Veolia võlg väheneb - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Veolia võlg väheneb

Kristiina Kirtsi

17.11.2014 09:02

Shutterstock

Enne globaalset finantskriisi aktiivselt laienenud Prantsusmaa vee-ettevõte Veolia on alates 2011. aastast, kui ettevõte langes kahjumisse, tegelenud restruktureerimisega. Aastatepikkuse töö tulemusena on umbes 100 miljonit inimest puhta joogiveega varustava ettevõtte võlg vähenenud ning käive hakanud taas kasvama.

Veolia Environnement on Prantsusmaa kommunaalteenuste ettevõte, mis tegutseb kolmes ärivaldkonnas, nendeks on joogivesi, energia ning reoveega seotud teenused. 2013. aastal varustas Veolia puhta joogiveega 94 miljonit inimest, pakkus reovee ära juhtimise teenust 62 miljonile kliendile, tootis 54 miljonit megavatt-tundi energiat ning taaskasutas 38 miljonit tonni prügi.

7,9 miljardi suuruse turuväärtusega Veolia on aastaid tegelenud restruktureerimisega, kuna globaalse finantskriisi järgselt tuli ettevõttel silmitsi seista nii tööstusettevõtete nõudluse vähenemisega (puhta joogivee ja reovee juhtimisega seotud teenuste järele) kui ka aktiivse laienemise kaasmõjul suurenenud võlakoormaga. Restruktureerimise tulemusel on ettevõtte geograafiline äritegevus kitsenenud 40 riigini, lisaks on müüdud varasid, kärbitud töötajate arvu ning vähendatud võlga. Kui 2008. aastal ulatus Veolia netovõlg peaaegu 17 miljardi euroni (netovõla EBITDA suhtarv oli 5), siis 2013. aasta lõpuks oli netovõlg vähenenud 8,3 miljardi euroni (ning suhtarv 4,4 peale) (vt allolev joonis).

Allikas: ettevõtte aruanded

Ettevõte tegeleb aktiivselt ka kulude kärpega ning 2014. aasta esimese üheksa kuu jooksul vähenesid kulud 109 miljoni euro võrra. Kumulatiivselt on restruktureerimisplaani raames kulusid vähendanud 501 miljoni euro võrra (2015. aastaks peaks tulemus kasvama 750 miljoni euroni). Kuigi absoluutnumbrites on ettevõtte tegevuskulud vähenenud, siis nende osakaal käibest on aasta-aastalt kasvanud, ulatudes 2013. aastal 13,3% peale (vt allolev joonis).

Allikas: ettevõtte aruanded

Müügitulu järgi on Veolia suurimaks üksuseks puhta vee üksus, kust tuleb 46% müügitulust, sellele järgneb reoveega seotud teenuste üksus (36%), energiaüksus (17%) ning ülejäänud osa moodustab muu äritegevus. Ettevõtte käive tuleb peamiselt Euroopast (moodustab 77% kogu käibest) ning suurimaks üksikturuks on Prantsusmaa (51% käibest). Suurematest geograafilistest piirkondadest moodustab veel Aasia 9% ning USA 8% müügitulust. Arenevatelt turgudelt tuleb hinnanguliselt 20% ettevõtte müügitulust (kuigi 2011. aastal vastu võetud restruktureerimiseplaani üheks eesmärgiks oli kiiresti kasvate turgude (ehk arenevad turud ja Ida-Euroopa) osakaalu kasvatamine 26% peale ettevõtte käibest 2014. aastaks 2011. aasta 20% pealt).

2013. aastal vähenes Euroopa suurima vee-ettevõtte müügitulu 4% võrreldes aastatagusega ehk 22,3 miljardi euroni. Majandusaasta lõpetati restruktureerimiskulude tõttu 135 miljoni euro suuruse kahjumiga. Ettevõtte brutokasumi marginaal langes samal ajal 15% peale aastataguse 16% pealt (vt allolev joonis). Kuid 2014. aastal on näha paranemise märke – aasta esimese üheksa kuu jooksul kasvas Veolia käive 4,3% võrreldes aastatagusega ehk 16,9 miljardi euroni. Korrigeeritud ärikasum kasvas samal ajal 15% võrreldes aastatagusega ehk 711 miljoni euroni. Lisaks ootab ettevõte 2014. aasta majandusaastal esmakordselt alates 2008. aastast käibe kasvamist võrreldes aastatagusega. Samuti oodatakse märkimisväärset korrigeeritud ärikasumi ning puhaskasumi kasvu.

Allikas: ettevõtte aruanded

Riikide lõikes vedasid 2014. aasta esimese üheksa kuu jooksul Veolia käibe kasvu Suurbritannia, USA ning Austraalia, samal ajal kui ettevõtte suurimal turul ehk Prantsusmaal müügitulu vähenes 1,2% võrreldes aastatagusega. Segmentide lõikes vedas müügitulu kasvu reovee-teenuste üksus (+5,5% võrreldes aastatagusega) - kasvu toetas nii mahu kasv kui ka hinnatõus. Samas kasvas käive ka  teistes üksustes – joogivee üksuse käive kasvas 3,4% ning energia üksuse käive 4,1%. Käibe kasvu juures tuleb ära märkida ka see, et suurem osa kasvust oli mitteorgaaniline ehk tulenes konsolideerimisest.

Ettevõtte vaba rahavoog paranes 2014. aasta esimese kolme kvartaliga -191 miljoni euroni aastataguse -442 miljoni pealt. Võrdlusena, 2013. aastal paranes Veolia vaba rahavoog -157 miljoni euro peale aastataguse -400 miljoni pealt ning vaba rahavoo määr -2% peale aastataguse -5% pealt.

2015. aastal ootab Veolia orgaaniliselt käibelt vähemalt 3% kasvu, korrigeeritult kulumieelselt kasumit (EBITDA) vähemalt 5% kasvu ning vähemalt 750 miljoni suurust kulude vähenemist (netos).

Veolia aktsia kaupleb 0,95-korda ettevaatavat raamatupidamisväärtust, 31,6-korda ettevaatavat kasumit ning 8,7-korda ettevaatavat EV/EBITDAd. Aktsia dividendimäär on 5%. Ettevõtte aktsia on viimase 12-kuu jooksul kallinenud 18%, aktsia viimase viie aasta graafik:

Allikas: Bloomberg

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon