Ameeriklased sõitsid mullu üle 3 triljoni miili - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Ameeriklased sõitsid mullu üle 3 triljoni miili

Vallo Lees

19.03.2015 10:19

Shutterstock

Autsõit on USA kultuuri üks lahutamatu osa. Keskmine ameeriklane sõidab aastas üle 13 000 miili, mis on rohkem kui neli otsa New Yorgi ja Los Angelese’i vahel. USA Transpordiamet on avaldanud värsked andmed möödunud aasta sõidetud miilide kohta, mis näitab, et pärast majanduslangust põntsu saanud autokasutus püstitas detsembris uue rekordi.

2014. aasta detsembris hinnati ameeriklaste poolt sõidetud vahemaade summaks 251,4 miljardit miili ehk 404,6 miljardit kilomeetrit. Tegu on suurima detsembrikuu näitajaga alates 1939. aastast, mil andmeid koguma hakati ning see on 5% kõrgem kui 2013. aasta detsembris. Tundub, et USA sõidetud miilide maht on taas tuure kogumas, kuna detsember märkis 10-ndat järjestikust tõusukuud ning ühtlasi möödunud aasta kiireimat kasvutempot. Samuti võis sõidumahtude kasvu täheldada kõikides osariikides.

Ilmselt on oma osa siin mängida ka madalatel kütusehindadel. 2014. aasta esimeses pooles kasvas sõidetud vahemaade maht 0,8%, mis oli võrdne rahvastiku juurdekasvuga, kuid aasta teises pooles, mil toimus märkimisväärne mootorkütuste odavnemine, tõusis sõidetud vahemaade maht 2,5%. Järgneval graafikul on toodud energeetikakaupade ja –teenuste kulutused suhtena tarbijate kogukuludesse ning nagu näha, siis alates eelmisest aastast on energeetikakulud mänginud üha kahanevat rolli. Samuti tasub ära märkida tööpuuduse jätkuv kahanemine.

Allikas: Calculated Risk

Terve 2014. aasta peale sõideti USAs 3,02 triljonit miili ehk 4,86 triljonit kilomeetrit, mis on enam-vähem võrdne 323 edasi-tagasi reisiga Maa ja Pluuto vahel. Ühtlasi tähistab see läbi ajaloo mahu poolest teist aastat, jäädes alla vaid 2007. aasta näitajale. Allolevalt jooniselt on näha, et alates 1971. aastast on sõidetud distantside summa üsna selges tõusutrendis olnud, isegi majanduslanguste ajal, kuid viimased kuus aastat pole see jätkunud. 2008. aastal tegid bensiinihinnad kiire hüppe, majanduslangus tegi oma töö ning töötuse määr sööstis üle 10%. Rekordkõrgete kütusehindade ning kesise majanduskasvu tingimustes pole ameeriklased enam uusi sõidurekordeid püstitanud.

Allikas: Federal Reserve

Kuigi sõidumahud ei kasva enam sirgjooneliselt ning sisuliselt on viimased kuus aastat paigal püsinud, siis USA transpordiamet rõhutab, et ameeriklased sõidavad endiselt sisuliselt kõigi aegade rekordite läheduses, mis tähendab, et USA infrastruktuur vajab täiendavaid investeeringuid, et nii suure liiklusmahuga toime tulla. Transpordiameti peasekretäri Anthony Foxxi sõnul kaotab keskmine juht liiklusummikutes istumisega viis päeva aastas. Et vältida probleemi eskaleerumist, tuleks senisest oluliselt rohkem teha investeeringuid, kuna 21. sajandi liiklusvajadusi ei saa rahuldada 20. sajandi lahendustega. Varasemalt oleme USA vananevast infrastruktuurist kirjutanud siin.

Sterne Agee analüütikud, kes katavad autode varuosade sektorit, leidsid, et viimased andmed on sektori ettevõtetele positiivseks uudiseks. Ekspertide sõnul on arvestades USA autopargi keskmist vanust oodata käesoleval aastal suurt nõudlust hooldustööde ja varuosade järele. Madalatest kütusehindadest tulenev sõidumahtude kasv peaks nõudlust veelgi võimendama.

Doug Short aga leiab, et USAs on sõitmise osas toimunud strukturaalne nihe ja kuus aastakümmet kestnud sõidumahtude kasvutrend on läbi. Esiteks märgib ta, et kui kohandada andmeid rahvastiku juurdekasvuga, siis on sõidumahud 2005. aastal ehk 9 ja pool aastat tagasi tehtud tipust 8% madalamad (absoluutnumbrites on tipust möödas 7 aastat ja tipust ollakse 1% madalamal) ning ajalooliselt pole bensiinihindade ja sõidetud vahemaade korrelatsioon olnud kuigi tugev. Shorti sõnul on palju suurema mõjuga faktorid beebibuumi generatsiooni vananemine (vanemad inimesed sõidavad vähem) ning tehnoloogia areng, mis ei nõua näost näkku kohtumist ning võimaldab töötada kodust.

Allikas: Advisor Perspectives

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon