Netflixil suured laienemisplaanid - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Netflixil suured laienemisplaanid

Kristiina Kirtsi

24.04.2015 09:11

Netflix

Netflix tõusis tähelepanu keskpunkti 2011. aastal, kui ettevõtte aktsia reageeris 80% langusega hindade tõstmise ning äritegevuse kaheks jaotamise plaanile. Hetkel on ettevõtte aktsia kauplemas kõigi aegade kõrgemal tasemel – tõusule on muuhulgas kaasa aidanud nii populaarne poliitdraama „Kaardimaja“ kui ka ettevõtte ambitsioonikas laienemisplaan.

1997. aastal asutatud USA ettevõte Netflix tegeleb peamiselt internetist filmide ja telesaadete vaatamise teenuse pakkumisega. Lisaks pakub ettevõte ka posti teel DVD-de ostmist. Kuigi 2 400 töötajaga Netflixi peamiseks turuks on USA, tegutseb ettevõte veel 50 riigis ülemaailmselt (näiteks viimati siseneti Austraalia ja Uus-Meremaa turule ning järgmisena lisandub Jaapan).

Konkurents interneti-TV turul on tihe ning Netflixi peamisteks konkurentideks on Amazon Prime Instant Video, Hulu Plus ning Time Warneri HBO (kui Netflix küsib klientidelt 9 dollarit kuus, siis Amazon 8,3 dollarit, Hulu 8 dollarit ning HBO Now 15 dollarit kuus). Ühtlasi on Netflix turuliider USA interneti-TV turul (turuosa 35%), omades märkimisväärselt suuremat turuosa kui konkurendid. Samuti veab Netflix globaalse interneti-TV turu kasvu.

Nagu allolevalt jooniselt näha, on Netflixi kasutajate arv järjepidevalt kasvanud - 2014. aastal lisandus rekordilised 13 miljonit uut klienti ning prognooside kohaselt kasvab järgmises kvartalis kliendibaas 64,8 miljonini. Kuigi klientide arv kasvab nii USAs kui ka rahvusvahelistel turgudel, on kasv kiirem väljaspool koduturgu.

Allikas: Ettevõtte aruanded

Kuigi enamus ehk 68% Netflixi klientidest asub USAs, on teistest riikidest pärit klientide arv aasta-aastalt suurenenud – näiteks eelmisel aastal oli Netflixil väljaspool koduturgu 12-korda rohkem kliente kui 2011. aastal. Järgmisel kahel aastal on Netflixil ambitsioonikad laienemisplaanid – ettevõte plaanib oma äritegevuse laiendada 200 riiki praeguse 50 pealt. Sealjuures on Netflix lubanud laienemisperioodi jooksul jääda kasumisse (ettevõtte lisas, et kasum peaks pärast 2017. aastat hakkama märkimisväärselt suurenema). Ambitsioonikas kasvuplaan väljendub ka ettevõtte aktsia hinnas, mis kaupleb rohkem kui 200-korda oodatavat kasumit.

Kuigi peamiselt toetab Netflixi kasvu laienemine, siis üldisemalt ka populaarsete teleseriaalide levitamine (näiteks 2013. aastal ekraanile toodud poliitdraama „House of Cards“ („Kaardimaja“), internetikiiruse paranemine ning internetikasutajate arvu suurenemine ülemaailmselt. USAs toetab interneti-TV vaadatavuse kasvu ka Nielseni statistika: kuigi televiisor on endiselt ameeriklaste populaarseim meelelahutuse vaatamise vahend, siis traditsiooniliste telekanalite osakaal väheneb  kiiresti kasvava interneti-TV arvelt.

Vaatamata senisele välisturgudel laienemisele, moodustab Netflixi käibest endiselt suurima osa USA, kus teenitakse 76% müügitulust. Ent osakaal on märkimisväärselt vähenenud, sest 2011. aastal oli USA osakaal 97%. Samal ajal teenitakse kogu kasum USAs –  väljaspool koduturgu teenitakse kahjumit (kuigi kahjum on viimasel kahel aastal märkimisväärselt kahanenud). Ent vaatamata sellele on Netflixi äritegevus kasumlik – 2014. aastal kasvas ettevõtte puhaskasum 137% võrreldes aastatagusega ehk 267 miljoni dollarini. Alloleval joonisel on toodud Netflixi käive, ärikasumi marginaal ning puhaskasum perioodil 2007-2014 (märkusena, ettevõtte 2012. aasta finantstulemuste järsus halvenemises on kulude suurenemine - nii välisturgudele laienemisega seotud kulud kui ka saadete/filmide baasi kasvatamisega seotud kulud):

Allikas: Ettevõtte aruanded

Netflixi vaba rahavoog on negatiivne – see tuleneb nii välisturgudele laienemisest kui ka tulevikus levitatavate saadete/filmide eelarve suurenemisest. Lisaks on 2015. aastal raha põletamine kiirenenud - vaba rahavoog on juba kaks korda suuremas miinuses kui eelmisel kvartalil. Ettevõtte uute saadete/filmide ostmise eelarve on märkimisväärselt suurenenud - 2015. aasta esimeses kvartalis suurenes eelarve 40% võrreldes aastatagusega ehk 9,8 miljardi dollarini (kumulatiivselt). Võrdlusena, 2013. aasta esimeses kvartalis oli kulude suuruseks veel 5,7 miljardit dollarit. Tulevikus peaks kulubaas veelgi suurenema, sest ettevõte on teatanud soovist hakata üha suurema hulgal omama programme ainuõiguslikult (varasemalt on Netflix ostnud tootjatelt vaid levitamisõiguse). Seega satub ettevõtte kasumlikkus üha suurema surve alla.

Viimase 12-kuu jooksul on Netflixi aktsia rallinud 65% (USA dollaris) ning ettevõtte turuväärtus on 35 miljardit dollarit. Ettevõtte aktsia kaupleb 148,8-korda tagasivaatavat kasumit, 211-korda ettevaatavat kasumit ning 18,1-korda tagasivaatavat raamatupidamisväärtust. Netflixi (NFLX) aktsia viimase viie aasta graafik:

Allikas: Bloomberg

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon