LHV ennustusvõistluse tulemused - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

LHV ennustusvõistluse tulemused

Erko Rebane

05.01.2015 11:05

Shutterstock

Juba seitsmendat aastat  järjest esitasime 2014.a jaanuaris LHV finantsportaali kasutajatele väikese väljakutse, paludes arvamust avaldada erinevate finants- ja majandusnäitajate järgneva 12 kuu muutuste kohta ning jagada seisukohta veel mõnel aktuaalsel teemal. Nüüd on aeg vaadata üle tulemused ning premeerida kõige täpsema visiooniga osalejat.

Ennustamise ja prognoosimise eesmärgiks on võimalikult täpne olla, aga sama oluline on ebaõnnestumiste korral tagantjärele uurida, miks erines tegelik tulemus ootusest. Sestap võib öelda, et käesolev võistlus teenib kahte eesmärki: esiteks, et saada ülevaade finantsportaali külastajate keskmisest ootusest ning teiseks juhtida läbi möödalaskmiste tähelepanu asjaoludele, mis osutusid finantsinstrumendi või majandusnäitaja kujunemisel tegelikult kõige kriitilisemaks. Nõnda suureneb teadmiste pagas ja analüüsivõime, mis loodetavasti aitab paremaks investoriks kasvada.

Järgnevast tabelist on näha, kuidas vastasid 67 finantsportaali kasutajat ning milliseks kujunes tegelik pilt:

Individuaalses arvestuses osutus täpseimaks kasutaja nimega medal, keda ootab LHV Tallinna kliendikontoris auhinnaks pandud raamat. Seda, kuidas läks kõigil osalejatel, näeb siit: LHV Ennustus 2014.xls.

Lisaküsimustes pärisime portaali kasutajatelt, millisest ettevõttest saab Tallinna börsi suurim tõusja ning üsna ülekaalukalt jagunesid vastused Olympicu ja Järvevana kasuks. Kui esimese aktsia lõpetas 2014.a -3,5% tootlusega ning sellega tabeli ülemisse otsa asja polnud, siis Järvevanale tehti ülevõtmispakkumine 0,84 eurot aktsia eest, mis 2014.a alguse tasemega võrreldes märkis tootluseks 40% ning oli sellega mullu kõige kõvema hüppe teinud aktsia.

Lisaküsimustes usuti veel ülekaalukalt (ca72%) Leedu astumist eurotsooni 2015.a jaanuarist, mis pidas paika ning spordimaailmas arvati, et Brasiilia suudab kodumaal peetud jalgpalli MMi võita. Teadupärast osutus brasiillaste saatus arvatust kurvemaks, kui lõplikus järjestuses saadi Hollandi järel neljas koht ning tegelik võit kuulus Saksamaale, kes lõi finaalis Argentiina vastu ühe värava.

Aitäh kõigile, kes oma panuse andsid ning üsna pea kutsume juba 2015.a ootusi kirja panema.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon