Vahendame talve põnevat tulemuste hooaega III - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Vahendame talve põnevat tulemuste hooaega III

Erko Rebane

05.02.2015 13:36

Shutterstock

Veebruari alguse seisuga on neljanda kvartali tulemuste hooaeg jõudnud Ühendriikides umbes poole peale. Suurimaks kõneaineks kipuvad olema tugevnev dollar, naftahinna languse mõju energiasektorile, rahvusvaheliste turgude nõrkus ning loomulikult Apple.

Neljanda kvartali tulemuste hooaja keskmes on olnud energiasektor, mis esindab vaid kümnendikku kogu sektorivalikust, kuid on märkimisväärse kasumilangusega jätmas jälge tervele S&P 500 indeksi firmade agregeeritud tulemile.

Jaanuari lõpu seisuga ulatus S&P 500 ettevõtete neljanda kvartali aktsiakasumi aastane kasv 2,1%ni, seda energiasektori keskmiselt ca 23% kasumilanguse tõttu võrreldes eelmise aasta sama perioodiga. Viimast arvestamata oleks S&P 500 ettevõtete aktsiakasum 5,1% kõrgem võrreldes mullusega.

Kõige suurema kasvuga hiilgab telekomiteenuste sektor, kus ettevõtete aktsiakasum on Factseti andmetel mulluse baasil keskmiselt 22% kõrgem. Ettevõtete tasandil annab kõige suurema panuse Apple, kes teenis tänu iPhone’le ja edule Hiinas avalikest ettevõtetest läbi ajaloo suurima kvartaalse kasumi ehk 18 miljardit dollarit, lüües ExxonMobile’i kunagist tipptulemust rohkem kui kahe miljardiga. Apple’i võimsat saavutust ja selle mõju asetab paremini perspektiivi seik, et viimase tulemust arvestamata kahaneks S&P 500 ettevõtete koondaktsiakasumi kasv 2,1% pealt 0,3%ni.

Eelmise aasta viimase neljandiku müügitulu on USA ettevõtetel kujunemas keskmiselt 1,4% võrra paremaks võrreldes aastatagusega. Sektoritest paistab tugevama kasvuga silma tervishoiusektor (10,2%), seevastu energiasektoris on käive osutumas -14,5% võrra kesisemaks. Viimast arvestamata hüppaks S&P 500 firmade käibekasv 1,4% pealt 4,0%ni.

Kiiret paranemist ettevõtete majandustulemustes oodata pole, pigem leiavad analüütikud, et pilt halveneb esimeses kvartalis, kui S&P 500 ettevõtete aktsiakasum peaks langema -1,6% ning kasvama teises kvartalis mullusega võrreldes 0,9%. Veel detsembri lõpus olid ootused vastavalt 4,2% ja 5,4%. Ootused on kiirelt kukkunud ka terveks majandusaastaks, kui 80% juhtudel jääb kasumiprognoosi andnud firmade ootus analüütikute konsensusele alla ning seda keskmiselt 2%.

Domineeriv osa süüst langeb pessimistlikumale väljavaatele energiasektoris, kuid üsna olulisel kohal on ka teiste valuutade suhtes tugevnev dollar, mis vähendab müügitulu kasvu. Goldman Sachsi andmetel teenisid S&P 500 firmad 2013.a 33% müügitulust välisturgudelt.

Selle tulemusel on analüütikute S&P 500 indeksi 12 kuu ettevaatav koondaktsiakasumi prognoos langenud septembri 129 dollari pealt tänaseks 122,5 dollarile, mis tähendab, et indeksi ostmist jätkatakse kasumikordaja arvelt. Kuigi viimane on jõudnud kõrgeimale tasemele alates 2002.a, ei anna see energiasektori tugeva mõju tõttu enam siiski kõige õiglasemat pilti tervest USA aktsiaturu valuatsioonist, rääkimata spetsiifilistest sektoritest.

S&P 500 indeks (valge), 12 kuu ettevaatav kasum (oranž, USD) ja 12 kuu ettevaatav P/E (lilla)

Allikas: Bloomberg

Käesoleval nädalal avaldab oma majandustulemused 100 S&P 500 indeksisse kuuluvat firmat

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon