Uus generatsioon toob elu USA kinnisvaraturule - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Uus generatsioon toob elu USA kinnisvaraturule

Vallo Lees

04.03.2015 09:12

Shutterstock

Buumi ajal korralikult ülekuumenenud USA kinnisvaraturg on nüüdseks omajagu aega olnud teises ekstreemsuses. Pole mingi saladus, et vaevalise taastumise taga on olnud esmaostjate puudumine, kui mitmed noored kahekümnendates ja kolmekümnendates eluaastates on pigem jäänud oma vanemate juurde elama või üürinud kui soetanud oma kodu. Hoolimata ülimadalatest laenu hindadest, pole noored ostnud sama palju kodusid kui varasemad generatsioonid.

Kuid seoses USA majanduspildi märkimisväärse paranemisega, on mitmed kommentaatorid muutunud käesoleva aasta osas optimistlikuks ning usuvad, et noored koduostjad võivad just käesoleval aastal USA kinnisvaraturule täiendavat elu sisse puhuda.

Realtor.com’i peaökonomisti Johnatan Smoke’i  sõnul tegid mitmed faktorid, mis varasemalt võisid esimese kodu ostjad heidutada, 2014. aastal läbi tubli edasimineku. Näiteks 25-34 aastaste töötuse määr, mis saavutas tipu 10,6% juures, on nüüdseks langenud 5,9% peale (üleüldine töötuse määr on 5,6%). Kuna kodu hind ning sissemakse suurused on noore ostja jaoks otsuse tegemisel kõige suuremad väljakutsed, siis ilmselt saab noorema generatsiooni mõju enim tunda turgudel, kus majade hinnad suhtena sissetulekutesse jäävad madalaks. Selles vallas on eesotsas Detroit, mis Realtor.com hinnangul paikneb 7. kohal Y-generatsiooni (millennials - põlvkond, kes on sündinud 1980-2000) poolt omatavate kodude arvestuses. Teised turud, mis jäävad noorema generatsiooni esindajate arvu ning taskukohasuse tõttu silma on Chicago, Dallas, Atlanta ja Philadelphia. Lisaks on pangad alandanud laenustandardeid, mis võimaldab mitmetel noortel kvalifitseeruda kodulaenu saajaks.

Antud tegurite mõjul ootab Smoke, et Y-generatsiooni esindajad moodustavad järgmise kümnendi jooksul kaks kolmandikku uutest loodavatest majapidamistest. Lisaks prognoosib ta, et poolte uute kodude ostjateks on käesoleval aastal 25-34 aastased. Esmaste kodusostjate „turuosa“ on viimastel aastatel püsinud 30% kandis, samas kui ajalooliselt on vastav näitaja olnud vahemikus 40%-50%.

Smoke’i sõnul on USA kinnisvaraturul peamine roll kanda just uuel generatsioonil, kuna tegu on praeguse suurima põlvkonnaga. Möödunud aastal suutsid oma kodu osta 3% 25-34 aastastest, 1980. aastal oli vastav näitaja 5%. Tulenevalt praegusest suurest 25-34 aastaste inimeste arvust oleks 5%-line ostjate määr kergitanud uute majade müüki 15% ning antud vanusegrupp oleks moodustanud 40% uute ja olemaseolevate majade ostjatest.

Ka investeerimisnõustaja ning varahaldur Josh Brown toob omalt poolt välja põhjused, mis võiksid USA kinnisvaraturgu toetada. Esiteks on viimasel ajal spekuleeritud, et USA Föderaalreserv mõtleb intressimäärade tõstmisele, mis tähendab, et tasuta laenuraha aeg hakkab ümber saama. Seega kartuses, et laenud muutuvad tulevikus kallimaks, võivad potentsiaalsed ostjad lõpuks turule astuda. Ka Brown toob välja demograafilist taganttuult kriitilises vanusegrupis ning leiab, et arusaamine nagu Y-generatsioon soovibki kogu oma elu vanemate juures elada, pole sugugi täpne.

Lisaks märgib Brown, et sissetulekute alumises otsas on pilt muutumas rõõmsamaks, kui Wal-Mart, Aetna ja TJ Maxx on ligi miljonile miinimumpalgaga ameeriklasele pakkunud palgatõusu. Viimase kahe aasta jooksul on 29 osariiki tõstnud miinimumpalkade määra ning kui käesoleval aastal peaks keskvalitsus realiseerima pakutud 40%-lise miinimumpalga tõusu, võib nõudlus ka madalamates sissetulekute gruppides kerkida.

Kui uskuda, et turg on tulevikku vaatav, siis võib märgata, et ka investorid hindavad kinnisvaraturu väljavaateid positiivselt. USA majade ehitajate ETF ITB on eelmise aasta oktoobri keskpaigast kerkinud 28%, mis tähendab, et majade ehitajate aktsiad kauplevad mitme aasta tippudel.

Allikas: StockCharts.com

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon