Pfizer – hääbuv impeerium? - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Pfizer – hääbuv impeerium?

Kristiina Kirtsi

06.03.2015 08:56

Shutterstock

USA ettevõte Pfizer, mis püsis mitmeid aastaid järjepidevalt maailma suurima ravimimüüja positsioonil, on hetkel langenud kolmandale kohale. Seda vaatamata sellele, et ettevõte on kasvu toetamise nimel ostnud mitmeid konkurente. Põhjus, milles Pfizeri kasvu takerdumine peitub, on aastatetagune kõigi aegade suurima müügituluga ravimi patendi kaotus.

Pfizer on 1849. aastal asutatud USA ravimitootja, mille lai tooteportfell koosneb peamiselt bioloogilise algupäraga (mitte keemiliselt sünteesitud) ravimitest, vaktsiinidest ning muudest tervishoiutoodetest. Suurest tooteportfellist on  ettevõttele enim tähelepanu toonud kaks ravimit - Viagra ja Lipitor. Kui esimene neist ilmselt tutvustust ei vaja, siis teise puhul on tegemist Pfizeri kõigi aegade edukaima ravimiga - 1996. aastal müügile tulnud kolesterooli langetamise ravimit, Lipitor, on ülemaailmselt müüdud märkimisväärsed 140 miljardit dollarit.

Kui Lipitori puhul on tegemist odava, massturule suunatud ravimiga, siis hetkel veavad globaalse ravimituru kasvu kallima hinnaga, väiksemale sihtgrupile mõeldud bioloogilised ravimid (lisaks kallimale hinnale iseloomustab bioloogilisi ravimeid ka keerulisem kopeerimise võimalus). Nii oli 2013. aastal, teist aastat järjest, maailmas enimmüüdud ravimiks AbbVie poolt toodetav reumatoidartriidi/autoimmuunhaiguste ravim Humira (ravimi aastane müügitulu ulatus 10,7 miljardi dollarini). Võrdlusena, Pfizeri keemilise päritoluga Lipitori rekordtulemuseks oli 13,7 miljardit dollarit 2010. aastal.

Pärast patendi kaotust 2011. aasta teises pooles on Lipitori müük märkimisväärselt vähenenud. Lisaks ei ole ettevõte senini suutnud rekordilise müügituluga ravimile asendajat leida (oma süü võib siin olla ka Pfizeri kulude kärpe programmil, mille tulemusel on ravimite väljaarendamise kulud viimastel aastatel järjepidevalt vähenenud). Läbi aegade enimmüüdava ravimi patendi kaotus tõi aga kaasa selle, et kümme aastat maailma suurima ravimitootja tiitlit hoidnud Pfizer kaotas 2012. aastal oma koha Novartisele. 2014. aasta müügitulu järgi ei ole USA ettevõte ka mitte teisel, vaid kolmandal kohal Roche’i järel. Ent vaatamata sellele on Pfizer endiselt USA suurim ravimitootja (USA on ka ettevõtte suurimaks üksikturuks, moodustades 40% käibest).

Pfizeri tooteportfelli kuulub kümme ravimit, mille müügitulu on aastas üle 1 miljardi dollari. 2014. aastal oli ettevõtte enimmüüdud ravimiks epilepsiaravim Lyrica, mille müügitulu kasvas aastaga 12% ehk 5,2 miljardi dollarini. Nagu allolevalt jooniselt näha, siis 2014. aastal Pfizeri kümnest enimmüüdud ravimist vaid kolme müügitulu kasvas (joonisel on ravimid järjestatud ülevalt alla müügitulu alusel). Võrdlusena, aasta varem kasvas viie suurima ravimi müügitulu. Arendusjärgus on ettevõttel hetkel 91 ravimit, sealhulgas 22 ravimit viimases faasis. Ent Pfizer prognoosib, et järgmised suure müügituluga ravim tuleb müügile kõige varem alles 2017. aasta lõpus.

Allikas: Pfizer

Vaatamata sellele paistab USA suurim ravimitootja endiselt silma tugeva kapitali tagastuse poolest. Seda võimaldab nii tugev vaba rahavoog (keskmiselt 17 miljardit dollarit aastas) kui ka struktureerimise käigus aset leidnud varade müük (näiteks veterninaarmeditsiiniettevõte Zoetis 10 miljardi dollari eest 2013. aastal). Eelmisel majandusaastal tagastas Pfizer aktsionäridele läbi aktsiate tagasiostu ja dividendide 12 miljardit dollarit ehk umbes 70% vabast rahavoost. Sellel aastal plaanitakse tagastada 13 miljardit dollarit. Märkusena, ettevõte on järjepidevalt alates 2010. aastast dividende suurendanud.

Samuti on ka ravimitootja bilanss tugev – vaba raha on neil umbes 20 miljardit dollarit, 2009. aastal rekordtasemele kasvanud võlg on aasta-aastalt vähenenud ning võla-EBITDA suhtarv on 1,8.

Pfizeri käive tegi tipu 2010. aastal 67 miljardi dollari peal ning on alates sellest ajast järjepidevalt vähenenud. 2014. aasta majandusaastal vähenes Pfizeri käive 4% Y/Y ehk 49,6 miljardi dollari peale aastataguse 51,6 miljardi dollari pealt. Ravimitootja puhaskasum vähenes samal ajal 58% Y/Y ehk 9,1 miljardi dollari peale aastataguse 22 miljardi dollari pealt. Puhaskasumi märkimisväärne vähenemine tulenes eelmise perioodi kõrgest võrdlusperioodist (seda toetas 10 miljardi dollari suurune ühekordne tulu Zoetise müügist). Lisaks sellele mõjutas ettevõtte viimase majandusaasta kasumit negatiivselt ka valuutakursside ebasoodne liikumine. Samas on ravimitootja ärikasumi marginaal viimaste aastate jooksul paranenud, olles 2014. aastal 27% peal.

Allikas: Pfizer

2015. aasta müügitulult ootab Pfizer vähenemist 44,5-46,5 miljardi dollari peale 2014. aasta 49,6 miljardi dollari pealt ning seda nii patentide aegumise kui ka dollari tugevnemise tõttu. Kasumilt ootab ettevõte kasvu 1,45 dollari peale aktsia kohta 2014. aasta 1,42 dollari pealt (märkus, tegemist on enne Hospira ülevõtmist tehtud prognoosidega).

Lähitulevikus peaks Pfizeri kasvu toetama maailma suurima süstitavate geneeriliste ravimite tootja Hospira ost selle aasta alguses – ostetava USA ettevõtte käive ulatus eelmisel majandusaastal 4,5 miljardi dollarini ning puhaskasum 333 miljoni peale. Teiseks sai hiljuti ennetähtaegselt USA ravimiametilt heakskiidu väidetavalt Pfizeri kõige suurema müügitulu genereerimise potensiaaliga arendusjärgus olev ravim - rinnavähiravim Inbrance.

Samas aga on ettevõtte majasisene ravimiarendus viimastel aastatel olnud nõrk, sest eesmärgiks on olnud arenduskulude vähendamine (v.a. 2014. aasta, kus R&D kulud kasvasid märkimisväärselt võrreldes aastatagusega). Lisaks aegub ettevõtte suurima müügituluga ravimi, Lyrica, patent 2018. aastal.

Pfizeri aktsia kaupleb 18,5-korda tagasivaatavat kasumit, 16,5-korda oodatavat kasumit ning 10,4-kordsel ettevaataval EV/EBITDA suhtarvul. Aktsia viimase 12-kuu tootluseks on umbes +10%.

Allikas: Bloomberg

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon