USA ostab saudidelt üha vähem naftat - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

USA ostab saudidelt üha vähem naftat

Kristiina Kirtsi

22.05.2015 09:15

Shutterstock

Viimastel aastatel on kildanafta tootmise kasv USAs kaasa toonud nii riigisisese nafta tootmise kasvu kui ka impordi vähenemise. Selle tulemusel on vähenenud USA suuruselt teise nafta impordipartneri ning ühtlasi ka maailma suurima nafta eksportija, Saudi Araabia, eksport USAsse.

Eelmisel aastal kasvas toornafta tootmine USAs kuuendat järjestikust aastat – tootmine kasvas 3,2 miljardi barrelini ehk 16% võrreldes aastatagusega. Tegemist oli vähemalt viimase kahekümne aasta kiireima kasvutempoga. Päevas toodeti USAs eelmisel aastal keskmiselt 8,7 miljonit barrelit naftat, mida on tervelt 70% rohkem kui kuus aastat varem. Samal ajal on nafta import USAsse vähenenud üheksa järjestikust aastat – eelmisel aastal importis USA 5 miljonit barrelit naftat päevas, mida on 60% vähem, kui üheksa aastat varem. Võrdlusena, USA nafta import tegi tipu 2005. aastal 12,6 miljoni barreli peal. Märkusena, nafta tootmine tegi USAs tipu 1970. aastal, kui toodeti keskmiselt 9,6 miljonit barrelit päevas (mis on vaid 11% rohkem kui 2014. aastal). USA nafta import ja toodang aastatel 1990-2014:

Allikas: EIA

USA impordib suurima osa naftast Kanadast  – naaberriik moodustab 45% USA nafta impordist. Kanada järel on USA suuruselt teiseks nafta impordi partnerriigiks Saudi Araabia ning kolmandaks Venetsueela.

USA on nafta importi vähendanud Saudi Araabia arvelt – võrreldes aastatagusega on import maailma suurimalt nafta eksportijalt vähenenud juba viimased kolm kvartalit. Lisaks on langus kvartal-kvartalilt kiirenenud. Nafta importi Saudi Araabiast on vähendanud nii kildanafta buum kui ka impordi suurenemine Kanadast. Märkusena, Kanada ekspordib USAsse keskmiselt 3,2 miljonit barrelit naftat päevas, mida on umbes 1 miljon barrelit rohkem kui 2011. aastal.

18% maailma naftavarudest omava Saudi Araabia nafta eksport USAsse on langenud madalamale tasemele alates 2009. aastast. Viimase aasta jooksul on USA ostnud Saudi Araabiast keskmiselt alla 1 miljoni barreli naftat päevas. Märkusena, 2012. aastal importis USA Saudi Araabiast 40% rohkem ehk keskmiselt 1,4 miljonit barrelit naftat päevas.

Samal ajal on nafta tootmine Saudi Araabias kerkinud rekordtasemele – riigi tootmismaht kasvas selle aasta aprillis rekordilise 10,3 miljoni barrelini päevas. Mis teeb Saudi Araabiast, lisaks maailma suurimale nafta eksportijale, ka maailma suurima naftatootja. Võrdlusena, USAs toodeti 2015. aasta veebruaris 9,2 miljonit barrelit naftat päevas.

Saudide naftatoodangu suurenemisel on ka oma põhjus – sellega loodetakse säilitada riigi turuosa globaalsel nafta müügi turul. OPECi tootmismahu samaks jätmine nafta hinna languse taustal survestab kõige tugevamalt kõrgete kuludega tootjaid (ehk USA kildanafta ja süvaveepuurtornide operaatoreid), mille tõttu on (EIA andmetel) USAs nafta tootmine viimastel kuudel hakanud vähenema.

Märkusena, ka Saudi Araabia riigisisene nafta nõudlus on viimasel ajal suurenenud – 2014. aastal kasutati riigis elektri tootmiseks keskmiselt 553 000 barrelit naftat päevas, mida on 15% rohkem kui aasta varem. USA nafta import Saudi Araabiast ning Saudi Araabia naftatoodang:

Saudi Araabia, mille suurimateks nafta ekspordi sihtriikideks on USA kõrval ka Hiina, on Ameerika Ühendriikide nafta nõudluse vähenemisele leidnud asendaja Aasia riikide näol. Kui veel 2007. aastal eksportis Saudi Araabia Hiinasse umbes 0,5 miljonit barrelit naftat päevas, siis 2013. aastal juba üle miljoni barreli päevas. Pärast 2014. aastal toimunud ekspordi langust alla miljoni barreli päevas, peaks hetkel saudide eksport maailmas suuruselt teisse majandusse väidetavalt jälle ületama 1 miljonit barrelit. Ühtlasi on Saudi Araabia ka Hiina peamine naftaga varustaja (moodustas märtsis 15% riiki tarnitavast naftast).

Ent Hiina nafta nõudlust Saudi Araabiast on vähendanud nii riigi majanduskasvu aeglustumine kui ka ekspordi kasv muudest riikidest. Näiteks 2014. aastal vähenes Hiina nafta import Saudi Araabiast 8% võrreldes aastatagusega, samal ajal aga import suurenes Iraanist, Iraagist ning Kuveidist. Ühtlasi vähenes 2014. aastal Saudi Araabia nafta ülemaailmne eksport 6% võrreldes aastatagusega – riik eksportis 7,1 miljonit barrelit päevas. Märkusena, 2015. aasta riigieelarve tasakaalu viimiseks oleks saudidel vaja eksportida vähemalt 7 miljonit barrelit naftat päevas (keskmise hinnaga 80 dollarit barrelist).

OPEC prognoosib 2015. aastal Hiina nafta nõudluselt 0,3 miljoni barreli (päevas) suurust kasvu, mis võrreldes 2014. aasta 0,4 miljoni barreliga tähendaks siiski nõudluse kasvu aeglustumist (põhjuseks Hiina majanduskasvu aeglustumine). Globaalselt nafta nõudluselt ootab OPEC 2015. aastal kasvu 1,2 miljoni barreli võrra ehk 92,5 miljoni barrelini päevas. Võrdlusena, aasta varem kasvas globaalne nafta tootmine 0,96 miljoni barreli võrra (päevas).




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon