Päeva graafik: Aktsiaturg 1899. ja 2014. aastal - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Päeva graafik: Aktsiaturg 1899. ja 2014. aastal

Erko Rebane

24.02.2015 11:26

Shutterstock

Kui rääkida investeerimisest, kipub esimese asjana pähe hüppama S&P 500 indeks ning USA aktsiaturg, aga seda põhjusega, sest mahu poolest pole Ühendriikidel võrdväärset vastast ning tihti annab meeleolu just Wall Streetil aluse liikumissuunale Aasia või Euroopa börsidel.  Kuid see pole alati nõnda olnud.

Huvitava dünaamilise ülevaate globaalsetest aktsiaturgudest annab oma värskes aastaraamatus Credit Suisse, kus näidatakse erinevate riikide aktsiaturu suurust võrreldes globaalse mahuga.  Nagu näha, siis 1899.a valitses globaalset aktsiaturgu Suurbritannia 25% osakaaluga ning Ühendriigid sörkisid sabas 15%ga.

Pilt on tänaseks hoopis teine, kui tervelt 52% globaalsest aktsiaturu kapitalisatsioonist moodustab USA. Viimase õitsengut 20. sajandil ajendas investeeringute kiire kasv, tehnoloogiline areng, produktiivsuse tõus ja ettevõtete globaliseerumine. Sõjaperiood ning suur depressioon jätsid küll oma jälje, kuid majanduslik taastumine tuli kiiremini võrreldes sellega,  mida mitmed Euroopa ja Aasia turud kogesid. Teine maailmasõda oli tegelikult üks peamistest põhjustest, mis aitas Ühendriikidel 30ndate majanduslikust surutisest tänu kaitsekulutuste kasvule väljuda.

Allikas: Credit Suisse

Credit Suisse’i statistika hõlmab vaid 23 riiki, kuid sellest hoolimata peaks info olema piisavalt ülevaatlik, kuna vastavad maad moodustasid 1900.a 98% ja 2015.a alguses 91% maailma aktsiaturu kapitalisatsioonist




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon