Maris Rambaks: Läti pangandus - Arvamusplats - Uudised - LHV finantsportaal

Maris Rambaks: Läti pangandus

Maris Rambaks

07.04.2015 09:54

Veebruaris andis Läti finants- ja kapitalituru komisjon LHV Pangale loa filiaali asutamiseks Lätis. LHV-st sai seega 11. krediidiasutuse filiaal Läti pangandusturul ja ühtekokku 28. pank Lätis.

Miks just nüüd?

Asjaolusid arvestades võib ajastus Läti pangandusturule sisenemiseks olla väga õige. Ülemaailmne pangandusmaastik ja ka kohalik pangandus Baltikumis teeb läbi muutusi. EY „Globaalse panganduse ülevaate” järgi on traditsiooniliste pankade jaoks lähitulevikus suurim väljakutse konkureerimine sektoriväliste uuendusmeelsete ettevõtetega, kes pakuvad uutel tehnoloogilistel lahendus­tel põhinevaid teenuseid ja viivad ellu erinevaid äriplaane. Teenused liiguvad üha enam elektroonilistesse kanalitesse ja seega tiheneb konkurents tavapankade jaoks. Seda on näha ka Lätis, kus juba 90% maksetest tehakse elektrooniliselt ning pangad on sunnitud sellele tendent­sile kohanduma kontorite sulgemise ja kulude optimeerimisega. Tänu oma uuendusmeelsusele võib LHV Pangal avaneda häid võimalusi.

Lähtudes EY ülevaatest võib öelda, et pangakontorid muutuvad kohast, kus te­hakse igapäevapanganduse toiminguid, pigem konsultatsioonikeskusteks ning nutitelefonidest saavad digitaalsed raha­kotid. Viimast on märgata ka 2014. aasta tulemuste põhjal, kuna Läti pankadel õn­nestus säilitada kasumlikkus laenuport­fellide vähenemisele vaatamata. Laenu­portfellide vähenemine on tänase seisuga siiski lõpule jõudmas ja stabiliseerumas.

LHV-l on juba pikka aega olnud ambit­sioon laiendada oma tegevust Lätis, kuid just eurole üleminek eelmisel aastal ja as­jaolu, et nii Eesti kui ka Läti on osa Eu­roopa ühtsest maksesüsteemist, muudab filiaali avamise täna väga otstarbekaks. Seni on LHV Pank tegutsenud Lätis pii­riülese teenusepakkujana ja pakkunud klientidele eelkõige investeerimisteenu­seid. Nüüd on plaanis turule tuua ka hoiused, maksed ja pangakaardid.

Eurole üleminekuks valmistusid Läti pangad kauem kui aasta. Kuigi kardeti, et euro toob endaga olulise hinnatõusu, aitas tagasihoidlik inflatsioon kaasa peh­mele üleminekule. Tarbijatele oli see hea uudis, kuid kahjuks jäid täies ulatuses täi­tumata ka ootused, et euro tulek meelitab Lätisse suurema hulga väliskapitali. Siis­ki võib tõdeda, et üldist majandusarengut on otseselt toetanud eurost tingitud sääs­tude suurenemine. Läti Panga andmeil on esimene euro-aasta võimaldanud Lä­tis valuutavahetuse arvelt kokku hoida 70 miljonit, maksetelt 100 miljonit ja 50 mil­jonit ka välisvõla teenindamiselt.

Läti pangandus 2014. aastal

Teine märkimisväärne, kuid mitte nii positiivne areng eelmisel aastal oli uus maksejõuetuse seaduse eelnõu, mis võimaldab eraisikutel võlast vabaks saada (k.a eluasemelaenust). Muudatus puudutab küll vaid laenulepinguid, mis sõlmitakse pärast seaduse vastuvõtmist märtsis, kuid mitmed pangad reageerisid seadu­semuudatusele, tõstes kodulaenude minimaalset omafinantsee­ringut 30 protsendini. Septembri lõpu seisuga oli eraisikute eluasemelaenude maht 4,8 miljardit eurot ja see moodustas kolmandiku kogu pangandussektori laenuportfelli mahust.

Vahetult enne uue seaduse vas­tuvõtmist on tekkinud arutelu selle üle, kas lubada laenutaotlejatel valida, kas nad soovivad kõnealust punkti oma le­pingusse. Peagi selgub, kas valikuvõima­lus tekib või mitte. (toim. Veebruari lõpus kinnitas Läti seim muutuse, millega kodulaenudele kohaldatav «võtmed tagasi» laenupoliitika muutus vabatahtlikuks.)

Kui vaadata Balti riikide pangandussektori laenu­mahtusid, siis on laenu­portfellide kogusumma kõi­gis riikides ligi 15 miljardit eurot. Kui võtta arvesse ka muud varad, on Läti pan­ganduse kogumaht 29,4 miljardit eurot, Leedus on varade kogumaht 23,1 mil­jardit ja Eestis 20,5 miljardit eurot. Kapitaliseerituse järgi edestab Läti 2,9 miljardi euroga Eestit (2,7 miljardit eurot) ja Leedut (2,6 miljar­dit eurot).

Kuigi tänasel Läti pangandusturul te­gutsejate arvu võib võrdluses naaberriiki­dega pidada pigem kõrgeks, ei ole pärast taasiseseisvumist olnud hetke, kui kredii­diasutuste arv oleks langenud alla 22. Peamine põhjus on Läti võrdlemisi laia­ulatuslik mitteresidentidele suunatud pangandusäri. See väljendub Läti panka­de deposiitides, mis eelmise aasta kol­manda kvartali lõpuks tõusid umbes 21 miljardi euroni, Eestis ja Leedus oli sääs­tude maht vastavalt 14 ja 14,5 miljardit eurot. Mitteresidentide säästude maht moodustab umbes poole Läti pankade hoiustest.

Väljastpoolt Lätit pärit mitteresidenti­de teenindamine võimaldab pankadele kõrgemat kasumlikkust. Läti nelja suure­ma mitteresidentidega tegeleva panga omakapitali tootlus jääb vahemikku 15–35%. Eestis jäi kahe kõige kasumlikuma panga vastav näitaja 17% ja 24% vahele, Leedu kõige kasumlikuma panga omaka­pitali tootlus oli 13%.

Läti teenindab välismaalasi

Jõukate mitteresidentide kohalolu Läti pangandusturul kinnitavad mitmed märgid. Näiteks on Läti kahekümnest makseid pakkuvast pangast oma sulara­haautomaatide võrgustik olemas vaid seitsmel. Samuti on välismaalasi teenin­davad pangad andnud välja märksa vähem pangakaarte kui kohalike teenin­damisele suunatud pangad, kuid hoiuste mahud pankades on võrreldavad. Suurem osa hoiustest mitteresidente teenindavates pankades on välismaistele juriidilistele isikutele kuuluvad nõudmi­seni hoiused.

Viimase paari aasta jooksul on suure­mad välismaalasi teenindavad pangad laiendanud oma tootevalikut selliste tee­nustega nagu investeerimine kulda ja kunsti ning erinevad nõustamisteenused. Mitmed pangad aitavad oma kliente ka ajutiste elamislubade hankimisel vastu­tasuna investeerimise eest kohalikku ärisse või kinnisvarasse. Selline võimalus on hinnangute kohaselt Lätisse meelita­nud 350 miljonit eurot väliskapitali aas­tas. Möödunud septembrist tõsteti ela­misloa saamiseks vajaliku kinnisvara- investeeringu miinimummahtu 250 000 euroni. Varem oli see summa kinnisvara asukohast olenevalt 140 000 või 70 000 eurot. Esialgsed andmed näitavad, et muudatus on oluliselt vähendanud ajutis­te elamislubadega seotud kapitali liiku­mist.

Eelmise aasta lõpus võttis Euroopa Keskpank Läti finantsinspektsioonilt üle Läti kolme suurema panga järelevalve, üks neist on ka suurim mitteresidentide teenindamise mahu poolest.

Vaadates 2015. aastale on selge, et pan­ganduses jätkub kulude optimeerimine, igapäevapangandus liigub endiselt elekt­roonilistesse kanalitesse ja mobiilipan­ganduse kasutamine hoogustub veelgi. Käesolevalt aastalt oodatakse ka, et aina rohkem pankasid lisab oma internetipan­ka ID-kaardi funktsionaalsuse, mis vä­hendaks laialt levinud koodikaartide ja PIN-kalkulaatorite kasutamist Lätis ja võimaldaks lepingute elektroonilist all­kirjastamist. Balti riigid on selle aasta al­gusest rakendanud piiriülest ID-kaardi tuge, mis hakkab täielikult tööle aprillis. Tegemist on olulise sammuga kogu Balti­kumi ettevõtluse jaoks. Kõike seda arves­se võttes on LHV oma teenustega heas seisus, et Lätis uusi kliente leida.

 

* Artikkel ilmus 26.02. LHV ajakirjas Investeeri 1/2015




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon