AMD hädad jätkuvad - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

AMD hädad jätkuvad

Erko Rebane

22.01.2015 10:11

Shutterstock

Advanced Micro Devices, suupärasemalt tuntud kui AMD, teatas 20. jaanuaril üsna ootuspärased neljanda kvartali majandustulemused. Konteksti panduna jääb ruumi rahulolu tundmiseks väheks, sest ettevõte on viimased kaks kvartalit seadnud eesmärgi lati alla analüütikute ootuste ning sama tehti ka jooksvaks kvartaliks.

2014.a viimases neljandikus müüs AMD kokku 1,24 miljardi dollari eest tooteid, mis võrreldes 2013.a sama perioodiga märkis -22% langust. Antud käibe pealt teeniti 364 miljonit dollarit puhaskahjumit (aasta varem 89 miljonit kasumit). Kuna ettevõtet restruktureeritakse ning ühekordse iseloomuga kulude nimekirjast leiab teisigi tegureid (goodwilli mahakirjutamine ning varude allahindamine), siis neid arvestusest välja jättes oleks AMD neljandas kvartalis isegi kahe miljoni dollariga puhaskasumisse jõudnud. Kuid isegi kui koorida puhaskahjum puhtaks kõiksugu ühekordsetest kuludest, alanes see peamiselt väiksema käibe tõttu 2013.a neljanda kvartaliga võrreldes -96%.

AMD peamisteks toodeteks on personaalarvutitele ja graafikakaartidele toodetavad mikroprotsessorid (2014.a 57% müügitulust) , kus nende peamised konkurendid on Intel ja Nvidia. AMD-l läks hästi, kui turg õitses, aga viimased kolm aastat on PC-de turu nõudlus jahtunud ja lisaks kaotati turuosa, mis maksis valusalt kätte selle eest, et müügitulu oli liialt tugevalt seotud ühe valkonnaga.

AMD suutis kokkuvõttes eelmisel aastal käivet tegelikult isegi kasvatada 4% võrra 5,51 miljardi dollarini aga see varjas mainitud põhisegmendi -16% 3,13 miljardi dollarini kukkunud käivet. Ehkki PC turul nähakse stabiliseerumise märke (loe pikemalt siit), maadleb AMD liialt kõrgete varudega ning nende korrigeerimine pikendab valu esimesse kvartalisse, mil ettevõte prognoosib müügitulu kahanemist võrreldes neljanda kvartaliga -12 kuni -18% ehk $1,016-1,09 miljardini (analüütikud ootasid $1,2 miljardit).

Allikas: AMD

Liialt suurt kontsentreeritust  on aegamisi vähendatud, sest mõni aasta tagasi sõltus AMD 91% ulatuses ainult personaalarvutite turust. 2012.a sügisest kuni 2013.a esimese kvartalini võttis AMD ette restruktureerimisprotsessi, mille raames vähendati kulusid 25% võrra ning hajutati uute toodetega tulubaasi. Jätkuvate kasvu ja kasumlikkuse probleemide tõttu võeti eelmise aasta lõpus ette täiendav restruktureerimine.

Firma ümberpööramise käigus jäävad personaalarvutitele  ja graafikakaartidele toodetavad mikroprotsessorid andma olulist panust nii müügitulus kui kasumis ning seal tahetakse uute toodete ja kommertsvõimalustega oma positsiooni parandada,  kuid tuleviku kasvu taotletakse kiiresti arenevatest valdkondadest, alates meditsiinist kuni tööstussektorini välja, mille tehnoloogilises arengus lüüakse kaasa oma mikroprotsessoritega. Siia alla mahub ka mängude turg, kus AMD varustab kõiki tuntumaid konsoole (Sony PlayStation 4, Nintendo Wii U ja Microsofti Xbox One).  PC-de kõrval suutsid antud segmendi tooted tagada firmale mullu 50% käibekasvu (2,37mld dollarini) ning nende osakaal kogukäibest peaks tõusma tänavu 50%ni.

Allikas: AMD

AMD aktsia on viimaste aastate jooksul tugeva surve all olnud, kukkudes pärast 2009-2010.a taastumist  8 dollari pealt tänaseks 2,45 dollarile, kuna investorid pole näinud siiani märke, mis lubaks öelda, et äritegevuses on tehtud jätkusuutlik kannapööre kõrgema müügitulu ja kasumlikkuse suunas.

Samuti on lootust õõnestanud hiljutised muutused juhtkonnas, kuna selle põhjal võib järeldada, ülesannetega pole hakkama saadud ning protsess ähvardab venida arvatust pikemaks. Mullu sügisel tuli ootamatu uudis, et kolm aastat ametis olnud tegevjuht astub nädal enne majandustulemuste avaldamist tagasi ja tänavu jaanuaris vahetult enne neljanda kvartali tulemusi läksid uusi väljakutseid otsima firma peamise ärisegmendi juht, turundusjuht ja strateegiajuht.

Kuigi AMD teatas ootuspärased nelja kvartali tulemused, valmistas esimese kvartali prognoos järjekordse pettumuse. Ettevõtte värske tegevjuhi Lisa Su sõnul tähendab varude taseme vähendamine lühiajalist survet firma majandustulemustele, mis on tugevama ja kasumlikuma äri ülesehitamisel hädavajalik, kuid pärast korduvaid pettumusi tahavad investorid tõenäoliselt näha veenvamat kinnitust, et ettevõte on lõpuks suuteline Intelile ja Nvidiale kandadele astuma.

AMD aktsia hinnagraafik

Allikas: Bloomberg

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon