Päeva graafik: Miks tormatakse Euroopa aktsiaturgudele? - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Päeva graafik: Miks tormatakse Euroopa aktsiaturgudele?

Erko Rebane

31.03.2015 12:31

Shutterstock

Kui Bank of America Merrill Lynch küsis jaanuaris rohkem kui 200 varahalduri käest maailma erinevatest nurkadest, millise regiooni väärtpabereid tahaksid nad järgmise 12 kuu perspektiivis kõige rohkem omada, vastas 18%, et portfellis võiksid olla ülekaalus Euroopa aktsiad. Märtsi alguses korraldatud samas uuringus eelistas Euroopat juba 63% vastajatest, mis pole varem küsimustiku ajaloo jooksul (ehk alates 2001.a) nõnda kõrge olnud. Miks on see nii?

Vastus peitub ettevõtete kasumikasvu ootustes ja suurenenud tõenäosuses, et lõpuks ometi on need Euroopas ka realiseerumas. Morgan Stanley graafik annab väga hea ülevaate sellest, kuidas on Euroopas läbi aja erinevate aastate ettevõtete kasumiootused liikunud. Ühest küljest jääb kohe silma majanduskriisi ajal toimunud sügav langus, teine oluline tähelepanek peaks olema see, et MSCI Europe indeksisse kuuluvate firmade koondkasum on alates 2010.a sisuliselt samal tasemel püsinud ning jääb endiselt madalamaks võrreldes kriisieelse tasemega (kindlasti leidub ettevõtteid, kes antud üldisest tendentsist erinevad).

Allikas: Morgan Stanley

Eelnevaid aastaid on analüütikud alustanud küll optimistliku nägemusega, kuid aja möödudes on ettevõtete kasumiootusi nii palju allapoole korrigeeritud, et lõpuks pole loodetud kasvust enam suurt midagi alles. Võlakriis, valitsuste kärpekavad ning kõrge tööpuudus on vajutanud Euroopa majanduslikule taastumisele oma pitseri ning lisaks hoidis eksporditööstust tagasi tugev euro.

Tegelikult on paremalt poolt kolmanda (helesinine) joone põhjal näha, et ka 2015.a kasumiootusi on Euroopa ettevõtete puhul tugevalt allapoole toodud, osaliselt toorainete sektori negatiivse mõju tõttu. Näiteks Stoxx 600 indeksisisse (600 ettevõtet üle Euroopa) aktsiakasumi kasvuks oodatakse tänavu  ca 5%, mis on ligi poole väiksem võrreldes kolme kuu taguse ootusega.

Kuid mitmel pool Euroopas uuesti paranema hakanud konjunktuur, Euroopa Keskpanga toetav rahapoliitika ning lisaks euro odavnemine paljude teiste valuutade suhtes on loonud olukorra, kus ettevaatavaid kasumeid enam ei langetata, vaid tõstetakse.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon