USA dollari supertsükkel - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

USA dollari supertsükkel

Erko Rebane

06.02.2015 10:59

Shutterstock

Ühendriikide dollar on teiste populaarsemate valuutade suhtes viimase seitsme kuuga teinud läbi võimsa tõusu, kerkides alates 2011.a põhjast ligi 28% ning läbides 30a pikkuse allasuunalise trendi vastupanu taseme. Kui ajalugu eeskujuks võtta, on dollari tsükkel jõudnud alles poolele teele.

Vaadates tagasi viimasele neljakümnele aastale, joonistub välja kolm dollari tõusuperioodi keskmise pikkusega viis aastat.  Kõige hilisem neist leidis aset 2008.a aga toona kasvas huvi dollari vastu eelkõige volatiilsuse ja riskikartlikkuse tõttu, mistõttu pole antud periood võrreldav praeguse sentimendiga.

Morgan Stanley arvates meenutab dollari tugevnemine 80ndate alguse supertsüklilt, veelgi rohkem võib sarnasusi leida 90ndate lõpuga. Need kaks tsüklit veinisid keskmiselt ligi seitsme aasta pikkuseks ning tõid kaasa dollari pea 50% kallinemise.

USA dollariindeks (USA dollari väärtuse mõõt kuue välisvaluuta suhtes)

Allikas: Bloomberg

90ndatel leidis aset Ühendriikide majanduse pikim sõjajärgne kasvuperiood. Praeguse majanduskasvu tsükli pikkus on jõudnud umbes poolele maale võrreldes toonasega, aga potentsiaalselt võib see Morgan Stanley arvates kujuneda isegi pikemaks.

Teise olulise sarnasusena on dollarit varasemalt toetanud USA majanduse kiirem kasv võrreldes teiste riikidega. See erisus paistab silma ka praegu, mil FED on valmis tõstma intressimäärasid, samal ajal kui mitmel pool arenenud ja arenevates riikides võideldakse disinflatsiooni ja nõrgeneva majanduskliimaga. Kõrgemat tootlust otsides kipuvad investeeringud antud keskkonnas voolama piirkonda, kus väljavaated on positiivsemad.

Leidub ka erinevusi, aga needki räägivad tsükli jätkumise kasuks. Neist peamine puudutab dollarites finantseerimist. Alates viimasest supertsüklist 20a tagasi pole piiriülesed nõuded maailmas mitte ainult suurenenud, vaid kasvanud on ka dollari osakaal. Kui 1995.a moodustasid dollarites nõuded 52%, siis tänaseks on osatähtsus kerkinud 63%ni.

Dollari tugevnedes muutuvad ka globaalsed kohustused antud valuutas kulukamaks ja kui dollari roll eelistatava finantseerimisvaluutana kahaneb, tingib kohutustuste katmine suurenevat nõudlust Ühendriikide valuuta järele.

Ajalugu pakub mitut pretsedenti, mille põhjal võib järeldada, et dollaril jätkub ruumi edasiseks tõusuks. Kõige suuremaks riskiks potentsiaali realiseerimisel saab olema Ühendriikide majanduskasvu võimalik aeglustumine võrreldes ülejäänud maailmaga, mis tingiks FEDi pehmema hoiaku ning intressimäära hoidmise null lähedal kauem, kui konsensus hetkel arvab. Investeeringute vool tõenäoliselt pöörduks ja see mõjutaks omakorda negatiivselt dollarit.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon