Päeva graafik: Sakslased aktsiaralliga kaasa ei lähe - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Päeva graafik: Sakslased aktsiaralliga kaasa ei lähe

Erko Rebane

23.03.2015 09:25

Shutterstock

Saksamaa aktsiaturg on alates aasta algusest rekordtasemeid vallutanud juba 26. korral, kerkides pea kolme kuuga ligi 23% ning pullituru kuue aasta jooksul kokku üle 230%. Kohaliku elanikkonna jaoks ei pruugi aga globaalselt tuntud Saksa brändide eduloost suurt kasu olla, sest konservatiivne säästmiskultuur on hoidnud jaeinvestorite arvu langevas trendis sisuliselt 2001.a alates.

Tõhusamate kapitaliturgude ja investorhariduse parandamise nimel tegutseva lobigrupi Deutsches Aktieninstituti avaldatud aruande kohaselt kahanes aktsiaturgudele otse või läbi fondide investeerinud sakslaste arv mullu teist aastat järjest 8,4 miljonini, moodustades 13,1% elanikkonnast, mis on teiseks madalaim näitaja alates 1999.a.

Allikas: Deutsches Aktieninstitut ja Bloomberg

Pikaajalise langustrendi põhjus võib osalt olla psühholoogiline, sest aktsiatesse investeerimise kultuur pole Saksamaal eriti tugev. Aktsiad seostuvad paljude jaoks spekuleerimise ja kõrge riskiga, mida tehnoloogiasektori mulli lõhkemine aastatuhande vahetusel (sakslased lõid 1997.a vastukaaluks Ühendriikide Nasdaqile oma idufirmadele suunatud Neuer Markt’i, mis suleti kuus aastat hiljem pärast börsikrahhi) ning 2008.a globaalne finantskriis ja sellele järgnenud eurotsooni sisene võla- ja poliitiline kriis on aastate jooksul vaid süvendanud. Kuigi 2012.a oli näha taas huvi kasvu, siis paraku viimased kaks aastat on naastud vana trendi juurde.

Investeerimisel eelistatakse pigem kindlustustooteid ning madala riskiga säästukontosid. 2014.a oli Deutsches Aktieninstituti andmetel 39% sakslaste säästudest sularahana kontol või paigutatud deposiiti. 38% moodustasid kindlustooted ning vaid 7,3% oli investeeritud kas aktsiatesse või aktsiafondidesse.

Eestis näiteks küündis Eesti Panga andmetel 2014.a kolmanda kvartali lõpus kodumajapidamiste finantsvara maht 20,1 miljardi euroni, millest aktsiad ja muud osakud moodustasid 11 miljardit eurot ehk ligi 55%, sularaha ning hoiused pea 29% ning kindlustustehnilised eraldised 13,4%.

Põhjuseks võib olla ka hiljutine muutus maksusüsteemis, sest kui varasemalt ei pidanud üle aasta hoitud väärtpaberite müümisel kasumi pealt maksu maksma, siis alates 2008.a läks selline kapitalitulu maksustamise alla.

Võimalik, et käesoleval aastal näitab jaeinvestorite arv Saksamaal taas kasvu. Ühest küljest survestab keskpank säästjaid olematute deposiidimääradega, teisalt on kohalik aktsiaturg aastat alustanud väga tormilise tõusuga, meelitades Euroopa aktsiafondidesse rekordilisi summasid. Kui palju sellest aga on välisinvestorite ja juba turul tegutsevate kohalike investorite raha ning millises ulatuses julgevad varbaga vett katsuda uued Saksa investorid, seda näitab juba järgmine aastaaruanne.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon