Vahendame kevade põnevat tulemuste hooaega III - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Vahendame kevade põnevat tulemuste hooaega III

Erko Rebane

27.04.2015 08:58

Shutterstock

24. aprilli seisuga oli oma lõppenud kvartali numbrid jõudnud ritta lüüa 40% S&P 500 indeksi ettevõtetest. Aktsiakasumi ootust ületavate firmade osakaal püsib siiamaani Factseti andmetel viimase viie aasta keskmise juures ehk 73% peal, kuid tänu mitmetele IT ja tervishoiusektori nimedele paranes läinud nädalal S&P 500 firmade esimese kvartali aktsiakasumi langus aastatagusega võrreldes -2,8%ni (nädal varem -4,2%).

Jooksval nädalal on tulemuste avaldamise järjekord jõudnud energiasektorini, mille ootusi on analüütikud viimase poole aasta jooksul tugevalt allapoole toonud (aktsiakasum peaks antud sektoris langema YoY -65%). Kui energiatööstuse tegelikud numbrid osutuksid kardetust vähegi paremaks, võib see aidata veelgi vähendada S&P 500 firmade esimese kvartali aktsiakasumi langust võrreldes 2014.a sama ajaga.

Müügitulu trend on tulemuste hooaja edenedes muutunud hoopis halvemaks, mis näitab, et firmad on suutnud taaskord kulude abil pehmendada lööki kasumiaruande viimasele reale. Kui 17. aprilli seisuga viitas statistika S&P 500 ettevõtete esimese kvartali -3,0% käibe langusele, siis nädal hiljem, pärast 151 firma majandusaruannet, on näitaja korrigeeritud -3,5% peale. Ilma energiasektorita näitaksid S&P 500 ettevõtted 2,6% müügitulu tõusu.

Möödunud paari nädala jooksul on senised numbrid sundinud analüütikuid oma ootusi järgnevate kvartalite ja kogu majandusaasta osas edasi langetama. Kui mõni nädal tagasi prognoositi S&P 500 firmade teise ja kolmanda kvartali müügitulu languseks aastatagusega võrreldes -3,5% ja -1,6% ning aktsiakasumi muutuseks -2,3% ja +1,5%, siis läinud reede seisuga oli teise kvartali müügitulu ootus tulnud teiseks kvartaliks -4,4% ja kolmandaks kvartaliks -2,3% peale. Aktsiakasum peaks aga konsensuse arvates nüüd teises kvartalis kahanema -3,6% ja kolmandas näitama -0,1% muutust. Terve 2015.a aktsiakasumi ootus on kahe nädalaga kärbitud 120,1 dollari pealt 119,1 dollarile ja 2016.a oma 135,5 dollarilt 134,4 dollarile, mis mõistagi muudab S&P 500 indeksi P/E suhte põhjal selle võrra kallimaks.

Allikas: Factset

Allikas: Briefing

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon