Aastaga üle 2 miljoni uue töökoha - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Aastaga üle 2 miljoni uue töökoha

Vallo Lees

13.11.2014 09:11

Shutterstock

Kõlab justkui valimislubadus, kuid tegelikult on see reaalne olukord USAs. Käesoleva aastaga on väljaspool põllumajandussektorit loodud uusi töökohti 2,3 miljonit. Õigemini, arvestades usalduspiire, siis 90%-lise tõenäosusega jääb loodud töökohtade arv vahemikku 1,4-3,2 miljonit. Alates põhjast tööjõuturul on praeguses majandustsüklis loodud ligikaudu 10 miljonit uut töökohta. See tähendab, et olukord USA tööjõuturul on jätkuvalt positiivses trendis ning käesolev aasta tõotab tulla siiamaani 21. sajandi parim.

Oktoobris lisandus esialgsetel andmetel majandusse 214 000 töökohta, mis on viinud riigi töötuse määra 5,8% peale. Tegu on 49 järjestikuse kuuga, mil loodud töökohtade arv on ületanud kaotatud ametipostide numbrit, mis tähendab, et tegu on pikima järjestikuse töökohtade loomise perioodiga alates Teisest maailmasõjast. Loodud töökohtade arvu poolest võib küll leida paremaid taastumisi lähemast ajaloost, kuid kui järgneva kahe kuu jooksul suudetakse luua enam kui 222 000 töökohta, millest vähemalt 176 000 on erasektoris, siis on tegu endiselt parima aastaga alates 1999. aastast.

Allikas: Bureau of Labor Statistics

Positiivseid aspekte leidus oktoobri raportis mitu. Alustades töötuse määraga, mis langes madalaimale tasemel alates 2008. aasta juulist ning on nüüd sisuliselt selles vahemikus, mida majandusteadlased peavad normaalseks. Lisaks vähenes pikaajaliste töötute arv madalaimale alates 2009. aasta jaanuarist, olles siiski ajaloolises kontekstis endiselt üsna kõrgel tasemel. Mittevabatahtlike osaajaga töötajate arv langes oktoobris 7,1 mln pealt 7,03 miljonini, mis küll näitab, et tööturul on veel paranemiseks ruumi, kuid trend on ka selle näitaja puhul õiges suunas. Võrreldes kriisieelse tasemega on hõivatute arv 1,3 miljoni võrra suurem.

Oktoobri tööjõuraport pakub mingil määral esimese vihje ka pühadehooaja müügi kohta, mis algab Musta Reedega. Nimelt alustavad jaemüüjad sesoonsete tööliste palkamist oktoobris, kuigi peamine tööle võtmine leiab aset novembris. Alloleval graafikul on toodud töötajate palkamine jaemüüjate poolt oktoobris, novembris ja detsembris. Käesolev aasta oktoober märgib kõigi aegade rekordit, mis võiks viidata esialgsetele optimistlikele märkidele jaemüüjate ootuste osas jõulumüügi kohta.

Allikas: Bureau of Labor Statistics

Lisaks näib, et töökohtade kärpimine valitsussektoris on lõppenud. Tegelikult on avaliku sektori töökohtade dünaamika olnud midagi enneolematut, kui käesolev aasta on esimene alates 2008-ndast, mil avalikus sektoris taas töökohtade arv kasvab. Wall Street Journali andmetel pole valitsuse töötajate arv nii madalal olnud alates 1966. aastast. Suhestades avalikus sektori töötajate arvu kogu töötajate arvuga, pole nende osakaal nii madal olnud alates 1939. aastast. Viimase 75 aasta jooksul on avalik sektor (välja arvatud sõjavägi) ametikohti kaotanud 12 aastal. Kolm nendest langesid Teise maailmasõja lõppu/järgsesse perioodi, kaks tüki 80-ndate algusesse ja ning nüüd on riigitöötajate read kahanenud viimased viis aastat (pikim periood alates Suurest Depressioonist).

Kuigi tööhõive on võrreldes kriisiga märgatavalt paranenud, siis reaalpalkade puhul esineb pigem paigalseisev trend. Keskmine tunnipalk tõusis oktoobris võrreldes septembriga 3 senti, ulatudes $24.57 peale. Võrreldes eelnenud aastaga teeb see tõusuks 2%, mis vaevu ületab inflatsioonimäära.

Allikas: Bureau of Labor Statistics




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon