Kus on jõuluralli? Hiinas. - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Kus on jõuluralli? Hiinas.

Vallo Lees

17.12.2014 09:28

Shutterstock

Kuigi aasta lõpuni on veel natuke maad minna, näib jõuluvana ralli hetkel kauge unistus olevat. Jõuluralli, mis kalendriefekte jälgivatele kauplejatele peaks olema automaatne kasuteenimise võimalus, on käesoleval aastal pehmelt öeldes pettumuse valmistanud. Selle asemel, et aastaseid tootluseid detsembris veelgi kõrgemale lükata, on viimaste nädalatega globaalsed aktsiaturud liikunud hoopis vastupidises suunas. Kuid üks maailma aktsiaturgudest võtab jõuluvana rallit igati tõsiselt ja selleks on Hiina.

Hiina aktsiaturu indeks Shaghai Composite on novembri algusest tõusnud 25% ning detsembri algusest saadik on indeks lisanud 12%. Mis on selle põhjuseks? Naljatades võib öelda, et ilma pikemalt süvenemata võib iga päev kui Hiina aktsiaturg tõuseb seda selgitada täiendavate stiimulmeetmete ootusega ning languspäevade puhul kõlab loogiliselt, et ühtäkki on turuosaliste peades jällegi majanduskasvu aeglustumise mured. Vähemalt selliseid põhjendusi võib turuülevaadetest leida vastavalt tõusu- või languspäevadel erinevatest finantsportaalidest juba pikemat aega. Kuna igal tehingul on kaks poolt siis võivad mõlemad väited tõeks osutuda, olenemata sellest, milline on börsi üleüldine suund. Näiteks väärtpaberi müüja kardab regiooni majanduskasvu väljavaadete pärast, samas kui ostja arvab, et Hiina valitsus tuleb peagi välja uute stiimulmeetmetega.

Allikas: Bloomberg

Viimase paari kuu tootlus on Hiina aktsiaturust teinud käesoleva aasta ühe säravaima pärli maailma aktsiaturgude seas, kui 2014. aasta tootlus siiamaani on olnud 43% ning euros mõõdetuna isegi 56%. Seega on viimase kolme aasta üks madalama tootlusega turgudest pakkunud suure üllatuse. Ühtlasi on antud ralli viinud Hiina börsi ca $4,5 miljardi suuruse turukapitalisatsiooniga maailmas suuruselt teisele kohale, edestades Jaapanit. Allpool on toodud maailma aktsiaindeksite tootlused eurodes käesoleval aastal.

Allikas: Bloomberg

Tulles põhjuste juurde, siis välja on käidud järgmist: Hiina keskpank on lõdvendanud rahapoliitikat, süstides käesoleval aastal majandusse triljon jüaani ($163 miljardit) ning langetas intressimäärasid esimest korda alates 2012. aastast; kauplemispiirangute koomamale tõmbamine võimaldas välisinvestoritel esmakordselt osta Mandri-Hiina aktsiaturult ettevõtete osalusi; kinnisvarasektori langus ja regulatsioonide karmistumine kõrge tulususega investeerimistooteid pakkuvatele ettevõtetele on investoreid pannud otsima uusi rahapaigutusvõimalusi; Hiina aktsiad on pärast kolme viletsat aastat valuatsioonitasemete poolest odavnenud.

Samas on tegu nii-öelda poolikute põhjendustega, kuna need on juba tükk aega teada olnud. Viimase kuu kiire tõus on pigem võtnud maania mõõtmed. Näiteks ei piisa, kui Hiina aktsiaturu kohta öelda pulliturg, vaid ajalehed kirjutavad sellest kui super pulliturust. Telekanalid ja ärilehed kihavad aktsiaturu ülevaadetest, pensionärid ummistavad maaklerite kontoreid, soovides säästusid aktsiate vastu vahetada, interneti jututubades jagatakse aktsiasoovitusi. Volatiilsus on teinud tugeva hüppe ehk päevasisesed kõikumised on suured.

Väidetavalt pole küsimustki, kes tõusu taga on – jaeinvestorid. Viimased moodustavad ligi 80% Hiina kauplemismahtudest, vastupidiselt arenenud turgudest, kus ülekaalus on institutsioonid. Olles viimastel aastatel pööranud aktsiatele selja, on üha enam inimesi taas aktisaturule tagasi tulemas. Seda näitab uute aktsiakontode arv, mis viimastel kuudel on taas suuna ülespoole võtnud. Perioodil 24. november – 5. detsember avati päevas keskmiselt 97 000 uut kontot, muuhulgas 180 000 tükki 5.detsembril. Allolevalt jooniselt on näha, kuidas uute kontode avamine sai tõsisema hoo sisse septembri lõpus, oktoobri alguses.

Allikas: Bloomberg

Mõned turuosalised leiavad, et tegu on loogilise liikumisega, sest Hiina aktsiaturg on aasta algusest võrreldes teiste arenevate turgudega alahinnatud olnud. Valuatsioonikordajate poolest võib Hiina aktsiaturg küll üsna soodne tunduda, kuid analüütikuid teeb murelikuks, et antud ralli puhul on võimendus mänginud väga suurt rolli. Alates juulist on aktsiate tagatisel võetud laenude maht enam kui kahekordistunud, jõudes 800 miljardi jüaanini. Veel paar aastat tagasi puudus Hiina aktsiaturul võimalus väärtpaberite tagatisel laenu võtta, kuid alates 2012. aastast, mil võimud selle seaduslikuks tegid, on seda järjest rohkem kasutama hakatud.

Allikas: Bloomberg

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon