PCde müügis nähakse stabiliseerumist - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

PCde müügis nähakse stabiliseerumist

Vallo Lees

21.01.2015 09:38

Shutterstock

Arvutite turg on viimastel aastatel teinud vähikäiku ning esialgsetel andmetel jätkas trendi ka möödunud aasta. International Data Corporation (IDC) ning Gartneri andmete kohaselt langes PCde müük kolmandat aastat järjest. Samas on märgata languse aeglustumist, mistõttu arvatakse, et turg on stabiliseerumas.

Gartneri andmetel müüdi möödunud aastal ligi 316 miljonit personaalarvutit, mida on 0,2% vähem kui 2013. aastal. IDC hinnangul kujunes läbimüügiks 2014. aastal 309 miljonit ühikut, mis on 2,1% madalam tase kui ülemöödunud aastal. Siinkohal tuleks muidugi ka defineerida, mis kajastuvad kummagi turu-uuringute numbrites. Gartner loeb PCde müügi juures laua- ja sülearvuteid (samas ei arvestata Chrome operatsioonisüsteemil töötavaid sülearvuteid), niinimetatud ultra-mobile PCsid, mis on oma olemuselt kaasaskantava mängukonsooli sarnased ning kõiki Windowsi tarkvaral jooksvaid tahvelarvuteid. IDC personaalarvutite turu müüginumbrites sisalduvad laua- ja sülearvutid ning PCks ei loeta tahvelarvuteid ja ultra-mobile PCd.

Kuigi mõlema ettevõtte arvudest loeb aastate lõikes välja languse, siis neljanda kvartali puhul on tulemused erinevad. Gartneri sõnul küündis detsembriga lõppenud kolmekuulise perioodi jooksul müük ligi 84 miljoni ühikuni, mis tähendab aastatagusega võrreldes protsendi jagu kasvu. IDC metoodika järgi müüdi 81 miljonit PCd, mis tähendaks 2%-list langust. Võrreldes tegeliku tulemusega osutus IDC andmete prognoos 5%-liseks languseks negatiivseks ehk tegelik tulemus valmistas positiivse üllatuse.

Regioonide lõikes näitas tugevat nõudlust USA, kus neljandas kvartalis müüdi 18 miljonit ühikut, mida oli 13% rohkem kui möödunud aastal. Tegu on seega globaalselt kõige kiiremini kasvava regiooniga, ületades globaalset kasvu kümnendat kvartalit järjest ning ühtlasi on see USA turu jaoks tugevaima kasvuga viimase nelja aasta jooksul. Nii Gartneri kui ka IDC sõnul oli tegu märkimisväärse kvartaliga regiooni turuliidri HP (HPQ) jaoks, kui ettevõtte müük kasvas 26%. IDC andmetel suurenes HP turuosa 25% pealt 30% peale, teisel kohal oleva Delli turuosa kekris 22% pealt 24% peale, kolmandal kohal asuv Apple (AAPL) kergitas osakaalu 11% pealt 13% peale ning Lenovo turuosa jäi muutumatuks 10% peal.

Üleüldiselt on märgata tugevust just arenenud turgudel, kuna USA kõrval näitab kasvu ka Euroopa. Arenevatel turgudel seevastu on PCde müük nõrk. Gartneri sõnul tuleneb see sealsest suurest kiindumusest nutitelefonidesse ja tahvelarvutitesse, samas kui PC’l on antud regioonides märksa madalam prioriteet. Ka väga madala hinnaga väikeste sülearvutite müük on raskustes tulenevalt mobiilseadmete kasutusharjumustest. Tahvelarvutid on tõepoolest pakkunud tugevat konkurentsi PC’dele, eriti just väiksematele sülearvutitele, kuid Gartneri hinnangul jäi  tahvelarvutiga PCde asendamise kõrgaeg 2013. aastasse ja 2014. aasta esimesse poolde, mistõttu peaks tarbijate kulutused nihkuma tagasi PC segmendi poole. IDC toob välja, et äriklientide nõudlus, mis vedas arvutimüüki 2014. aasta esimesel poolel, jahtus aasta teisel poolel, kuid märgata oli eraklientide nõudluse kasvu. Tuleviku osas on IDC natuke negatiivsem, öeldes, et turuliidrite tugevus, Chrome operatsioonisüsteemi kasv, väga õhukesed sülearvutid ning puutetundlikud ekraanid mõjuvad PCdele positiivselt, kuid seda ainult marginaalselt, mistõttu 2015. aasta osas ollakse ettevaatlikud.

Tootjatest suutis liidripositsiooni säilitada Lenovo, kelle turuosa suuruseks möödunud aastal oli 19% vs 17% 2013. aastal. Neljandas kvartalis oli ettevõtte turuosa ligi 20% ning ettevõtte müük kasvas oktoober-detsember perioodil 5% IDC hinnangul ning 7,5% Gartneri sõnul. Neljandas kvartalis oli aga tihedalt kannul HP, kes suutis aasta põhjal näidata ca 14% kasvu ning jäi turuosalt vaid mõne protsendipunktiga alla Lenovole. Kogu 2014. aasta põhjal jäi HP turuosa 18% juurde. Suurematest tootjatest näitas kiireimat kasvu aga Apple ja seda nii neljandas kvartalis kui ka kogu aasta peale, vastavalt 16% ja 18%. Kuigi Gartneri andmete põhjal sellega viie suurema tootja hulka ei mahutud, siis IDC hinnangul hoidis Apple 2014. aastal maailmas 5. positsiooni.

Allikas: IDC

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon