USA vedas globaalset IPOde turgu - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

USA vedas globaalset IPOde turgu

Vallo Lees

07.01.2015 10:32

Shutterstock

Tavaliselt kipub ikka olema nii, et heade börsiaastatega kasvab ka uustulnukate arv. Mitme aasta tippudel või mõnel juhul ka kõigi aegade rekordite läheduses olevad aktsiaturud ning keskmisest kõrgemad valuatsioonikordajad innustasid ilmselt paljusid ettevõtteid börsile tulema. Möödunud aasta IPOde arv ja maht näitasid kolmandat aastat kasvutrendi.

Dealogicu andmetel toimus maailmas möödunud aastal 1205 aktsiate esmast avalikku emissiooni (IPO), millede raames kaasati kokku $258 mld kapitali. Renaissance Capitali andmete põhjal jäi möödunud aasta IPOde number 375 peale, kogudes investoritelt $205 miljardit. Suur erinevuse andmetes tuleneb sellest, et Dealogic raporteerib kõiki IPOsid, kuid Renaisaance Capital arvab välja väiksemad kui $100 miljonilise mahuga, suletud fondide (closed-end fund) ning spetsiaalselt ülevõtmisteks loodud eelneva majandustegevuseta ettevõttete (SPAC) emissioonid. Allolevalt on toodud viimase ettevõtte andmed ning nendest selgub, et 2014. aasta oli nii IPOde arvu kui ka mahu poolest tugevaim alates 2010. aastast. IPOde arv kasvas aastaga 24% ning investoritelt kogutud kapitali maht 49%.

Allikas: Renaissance Capital

Regioonidest vedas IPOde arvu ja mahtu USA, kus Dealogicu andmetel toimus 288 esmast avalikku emissiooni, mis on kõrgeim tase alates tehnoloogiamullist 2000. aastal ning märgib võrreldes möödunud aastaga 27% kõrgemat taset. Ka tehingumahu poolest tuleb tagasi minna aastasse 2000, et leida suuremat numbrit, kui eelmisel aastal tõsteti investoritelt $95 miljardit, mida on 54% rohkem kui aasta tagasi. See tähendab, et Põhja-Ameerika tehingute maht ületas Aasia regiooni näitajat, mida on viimase kümne aasta jooksul juhtunud vaid kahel korral. Üheks põhjuseks on vähenenud aktiivsus Hiina A-aktsiate turul, kui möödunud aasta alguses peatas riik IPOde tegemise, et välja töötada põhjalikumad protseduurireeglid. Renaissance Capitali hinnangul suurenes Aasia tehingute maht 32%, ulatudes $60 miljardini. Pärast kahte aastat globaalsel IPOde areenil väiksema osakaaluga olnud Euroopa kasvatas tehingute mahtu kaks korda ehk $56 miljardini. Suurt kasvu näitas IPOde maht ka Lähis-Idas ja Aafrikas, kus seitsme emissiooni tulemusena koguti $8,8 mld vs möödunud aastal kahe tehinguga saadud $1,4 mld.

Allikas: Renaissance Capital

USA tulemusele aitas kaasa ka maailma suurima IPO toimumine NYSE börsil, kelleks oli Hiina internetigigant Alibaba (BABA), tõstes investoritelt $25 miljardit. Ühtlasi oli tegu maailma ajaloo suurima esmase avaliku emissiooni mahuga, ületades 2010. aastal toimunud Agricultural Bank of China $22,1 miljardi suurust IPOt. Peale Alibaba jõudsid veel ainult kaks New Yorgi börsidel toimunud IPOt 2014. aasta esikümnesse. Suuruselt teine IPO kuulus Saudi Araabias asuvale National Commercial Bank’ile, kui kodumaistelt investoritelt kaasati $6 miljardit. Järgnes Austraalia tervisekindlustusega tegelev Medibank, kelle IPO maht kujunes $4,9 miljardi suuruseks.

Allikas: Renaissance Capital

Sektorite lõikes moodustasid suurema osakaalu finantssektori ettevõtete esmased avalikud emissioonid, kokku 31%, mis sisaldas eespool mainitud Saudi Araabia ja Austraalia finantsasutusi ning Hiina kommertskinnisvara ettevõtte eraldunud üksust Dalian Wanda Commercial Properties. Tänu Alibaba ülisuurele IPO mahule tõusis tehnoloogiasektor teisele kohale, võttes enda kanda viiendiku mulluse IPOde mahust.

Globaalsete IPOde tootlus oli 15%, millele aitas suuresti kaasa Aasia IPOde 19%-line tõus märkimishindadest. Aasia suurimad tõusjad olid betooniehitusega tegelev PT Wijaya Karya Beton (+467%), Hiina maaklerettevõte Central China Securities (+212%) ja Hiina terase logistikaettevõte Guangdong Europol Steel (+169%). Ka Lähis-Ida ja Aafrika IPOde tootlused olid muljetavaldavad, keskmiselt 30% tänu Egiptuse tsemenditootjale Arabian Cement (+81%) ja Aafrika suurimale pensionifondide haldajale Alexander Forbes Group (+26%). Sektorite lõikes näitas parimat minekut tervishoiusektor tänu Põhja-Ameerika IPOdele. Ainsana jäid sektorite lõikes miinusesse energeetikasektorist tulnud börsidebütandid (-11,1%).

Allikas: Renaissance Capital

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon