Poola kildagaasi buum lükkub edasi - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Poola kildagaasi buum lükkub edasi

Vallo Lees

19.11.2014 10:13

Shutterstock

USA viimastel aastatel hüppeliselt kasvanud nafta ja maagaasi tootmine on sealsed toormehinnad viinud madalale tasemele. Kindlasti on selle taga ekspordipiirangud, mistõttu enamus kaevandatavatest energiaallikatest leiab kasutust koduturul ehk pakkumine on nõudlusega võrreldes kiiremini tõusnud. Samas märgitakse, et võitjad on nii toorme kaevandajad, kuna hinnad püsivad tootmiskuludest kõrgemal (kuigi ilmnevad esimesed märgid, et mõne maardla jaoks on tootmine muutumas kahjumlikuks) ja ka tarbijad, kelle sisendihinnad langevad. Lõppkokkuvõttes on võitjaks kogu riigi majandus.

USA eeskujul on hakatud ka teistes maailma piirkondades uurima kildagaasi kasutuselevõtmise võimalikkust. Eelkõige oleks sellest huvitatud Euroopa, sest suurem liidusisene toodang aitaks vähendada sõltuvust Vene gaasist. Samuti mõjuks see soodsalt ka ELi energiapoliitikale, kuna maagaasist energia tootmine tekitab vähem emissioone, vähendades niimoodi õhureostust, mis tuleneb kivisöe põletamisest.

Euroopa suurim panus on pandud Poolale, sest USA Energeetikaministeeriumi 2011. aastal avaldatud hinnangu kohaselt asuvad just seal maailmajao suurimad reservid  - ligikaudu 5,3 triljonit kuupmeetrit tehnoloogiliselt või majanduslikult kaevandatavat maagaasi (tõestatud reservid,). Ilmselt seoses USA edulooga olid ootused väga kõrgeks kruvitud, mistõttu mitmed rahvusvahelised nafta ja maagaasitootjad nagu ExxonMobil, Total ja ConocoPhillips asusid ka lepinguid sõlmima ning testkaeve puurima. Alloleval joonisel on toodud Poola kildagaasi reservid.

Allikas: EIA

Kuid tegelikkus on võrreldes ettekujutatuga mõnevõrra nukramas toonis. Testkaevud pole andnud loodetud tulemusi ning valitsusepoolsed viivitused on muutnud mitmed kaevandajad kannatamatuks, kusjuures juhid tunnistavad, et ambitsioonid on oluliselt kahanenud. 11-st viimase nelja aasta jooksul Poola kildagaasi turule investeerinud välisettevõttest on paremaid jahimaid otsima suundunud seitse, jättes endast maha ca 625 miljonit euro väärtuses investeeringuid. Seega on lisaks käputäiele välismaisele ettevõttele edasi pusimas ka riigi osalusega ettevõtted nagu PKN Orlen, Lotos ja PGNiG.

3 Legs Resources tegevjuht Kamlesh Parmar ütleb, et tema ettevõte jõudis punkti, kus jätkamine polnud enam õigustatud. Parmari sõnul võtab Poolas kildagaasi leidmine rohkem aega ja raha kui enamik ette kujutada oskaks, mistõttu saavadki jätkata vaid piisava rahaliste vahendite ja kannatusega operaatorid.

Ilmselgelt pole kaasa aidanud ka viimase aja üleüldine energiahindade langus, mis gaasi kaevandamise tehnoloogiliselt keerukama ja kallima horisontaalse puurimise tehnoloogiaga vähem kasumlikuks muudab. Poola keskkonnaministeeriumi hinnangul võib USAga samal kasumlikkuse tasemel pakkumist näha kuue aasta pärast. Lisaks on uurimistegevuse käigus selgemaks saanud ka täpsemad reservimahud, mis on osutunud prognoositust väiksemaks. 2011. aasta prognoosi järgi oli Poolal 300 aasta jagu reserve, arvutatuna riigi nõudluse järgi. Täna, aga ütleb valitsus, et see number jääb pigem 55 aasta kanti. Siiamaani on puuritud 66 puurkaevu, millest ükski ei paku kommertstootmiseks vajalikku kogust maagaasi.

Mitmete puurijate sõnul on kaikad kodaratesse visanud ka Poola bürokraatiamasin. Endiselt gaasi otsiv Iirimaa operaator San Leon Energy märgib, et vahepeal on tegevus väga vaevaline ja bürokraatiarohke olnud, kuid viimasel ajal on asjad liikunud paremuse poole. Ka ülalmainitud 3 Legs Resources mainis, et puurimisloa taotlemine võttis aega 18 kuud. Poola keskkonnaministeeriumi esindaja Pawel Mikusek sõnul on üritatud otsustusaega lühendada, et muuta investeeringute tegemine võimalikult lihtsaks. Augusti võeti vastu kaks aastat ette valmistatud seadused, mis peaks hõlbustama kildagaasi kaevandajate elu. Lisaks suurendati puurimistaotlustega tegelevate inimeste arvu endise 3 pealt 10 peale.

Kuigi uued seadused ilmselt muudavad puurimislubade saamise lihtsamaks ja kiiremaks (näiteks teatud juhtudel ei pea enam saama keskkonnaameti luba), tuleb arvestada, et Poolas pole kildagaasi kaevandamine nii lihtne kui USAs ka geoloogiast tulenevalt. Näiteks asuvad gaasi sisaldavad kivimid sügavamal, nende poorsus on madalam ning savi sisaldus on kõrgem, mistõttu on raske ekstrapoleerida USA kogemusi ja trende otseselt Poolale.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon