Otsides euro põhja - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Otsides euro põhja

Erko Rebane

12.03.2015 16:16

Shutterstock

Mida selgemaks sai turuosalistele Euroopa Keskpanga plaan, kuidas järgnevatel aastatel kavatsetakse eurotsoonis inflatsioon juhtida tagasi 2% juurde, seda kiiremini hakati eurodest vabanema kõrgema intressi perspektiiviga valuutade kasuks. Selle tulemusel on euro dollari suhtes alates eelmise aasta juunist odavnenud ligi 25% ning jõudnud 12 aasta madalaimale tasemele.  Milline võiks olla 19 liikmesriigi ühisraha edasine teekond?

Alates eelmise aasta sügisest on valuutaturgude analüütikud järjepidevalt toonud euro ja dollari vahetuskursi prognoose allapoole. See joonistub hästi välja alumisel graafikul, kus sinaka joonega on tähistatud euro väärtust dollari suhtes, oranži ja halliga aga taset, kus vahetuskurss võiks olla vastavalt selle aasta ja 2016.a lõpus.

Nagu näha, siis EUR/USD kaupleb täna madalamal tasemel võrreldes sellega, kus analüütikute konsensus näeb  vahetuskurssi poole või pooleteise aasta perspektiivis. See justkui vihjaks, et oleme põhja lähedale jõudnud, kuid arvesse tuleks võtta seda, et mediaanprognoosidesse on kaasatud üle 90 panga ning tõenäoliselt pole päris kõik jõudnud oma numbreid pärast viimaste nädalate kiirenenud langust veel uuendada, mistõttu on tõenäoline, et mingil hetkel korrigeeritakse ka mediaane edasi.

Allikas: BLoomberg

Kui vaadata värskemaid individuaalseid prognoose, siis ühe suurima pessimistina paistab silma Deutsche Bank, kes arvas mõni päev tagasi, et aasta lõpuks langeb euro 1,0 dollarile (varasem ootus oli 1,05 USD), liigub 2016.a 0,90 dollari juurde ning teeb põhja 0,85 dollaril 2017.a.  Allapoole korrigeerimise põhjuseks toovad nad kapitali väljavoolu, kuna investorid hakkavad koduturul väga madalaks muutunud võlakirjade tulusustele otsima alternatiive mujal maailmas ning see vähendab nõudlust euro järele.

Euro odavnemine teiste valuutade suhtes tõstab kohaliku tarbija jaoks inflatsioonilist survet, ent samas aitab see suurendada ka eurotsooni ettevõtete konkurentsivõimet globaalses majanduses.  Need on tegurid, mis hakkavad ühel hetkel euro edasist langust järjest tugevamalt pidurdama. Ühest küljest toob kiirem tarbijahinnaindeksi tõus kaasa suurema võimaluse, et Euroopa Keskpank normaliseerib oma rahapoliitikat, teisest küljest kasvab nõudlus eurode järele välisriikide tarbijate seas, kes soovivad eurotsooni kaupasid ja teenuseid suhtelise odavuse tõttu soetada.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon