Euroopas oodatakse hüppelist laenunõudluse kasvu - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Euroopas oodatakse hüppelist laenunõudluse kasvu

Erko Rebane

16.04.2015 10:24

Shutterstock

Kord kvartalis viib Euroopa Keskpank eurotsooni 142 kommertspanga seas läbi küsitluse, mis annab ülevaate laenuturu tingimustest ja nõudlusest. Värske päring näitas, et pangad on kasutanud aktiivselt ära Euroopa Keskpanga pakutavat likviidsust ning kavatsevad seda ka edaspidi teha, rahuldamaks järgnevatel kuudel üle kümne aasta suurimat laenunõudluse oodatavat kasvu.

Esimeses kvartalis viitasid kommertspangad ettevõtetele suunatud laenude puhul krediidistandardite edasisele lõdvenemisele, kui vastajate netoosakaal alanes eelmise aasta neljanda kvartali -5% pealt -9% peale (negatiivne näit tähendab seda, et suurem oli nende pankade osakaal, kes raporteerisid krediidistandardite leevenemist võrreldes pankadega, kes väitsid, et standardid on karmimaks muutunud). Heldekäelisemalt jagati laenusid nii suurfirmadele, kui ka väiksematele ning keskmise suurusega ettevõtetele ja sarnase tendentsi jätkumist ootasid vastajad ka teises kvartalis, kuigi krediidistandardite edasist lõdvenemist prognoosis väiksem netoosakaal (-1% võrreldes neljanda kvartali -5%ga).

Eurotsooni pankade küsitlus: netoosakaal pankadest (%), kelle sõnul muutusid ettevõtetele väljastatud laenude tingimused esimeses kvartalis karmimaks (oranž) ning kes ootavad laenutingimuste karmistamist 2015.a teises kvartalis (valge).

Allikas: Bloomberg

Kui vaadata aga turgu tarbija seisukohast, ei olnud küsitluse tulemused nõnda ühesed. Ühest küljest viitas küll suurem osa pankadest, et tarbimiskrediidi standardid alanesid edasi (-3% pealt -5% pea), teisalt keerati majade soetamiseks kasutatava krediidi kraani rohkem kinni (netoosakaal kerkis -4% pealt 2% peale) ning karmimaid hüpoteeklaenude tingimusi oodatakse ka teises kvartalis.

Eurotsooni pankade küsitlus: netoosakaal pankadest (%), kelle sõnul muutusid hüpoteeklaenude tingimused esimeses kvartalis karmimaks (valge) ning kes ootavad karmistumist 2015.a teises kvartalis (oranž).

Allikas: Bloomberg

Pakkumise kõrval on oluline vaadata ka vastaspoolt ehk nõudlust. Kuigi esimeses kvartalis vastas netos vaid 6% pankadest, et viimase kolme kuu jooksul on ettevõtete krediidinõudlus kasvanud (neljandas kvartalis 18%), nähakse teises kvartalis olulist laenunõudluse hüpet (netos ootab kasvu 39% pankadest, mis on enam kui 17% kvartal tagasi ning rohkem kui kunagi varem küsitluse ajaloos alates 2003.a).

Eurotsooni pankade küsitlus: netoosakaal pankadest (%), kelle sõnul ettevõtete laenunõudlus kasvas 2015.a esimeses kvartalis (valge) ja ning kes ootavad nõudluse kasvu teises kvartalis  (oranž)

Allikas: Bloomberg

Tarbijate tasandil on nõudlus siiani olnud tugev just hüpoteeklaenude turul ning seal ootavad pangad kiire kasvu jätkumist ka teises kvartalis. Tarbimiskrediidi vajaduse kasv on alates eelmise aasta suvest suhteliselt stabiilseks jäänud aga edaspidi peaks ka selles vallas kommertspankade hinnangul huvi oluliselt paisuma.

Eurotsooni pankade küsitlus: netoosakaal pankadest (%), kes ootavad teises kvartalis kinnisvaralaenude (oranž) ja tarbimiskrediidi nõudluse kasvu (valge)

Allikas: Bloomberg

Tähtis on siinkohal märkida, et kuigi pangad langetavad laenutingimusi erinevates kategooriates oluliselt usinamalt võrreldes ajaloolise keskmisega, siis juba mõnda aega kestnud progressile vaatamata jäävad nõudmised ajaloolises võrdluses  täna endiselt suhteliselt karmiks.

Esimest korda küsitluse ajaloos uuris Euroopa Keskpank, kuidas on laiendatud varade ostuprogramm kommertspankasid mõjutanud. Finantsasutused tõdesid, et nad on kasutanud ära programmiga loodud täiendavat likviidsust (tänu väärtpaberite müügile ja klientide kasvanud deposiitide mahtudele) just uute laenude väljastamiseks ning kavatsevad seda teha ka järgmise kuue kuu jooksul. Lisaks nenditi, et keskpanga astutud sammud on aidanud leevendada krediiditingimusi, eriti ettevõtetele suunatud laenude puhul, samas üleüldine efekt pankade kasumlikkusele peaks keskpanga poliitikal olema järgmise kuue kuu jooksul siiski negatiivne.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon