Kuidas mõjutab tugev dollar USA ettevõtteid ja investoreid? - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Kuidas mõjutab tugev dollar USA ettevõtteid ja investoreid?

Erko Rebane

11.03.2015 16:17

Shutterstock

Pankadevahelise üleöö intressimäära võimalik tõstmine on suurendanud isu USA dollari järele, tõstes näiteks vahetuskursi euro suhtes 12 aasta kõrgeimale tasemele. See on kahe teraga mõõk, sest ühest küljest viitab tugevam valuuta piisavalt eredale majanduslikule väljavaatele, et keskpank on valmis juba pidurit aeglaselt vajutama. Teisalt aga vähendab rahvusvahelistel turgudel tegutsevate Ühendriikide ettevõtete konkurentsivõimet, mis on hakanud hirmutama ka sealset aktsiaturgu. Tegelikult ei pruugi tugevama dollari tekitatud kahju olla nõnda negatiivne nagu esmapilgul tundub, seda eriti investori vaatevinklist, kelle koduvaluutaks pole USA dollar.

Ei ole vaja kaua vaadata USA dollariindeksi graafikut, nägemaks seda, et juhtunud on midagi ajaloolist. Indeks mõõdab USA dollari väärtust kuue välisvaluuta suhtes ning on pelgalt kaheksa kuuga tõusnud ligi 25%, murdes läbi mitukümmend aastat kestnud langustrendist.

USA dollariindeks

Allikas: Bloomberg

Mõistagi on see pannud muretsema investoreid Ühendriikide ettevõtete pärast, kes on kasvu taga ajades suurendanud aastate jooksul jalajälge väljaspool kodumaad. Näiteks S&P 500 indeksisse kuuluvate suurfirmade puhul tuleb keskmiselt 30% käibest väljastpoolt Põhja-Ameerikat, varieerudes mõnevõrra sektorite lõikes.

Müügitulu geograafiline jaotus (allikas Citigroup)

Tugevam dollar mõjutab rahvusvahelise müügiga ettevõtteid mitmel moel. Esiteks läbi ümberarvestuse. Näiteks kui USA firma müük näitab eurotsoonis kasvu, siis dollaripõhises raamatupidamises näitab ümberarvestus euro nõrgenemise tõttu aeglasemat kasvu või hoopis langust. Teine efekt tekib siis, kui kulud ja tulud on erinevates valuutades, vähendades konkurentsivõimet ja rõhudes marginaale.

Kuigi meile võib teada olla täpselt, kui palju üks või teine firma mõnest regioonist oma käivet teenib, siis tegeliku mõju hindamine müügitulule ja kasumile on keerulisem, sest ettevõtted võivad erinevatel viisidel valuutasurvet leevendada.

Piisavalt tugeva konkurentsivõime korral võidakse näiteks kompenseerida välisvaluuta odavnemist toote või teenuse hinda kergitades, mida kasutasid hiljuti Venemaal üsna mitmed välisfirmad. Tihti rakendatakse valuuta mõju neutraliseerimiseks tuletisinstrumente. Kolmandaks võib tugevam dollar anda jällegi võimaluse osta toorainet odavamalt sisse ning kindlasti leidub meetodeid veelgi.

Kokkuvõttes järeldab Citigroup, et dollariindeksi 10% tugevnemine vähendab USA firmade aktsiakasumit keskmiselt 2-3%. Seda ei pruugi olla palju, kuid olukorras, kus S&P 500 ettevõtete 2015.a kasumikasvu ootust on energiasektori tõttu kärbitud vaid paari protsendi peale, loeb iga sent.

Tasub meeles pidada, et euroala investori jaoks avaldab dollari tugevnemine mõju ka teisel tasandil. Isegi kui USA ettevõtte kasumiootusi tuuakse valuutade ebasoodsate liikumiste tõttu allapoole ning aktsia hind tagajärjena odavneb, siis investeeringu väärtus võib portfellis hoopis kasvada, kui EUR/USD vahetuskursi langus ületab aktsiahinna taandumist. Viimast aitab illustreerida fakt, et kuigi S&P 500 on aasta alguse tasemest -0,7% langenud, siis eurodes mõõdetuna on USA aktsiaturg tegelikult tõusnud ligi 14%.

 




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon