Ettevõtted pigistavad käibest rohkem kasumit välja - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Ettevõtted pigistavad käibest rohkem kasumit välja

Erko Rebane

12.05.2015 14:31

Shutterstock

Ühendriikides ettevõtete esimese kvartali majandustulemusi oodates valitses üsna palju määramatust, mis johtus peamiselt välisvaluutade suhtes tugevnenud dollarist ja energiatööstust raputanud madalamast naftahinnast. Kuigi pilt müügitulu poolel osutus ootuspäraselt nõrgaks, üllatasid ettevõtted eduka kulude ohjamisega, mis jättis kasumid kardetust paremaks.

Nüüd, kui ligi 90% S&P 500 indeksisse kuuluvatest ettevõtetest on oma esimese kvartali majandustulemused avaldanud, võib joont vaikselt alla tõmmates järeldada, et vaatamata tugevale majanduslikule vastutuulele suutsid S&P 500 firmad säilitada eelmise aasta sama perioodiga sarnast aktsiakasumi taset. Ehkki eelnevate kvartalite baasil ei tundu see just rõõmuhõiske koht olevat, ostus tulemus siiski märksa paremaks võrreldes sellega, mida prognoosis analüütikute konsensus veel märtsi lõpus (toona oodati indeksisse kuuluvate firmade aktsiakasumi -4,7% kukkumist).

Eraldi väärib arvesse võtmist asjaolu, et suurimat kasumilangust veavad odavnenud naftahinna tõttu energiasektori ettevõtted. Kui antud firmad arvestusest välja jätta, kujuneks S&P 500 koondaktsiakasumi kasvuks Factseti andmetel 7,7%.  Selle arvestuse baasil aktsiakasumi aastane kasv väljaspool energiasektorit tegelikult kiirenes neljanda kvartali 6,8% pealt.  Kõige hoogsam on kasumikasv esimeses kvartalis olnud tervishoiusektoris (22,3%), finantssektoris (13,4%) ja tarbekaupade sektoris (5,3%).

Allikas: Factset

Müügitulu puhul pole aga sarnast positiivset üllatust olnud, sest kui märtsi lõpus prognoosisid analüütikud Factseti andmetel S&P 500 firmade aktsia kohta teenitud käibe languseks -2,6%, siis tegelik tulemus jääb -2,8% juurde. Ka antud tasandil annab suurima negatiivse panuse energiasektor, kus müügitulu langes keskmiselt -34,5% võrreldes 2014.a esimese kvartaliga. Viimast arvestamata kerkiks S&P 500 firmade aktsia kohta teenitud müügitulu aastane kasv -2,8% pealt 2,5%ni.

Allikas: Factset

Siit võib järeldada ennekõike seda, et USA ettevõtted on suutnud jätkata marginaalide ja aktsiate tagasiostude abil aktsiakasumi toetamist. Rekordkõrged marginaalid on olnud pikka aega investorite seas üheks tuliseks arutluse kohaks, kuna osad arvavad, et efektiivsuse taga on ajutised tegurid, mis normaliseerudes viivad marginaali allapoole ning seeläbi hakkavad ka kasumikasvu rikkuma. Esimene kvartal oli aga mõttekohaks just sellest aspektist, et nii dollar kui ka nafta tegid läbi liikumisi, mida muidu seostatakse majanduslangusega aga puhaskasumi marginaal jäi sellest puutumatuks ja hoopis tõusis Deutsche Banki andmetel 2014.a esimese kvartali 10,3% pealt 10,5% peale.

Deutsche Bank toob välja, et S&P 500 ettevõtete puhaskasumi marginaali tõus 1990ndate keskpaiga 7% pealt tänaseks 10% peale on tingitud peamiselt ettevõtete suuremast müügitulu osakaalust väljaspool Ühendriike, mis on aidanud vähendada efektiivset maksumäära (120-baaspunktine võit) ja suurendada kõrgema marginaaliga äri osakaalu (100-120-baaspunktine võit). Samuti on kasu lõigatud madalamatest intressikuludest (30-50 baaspunkti) ja S&P 500 indeksisse kuuluvate firmade nimekirja muutumisest (50-baaspunktiline võit).

Kui maailma peaks tabama järjekordne majanduskriis, on tõenäoline, et sarnaselt varasematele tsüklitele kannataksid ka siis marginaalid lühiajaliselt, kuid Deutsche arvates on 10% pikaajaliselt jätkusuutlik tase, mille juurde suudetakse tagasi naasta.  Küll aga on kaheldav kas praeguse taseme pealt jääb enam väga palju parandamise ruumi, mis tähenda seda, et müügitulu roll muutub kasumi kasvatamisel järjest märgilisemaks.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon