoiuteenuste ning ravimite järele. Globaalselt on hetkel suurimaks ravimituruks südameravimite turg – südamehaigused on just enimlevinud vanemaealiste seas. Prognooside kohaselt kasvab globaalne südamehaiguste ravimite turg 2016. aastaks 187 miljardi dollarini 2010. aasta 170 miljardi dollari pealt (keskmine kasv aastas 1,6%). Suurimaks üksikturuks on USA 40% turuosaga. Turgu kontrollivad kümme ravimitootjat (nende turuosa ulatub 45% peale), turuliidriks on Pfizer 8,9% turuosaga (vt allolev joonis). Enimmüüdud ravimiks on südamerütmihäirete ravimid, mis 2010. aasta moodustasid 50% turust, kuid mille osakaal müügist peaks 2016. aastaks kasvama 65% peale.

Allikas: BofA Merrill Lynch

Südameravimite turu järel on maailmas suuruselt teiseks ravimituruks vähiravimite turg (vähi  esinemissagedus kasvab samuti koos vanusega). Kui 2012. aastal oli 14 miljonit uut vähijuhtumit, siis 2032. aastaks peaks vähidiagnoosi saajate arv kasvama 22 miljoni peale aastas (sealhulgas asub hetkel üle 60% maailma vähidiagnoosi saajatest Aasias). Vähiravimite turg peaks prognooside kohaselt kasvama 2023. aastaks 144 miljardi dollarini 2010. aasta 54 miljardi dollari pealt.

Suurimaks vähiravimite grupiks on keemiaravi ravimid, mille osakaal ulatub 85% peale kogu müügist. Aastatel 2006-2010 oli keemiaravi ravimite keskmine kasv 12% aastas, samal ajal kui kogu vähiravimite turg kasvas 10,5% aastas. Suurimateks vähiravimi üksikturgudeks on USA, Jaapan, Prantsusmaa, Saksamaa, Itaalia, Hispaania ning Suurbritannia, mis 2010. aastal moodustasid 80% kogu turust. Kümme suurimat ravimitootjat kontrollivad 87% vähiravimite turust ning turuliidriks on märkimisväärse edumaaga Roche (nagu allolevalt jooniselt näha kontrollib ettevõte 38% turust).

Allikas: BofA Merrill Lynch

Ent ravimisektorisse investeerimiseks ei pea seda tegema üksikute ettevõtete põhjal, vaid riskide hajutamiseks saab tervishoiusektorisse panustada ka läbi aktsiaindeksi. Erinevalt alates selle aasta algusest 10% (dollarites) tõusnud S&P 500 indeksist, on S&P 500 tervishoiusektori indeks tõusnud 23%. Sektor on paremat tootlust näidanud ka pikaajaliselt – kui S&P 500 viimase kümne aasta tootlus on 8% aasta baasil, siis tervishoiusektori indeksil 11% (vt allolev joonis). Ka on ajalooliselt tervishoiusektor kasvanud SKT-st kiiremini.

Allikas: Bloomberg

Ent tervishoiusektori indeksi tugev tootlus tähendab ka seda, et indeksi valuatsioonid on kerkinud kõrgeimale tasemele alates 2001. aastast. S&P 500 tervishoiusektori indeks kaupleb hetkel 22,2-korda viimase 12-kuu kasumit. Võrdlusena, indeksi viimase 10-aasta keskmine P/E on 15,7.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon