Apple ja Google põrmustavad nutitelefonide turul konkurentsi - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Apple ja Google põrmustavad nutitelefonide turul konkurentsi

Erko Rebane

25.02.2015 15:40

Shutterstock

Ei tohiks olla üllatav, et nutitelefonide turgu veavad peamiselt kaks suuremat hobust nimedega iOS ja Android, kes suutsid mullu konkurentide ees veelgi oma edu kasvatada. Huvitavam on aga lahing kahe domineeriva ökosüsteemi vahel, kus Apple on suutnud tänu iPhone 6 mudelitele  uuesti turuosa tagasi võita.

Kui 2013.a kasvas maailma nutitelefonide turg 38,4% ning olulise saavutusena ületati 12 kuu jooksul esmakordselt 1,0 miljardi seadme künnis (täpsemalt müüdi kokku 1,0042 miljardit), siis mullu kasvuhoog mõnevõrra rauges. Kokku läks International Data Corporation (IDC) kohaselt 2014.a kaubaks 1,3 miljardit nutitelefoni, mis tähendas 27,7% kasvu.

Operatsioonisüsteemide tasandil domineerivad nutitelefonide turgu jõulisemalt kui kunagi varem iOS ja Android, mille ühine edumaa suurenes mullu 2,5 protsendipunkti võrra tervelt 96,3%ni. Eelmisel aastal müüdud telefonidest jooksutas Androidi kokku 1,059 miljardit seadet ning Apple’i operatsioonisüsteemi 192,7 miljonit.  Neile järgnes kolmandal kohal Windows Phone 34,9 miljoni nutitelefoniga, andes turuosaks 2,7% (2013.a 3,3%).  Windows 10 lansseerimine aasta lõpus võib aidata tekitada tarbijate seas uut huvi, kuid olles jõudnud punkti, kus turu kasv on juba aeglustuma hakanud,  on keeruline näha, kuidas Microsoft suudaks enam mägesid liigutada.

Allikas: IDC

Seevastu lahing kahe gigandi vahel kestab edasi, kui 2014.a neljandas kvartalis õnnestus Apple’l oma peamise rivaali kandadele astuda.  Sügisel poelettidele jõudnud iPhone 6 ning 6 Plus aitasid Apple’l müüa viimases neljandikus kokku 74,5 miljonit iPhone’i, millega firma operatsioonisüsteemi turuosa kerkis 19,7% peale võrreldes eelneva aasta sama kvartali 17,5%ga.

Apple’ile on varem kuulunud ka üle 20% nutitelefonide turust, viimati 2012.a neljandas kvartalis. Värske statistika näitab, et Apple on haaret uuesti parandanud ning vahest toob 2015.a esimene kvartal firmat veelgi lähemale 2011.a neljanda kvartali rekordile, mil iOS hõlmas nutitelefonide turust 23,6%.

Kui vaadata turgu tootjate lõikes, on näha, millise firma arvelt tuleb Google’i operatsioonisüsteemi turuosa. Samsung müüs mullu Android telefone kokku rohkem kui järgmised viis kõige suuremat Androidiga seotud nutitelefonide valmistajat kokku, samas pärineb Google’i platvormi kasv eelkõige just väiksemate Aasia tootjate arvelt, nagu näiteks Huawei, Lenovo, LG Electronics, Xiaomi ja ZTE.  Apple aga jõudis eelmise aasta viimases neljandikus tänu iPhone 6 ja 6 Plus mudelitele vaid 600 000 telefoni kaugusele, et tõusta ühikumüügi järgi maailmas esikohale.

Allikas: IDC

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon