Päeva graafik: Rahakülluses tehnoloogiasektor - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Päeva graafik: Rahakülluses tehnoloogiasektor

Erko Rebane

03.03.2015 15:23

Shutterstock

Efektiivsuse kasv ning majanduslik taastumine on tõstnud USA ettevõtete rahavaru Moody’se andmetel rekordilise 1,65 triljoni dollarini. Kuna ka võlakoorem on madalate intresside tõttu enneolematult kõrge, annab parema ülevaate bilansilisest võimekusest netovõla tase. Ainuke sektor, kus vabasid vahendeid on rohkem kui kohustusi, on tehnoloogiasektor, muutes tark- ja riistvara ettevõtted teistest paindlikumaks aktsionäride väärtuse suurendamisel.

Kui finantstööstus välja jätta, jääb netovõla tase S&P 500 indeksis kõige madalamalaks tehnoloogiasektori puhul, millele järgnevad tervishoiusektori ettevõtted. Kõige kõrgema võlakoormusega tegutsevad telekomi- ja kommunaalteenuste firmad, mis on neile iseloomulik, sest ärikeskkonda hinnatakse keskmisest stabiilsemaks ja nõnda on investoritel ka suurem kindlustunne äritegevuse rahavoo suhtes.

Allikas: Bloomberg, Blackrock

Moody’se kohaselt ulatus USA tehnoloogiasektori rahavaru eelmise aasta keskpaigas 564 miljardi dollarini, moodustades seega 34,2% kogumahust.  Pelgalt Apple, Google, Cisco ja Microsoft hoiavad sellest enda käes üle 360 miljardi dollari.

Raha on nagu hapnik inimesele. Kui seda pole, lõppeb ühel hetkel ka tegevus. Mida suurem on finantsvahendite varu, seda paremad on võimalused elada üle keerulisemaid aegasid, investeerida orgaanilisse kasvu, laiendada enda tegevust läbi teiste firmade või suurendada investorite jaoks väärtust kapitali tagastades.

See on üks peamistest põhjustest, miks tehnoloogiasektor paljudele analüüsimajadele ja investoritele endiselt meeldib vaatamata sellele, et mitmete suuremate nimede jaoks on sihtturud küpsemad ja kasv viimase kümne aasta jooksul aeglustunud. Vaba raha hulk ja selle teenimise kõrge võime jätavad ukse endiselt avatuks innovatsioonile ning müügitulu ja kasumi kasvatamisele, kuid teisalt juletakse järjest rohkem kapitali ka aktsionäridele jagada, mis on investorite ringi toonud neid, kes seavad vara kasvatamisel dividendi kõrgele kohale.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon