Macau kasiinooperaatorite õnn on pöördumas - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Macau kasiinooperaatorite õnn on pöördumas

Kristiina Kirtsi

09.01.2015 08:58

Shutterstock

Varasematel aastatel kiiret kasvu näidanud Macau kasiinooperaatorid pidid 2014. aastal tunnistama õnne pöördumist – eelmisel aastal vähenes piirkonnas tegutsevate kasiinode mängutulu esmakordselt alates 2002. aastast. Mängutulu vähenemise põhjuseks on Hiina valitsuse varasemast aktiivsem korruptsioonivastane kampaania, mille tulemusel on Hiina riigiametnike kulutused Macau kasiinodes vähenenud.

Varasem Portugali koloonia, Macau, on ainus koht Hiinas, kus hasartmängude mängimine on ametilikult lubatud. Varasemate aastate väga kiire kasvu tulemusel on Macaust saanud maailma suurim hasartmängukeskus - Macau kasiinode mängutulu on kasvanud Las Vegase mängutulust seitse korda suuremaks. Kiire kasv on Macausse meelitanud mitmed globaalseid kasiinooperaatorid nagu Wynn, Sands ning MGM. Mängutulu alusel on Macaus suurima turuosaga kasiinooperaatoriks SJM (23,8%), talle järgnevad Galaxy (20,7%), Sands China (20,1%), Melco Crown (14,8%), MGM China (10,4%) ning Wynn Macau (10,2%).

Kui 2014. aasta alguses Macau kasiinode mängutulu kasv aeglustus võrreldes aastatagusega, siis juunis muutus see negatiivseks. 2014. aasta detsembris aga vähenes mängutulu juba rekordilised 30% võrreldes aastatagusega, langedes madalaimale tasemele alates 2011. aastast (vt allolev joonis). Ühtlasi oli detsembrikuus tegemist kaheksanda järjestikuse kuuga kui mängutulu vähenes. 2014. aasta kokkuvõttes vähenes Macau kasiinode mängutulu 2,6% võrreldes aastatagusega ehk 351,5 miljardi pataakani (37 miljardit eurot). Tegemist oli esmakordse vähenemisega alates 2002. aastast.

Allikas: Deutsche Bank

Macau kasiinode mängutulu vähenemise peamiseks põhjuseks on varasemalt heldelt kulutanud Hiina riigiametnike kulutuste vähenemine. Samas on vähenemisele kaasa aidanud ka muud meetmed - näiteks on Macaus karmistatud nii viisa- kui ka laenu saamise tingimusi. Samas on oma panuse andnud ka Hiina majanduskasvu aeglustumine ning suitsetamise keeld Macau massituru kasiinodes.

Selle tulemusel on kasiinode VIP külastajate ehk kõrgetel panustel mängijate mängutulu langus levinud üle ka massituru ehk madalamate panustega mängijate segmenti. Märkusena, kui VIP külastajate mängutulu moodustab suurema osa Macau kasiinooperaatorite käibest (keskmiselt 55%), siis massturu segment jällegi suurema osa (keskmiselt 63%) kasumist.

Ent vaatamata mängutulu vähenemisele on lähitulevikus Macaus oodata kasiinode arvu suurenemist – näiteks 2016. aasta alguses peaks Sands Chinal valmima viies kasiinokompleks Macaus. 2,3 miljardi eurot maksva minev Parisian Macau sisaldab lisaks muule ka 3000 hotellituba ning Eiffeli torni koopiat. 2016. aastal peaks valmima ka Wynn Macau teine kasiinokompleks – 3,4 miljardit eurot maksva minev 1 700 hotellitoaga Wynn Palace. Samuti on 2016. aastal oodata MGM Chinalt 2,4 miljardit eurot maksva MGM Cotai ning SJMilt 3,3 miljardit eurot maksva mineva Lisboa Palace’i valmimist.

Erinevalt aga kasvavast hotellitubade arvust, on uute mängukohtade arv valitsuse poolt piiratud. Et saada uusi mängulaudade avamise lube, tuleb kasiinooperaatoritel väidetavalt suurendada muu meelelahutuse osakaalu. Samas, vaatamata kasiinokomplekside mitmekülgsusele (neis sisalduvad lisaks kasiinodele ka hotellid, kaubanduspinnad, restoranid ning muu), moodustab Macau kuue kasiinooperaatori majandusaasta käibest enamuse (ehk keskmiselt üle 90%) kasiinode mängutulu.

Pärast mitmeid aastaid kestnud rallit on Macau kasiinooperaatorite aktsiad Hongkongi börsil viimase 12-kuu jooksul odavnenud rohkem kui 40%. Macau kuus kasiinooperaatorit (Wynn Macau, MGM China, Melco Crown, Sands China, SJM ning Galaxy Entertainment) kauplevad keskmiselt 14,5-korda 2015. aasta oodatavat kasumit, mis on madalam kui viimase viie aasta keskmine (16,7-korda). Kuue kasiinooperaatori 2015. aasta oodatavaks keskmiseks EV/EBITDAks on 10,3. Macau kuue kasiinooperaatori aktsia viimase viie aasta graafikud:

Allikas: Bloomberg

Deutsche Bank langetas hiljuti Macau kasiinode mängutulu 2015. aasta prognoosi - kui varem ootas analüüsimaja mängutulu püsimist 2014. aasta tasemel, siis nüüd oodatakse 8% vähenemist. Ühtlasi prognoosib analüüsimaja 2015. aasta esimesel poolaastal mängutulu languse kiirenemist.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon