Vase hind sulab - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Vase hind sulab

Kristiina Kirtsi

16.01.2015 09:12

Shutterstock

Sarnaselt toornafta hinnale on ka vase hind maailmaturul langenud mitme aasta madalamale tasemele. Languse põhjuseks on kartus nii nõudluse vähenemise kui ka varude suurenemise ees – kartust süvendas hiljutine maailmapanga globaalse majanduse kasvuprognoosi kärbe, mille tingis suurte arenenud riikide majanduskasvu aeglustumine.

Mitmeid päevi järjekindlalt allapoole liikunud vase hinna langus kiirenes selle aasta 14. jaanuaril, kui Londoni metallibörsil tegi hind ühe päeva jooksul 5% languse. Punase metalli kolme kuu ettevaatav hind langes 5548 dollarini tonni kohta, mis on madalam tase alates 2009. aasta suvest (vt allolev joonis). Märkusena, vase hind tegi kõigiaegade tipu 2011. aasta veebruaris 10160 dollari peal. Viimase 12-kuu jooksul on vask Londoni metallibörsil odavnenud 23%.

Allikas: Bloomberg

Ühtlasi tegi vase hind 2014. aasta 12-kuu kokkuvõttes Londoni metallibörsil viimase kolme aasta suurima languse, odavnedes 14%. Odavnemise põhjuseks on nii üleliigne pakkumine kui ka kartus nõudluse vähenemise ees. Samuti on vase hinna langusele aidanud kaasa ka nafta hinna odavnemisega kaasnev üldine investorite huvi vähenemine toorainesektori vastu. Samas, nii nagu ka teiste dollaris kaubeldavate toorainete puhul, survestab vase hinda ka USA dollari tugevnemine.

Vase puhul on tegemist maailmas kolmanda enimkasutatud metalliga rauamaagi ning alumiiniumi järel. Peamiselt kasutatakse vaske majandustsüklitest tugevalt sõltuvates sektorites nagu ehitus ning tööstusmasinate tootmine. Vase laialdane kasutus võimaldab metalli nõudluse näitajaid kasutada hästi erinevate tööstussektorite olukorra peegeldajana.

Maailmas on suurimaks vasetootjaks Tšiili – riigis toodetakse 30% kogu ülemaailmsest toodangust (märkusena,  vask moodustab 20% Tšiili SKTst ning 60% ekspordist). Koos Tšiiliga kuuluvad maailma suurimate vaske tootvate riikide hulka veel ka Hiina, Peruu ning USA (vt allolev parempoolne joonis). Punase metalli suurimaks tarbijaks on Hiina – maailmas suuruselt teine majandus moodustab 45% globaalsest nõudlusest. Hiina järel on suuruselt teiseks tarbijaks Euroopa umbes 20 protsendiga (vt allolev vasakpoolne joonis).

Allikas: Morgan Stanley

Tulenevalt Hiina suurest osakaalust globaalses nõudluses peaks nii riigi majanduskasvu ja kinnisvaraturu kui ka töötleva tööstuse kasvu aeglustumine väljenduma vase nõudluse märkimisväärses vähenemises. Märkusena, Hiinas on suurimaks vase tarbijaks elektrienergia toomine (47% kogu nõudlusest), järgneb kodumasinate (15%) ja sõidukite tootmine (10%), kinnisvara ehitus (9%), pooljuhtide tootmine (8%) ning muu (11%).

Alates 2004. aastast on vase tarbimine Hiinas kasvanud keskmiselt 13% aastas. Ka 2014. aasta 11-kuu kokkuvõttes kasvas Hiinas nii vase tootmine, neto import kui ka tarbimine ning seda kõigil juhtudel 12% võrreldes aastatagusega. Samal ajal kui punase metalli hind Shanghai metalliturul vähenes 2014. aasta esimese 11-kuu jooksul 9% võrreldes aastatagusega. 2015. aastal peaks aga nõudluse kasv Hiinas aeglustuma ning kasvama Deutsche Banki prognooside kohaselt aeglasemas tempos alates 2009. aastast.

Allikas: Morgan Stanley

Samas peaks vase pakkumine perioodil 2014-2020 suurenema 6,1 miljoni tonni võrra, millest ainuüksi 2015. aastal lisavad uued kaevandused 26% kogu lisanduvast mahust (ehk 1,6 miljonit tonni). Detsembrikuus prognoosis globaalne vase tarbijaid ja tootjaid ühendav organisatsioon, et 2015. aastal ületab globaalse rafineeritud vase tootmine nõudlust 390 000 tonni võrra. Tegemist oleks esmakordse korraga alates 2009. aastast kui pakkumine ületaks nõudlust. Samuti oleks tegemist suurima ülepakkumisega alates 2001. aastast.

Maailma suurimate vasekaevandajate aktsiad on samuti koos vase hinna odavnemisega järsult allapoole liikunud. Näiteks on maailmas suuruselt kolmanda vasekaevandaja, Glencore, aktsia alates 2015. aasta algusest odavnenud juba peaaegu 20%. Märkusena, vask moodustas viimasel poolaastal 33% Glencore’i korrigeeritud kulumieelsest kasumist. Hiina suurima vasekaevandaja, Jiangxi Copper, aktsia on samal ajal odavnenud umbes 4% ning Tšiili vasekaevandaja, Antofagasta, aktsia umbes 12%. Maailma suurimate kaevandajate, Rio Tinto ning BHP Billitoni, aktsiad on aga Londoni börsil alates 2015. aasta algusest odavnenud vastavalt 6% ning 5%.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon