USA majandusel 11 aasta kiireim hoog - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

USA majandusel 11 aasta kiireim hoog

Vallo Lees

31.12.2014 09:28

Shutterstock

Alates majanduskriisist on mitmelt poolt kõlama jäänud, et USA majanduskasv on liiga aeglane ja vaevaline. Unustatud on vanasõnad nagu „tark ei torma“ või „tasa sõuad, kaugele jõuad“, olgugi, et „vaevalise“ kasvuga on juba kolm aastat tagasi majanduslanguse eelsele tasemele jõutud. Vahetult enne jõule, 23. detsembril, tegi USA Majandusanalüüsi Büroo (Bureau of Economic Analysis – BEA) jõulukingi ka skeptikutele, teatades, et teise ja ühtlasi viimase ülevaatamise tulemusena kasvas riigi majandus kolmandas kvartalis annualiseeritud tempos 5%.

Tegu on tugevaima kasvunumbriga viimase 11 aasta jooksul ning ükski küsitletust 73 majanduseksperdist ei osanud ette näha nii suurt kasvu (suurim pakkumine oli 4,7%). 5%-list reaalset majanduskasvu ei saa USA suguse riigi puhul kuidagi väikseks või vaevaliseks lugeda. Peamine kasv revideerimisest tulenes tarbijate kulutuste ja investeeringute muudatustest. Allolevalt on toodud graafik USA majanduskasvu kohta ning nagu näha, siis pärast käesoleva aasta esimese kvartali halvast ilmast tingitud langust on USA majandus kaks kvartalit järjest tugevat kasvu näidanud, millesarnast pole nähtud alates 2003. aastast. USA SKP jooksevhindades oli kolmandas kvartalis $17,6 triljonit ning võrreldes 2007. aasta neljandas kvartalis tehtud tipuga on reaalne sisemajanduse kogutoodang 8% kõrgem.

Allikas: Bloomberg

Nagu näha, siis möödunud kvartalil andsid kõik komponendid panuse SKP kasvu. Suurimateks kasvu panustajateks olid isiklikud kulutused, erasektori investeeringud ning valitsuse kulutused. Isiklikud kulutused tõusid annualiseeritult 3,2%. Kaupade tarbimine suurenes 4,7% ning teenuste tarbimine 2,5%. Suurimat kasvu näitasid kulutused vabaaja kaupadele, autodele, finantsteenustele ning söögi- ja majutusteenustele. Suurima panuse eratarbimise kasvu andsid väljaminekud tervishoiule, vabaaja kaupadele ja autodele. Lisaks tuleb arvestada, et kolmas kvartal hõlmab endas perioodi juuli-september ehk antud statistikas ei kajastu veel kütuse hinna langus, mis võib tarbijate kulutustele positiivset mõju avaldada. Kolmandas kvartalis oli USA keskmine bensiinihind $3,49 galloni kohta, neljandas kvartalis on see näitaja aga kukkunud $2,85 peale.

Allikas: Bureau of Economic Analysis

Kokku muudeti majanduskasvu näitajat esimese revideerimisega võrreldes 1,1 protsendipunkti ehk 3,9% pealt 5% peale. Niivõrd suur korrigeerimine tekitas spekulatsioone andmete usaldusväärsuses. Nagu eespool mainitud aitasid viimati raporteeritud numbrile kõvasti kaasa muudatused tarbimiskulutuste numbrites eriti just teenuste lõikes. Arvestada tuleb aga sellega, et 10. detsembril avaldati kvartaalne teenuste uuring, mis võimaldas esialgsed hinnangud asendada uute andmetega. Seetõttu võiski märgata suuri muutusi just teenuste puhul, kui enne lõplikku SKP numbrit kuulutati teenustele tehtud väljaminekute kasvuks novembris 1,2%, siis detsembri andmete kohaselt oli see 2,5%. Kuid teenuste kõrval suurendati ka investeeringute kasvu 7,1% pealt 8,9%-ni. Numbritesse täpsemalt sisse vaadates kergitati kulutuste kasvu tervishoiuteenustele 4,6%-ni vs varasem 1,9%, vabaajateenuste tarbimine kasvas 0,7% vs esialgselt raporteeritud 3,2%-line langus ning investeeringud tarkvarasse kerkisid 4,4% asemel 8,9%.

Siiski tuleb tõdeda, et raportis olid mõningad ühekordselt suured numbrid, mistõttu analüütikud prognoosivad, et neljandas kvartalis nii head kasvutempot näha ei saa. Üheks selliseks reaks on kaitsekulutused, mis aeg-ajalt oma volatiilsusega tekitab raportitesse müra. Näiteks kolmandas kvartalis kasvasid kaitsekulutused 16%, samas möödunud aasta neljandas kvartalis langesid 11%. Samuti arvatakse, et majanduskasvule 0,8 protsendipunkti lisanud netoeksport ei suuda neljandas kvartalis enam nii palju panustada.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon