USA aktsiaturg on hädas, vaja on värsket laenuraha - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

USA aktsiaturg on hädas, vaja on värsket laenuraha

Erko Rebane

06.04.2015 12:48

Shutterstock

Ajalooliselt on pulliturgusid iseloomustanud investorite huvi võimendada oma tootlust läbi laenatud finantsvahendite, mille maht kasvas NYSE börsil 2009.a märtsi $182 miljardi pealt 2014.a veebruaris rekordilise $465,7 miljardini. Viimase aasta jooksul on see number jäänud võrdlemisi paikseks, mis võib aktsiaturgude jaoks olla murettekitavaks märgiks.

New York Stock Exchange avaldab iga kuu kohta võimenduse mahu: väärtpaberite väärtus, mida investorid on soetanud maakleritelt laenatud rahaga. Seda võib käsitleda sentimenti iseloomustava indikaatorina. Näitaja kasv peegeldab turuosaliste huvi aktsiatesse investeerida ning võimenduse vähenemine omakorda vastumeelsust.

Esimesel graafikul on valge joonega kajastatud võimenduse maht (triljonit dollarit) ning kollasega S&P 500 indeksi liikumine. Nende all paiknev roheline joon toob välja, et kahe muutuja vaheline korrelatsioon on aastakümnete jooksul tugevnenud ning jõudnud tänaseks 0,715ni, mis tähendab, et S&P 500 indeksi ja võimenduse liikumised on omavahel suhteliselt tugevalt seotud.

Allikas: Bloomberg

Mida kõrgem on võimendus, seda nõrgemaks muutub aktsiaturu vundament, sest kui aset peaksid leidma tormisemad ajad, hakkavad laenu tagatiseks olevate väärtpaberite hinnad langema ja tingituna regulatsioonidest võivad maaklerid ühel hetkel nõuda kas omavahendite lisamist kontole või olemasolevate aktsiate müümist. Kui turuosaline valib viimase variandi, vallandub laenunõuete täitmise nimel täiendav müügisurve.

Võimendust ja aktsiaturgu on kombeks vaadata ka läbi muutuse. Järgneval graafikul on sinisega toodud S&P 500 indeksi ja oranžiga võimenduse taseme muutus võrreldes aastataguse ajaga. Positiivsest küljest oleme täna kaugel 2000. ja 2007.a olukorrast, mil võimendus kasvas aastas 70-80%, sest seda seostatakse pullituru viimase faasiga, kus emotsioonid on laes ning pidutsetakse riske kartmata.

Teisalt jääb silma, et võimenduse kasv on viimase aasta jooksul jõudnud nulli. Kui investorid peavad targemaks edaspidi aktsiate tagatisel võetud laenude mahtu vähendama hakata, siis viimasele paarikümnele aastale tagasi vaadates võib järeldada, et kaasa kipub liikuma ka aktsiaturg.

Allikas: Bloomberg

Mis muudab olukorra eripäraseks, on suur negatiivne lahknevus muutustes: võimenduse kasv on aeglustunud oluliselt kiiremini, kui S&P 500 kasv. Viimati olime sarnases olukorras 2009.a lõpus ning 2012.a keskpaigas ja toona järgnes mõlemal juhul võimas aktsiaturu tõus, kuna võimendust hakati uuesti peale võtma.

Kas sarnane stsenaarium võib uuesti korduda? Jah, sest me ei saa öelda, et aktsiate tagatisel võetud laenumahus on saavutatud absoluutne maksimum. Ainult et varasematel kordadel leidis võimenduse tõus aset ajal, mil Föderaalreserv ostis valitsuse võlakirju ning hoolitses selle eest, et intressimäärad jääksid majandust toetama võimalikult pikakaks ajaks. Enam seda garantiid pole, mistõttu on mõistetav, miks investoritel on raske võimendust tänaste suhteliselt kõrgete valuatsioonide juures edasi suurendada, kui puudub kindlustunne majanduse edasise käekäigus osas (Atlanta FEDi mudel viitab viimaste andmete kohaselt USA esimese kvartali SKP vaid 0,1% kvartaalsele annualiseeritud muutusele).

Selleks, et S&P 500 indeksi ja võimenduse vaheline ajalooline seos saaks normaliseeruda, on ka teine tee, mis pole aga investoritele heaks uudiseks, sest tähendaks S&P 500 indeksi kasvutempo edasist aeglustumist.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon