USA domineeriv positsioon aktsiaturgudel väheneb - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

USA domineeriv positsioon aktsiaturgudel väheneb

Kristiina Kirtsi

29.05.2015 09:01

Shutterstock

Kuigi maailma suurimaks aktsiaturuks on endiselt USA, on riigi domineeriv positsioon viimasel ajal hakanud vähenema. USA aktsiaturu osakaalu vähenemine on tulnud Hiina arvelt, kuna sealne aktsiate ralli on Aasia riigi osakaalu globaalsel aktsiaturul märkimisväärselt suurendanud.

Maailmas on kuueks suurimaks aktsiaturuks hetkel USA, Hiina, Jaapan, Hongkong, Kanada ning Saksamaa. Maailma suurima aktsiaturu tiitel kuulub Ameerika Ühendriikidele – riigi osakaal ülemaailmsest aktsiaturgude turuväärtusest ulatus 2015. aasta aprillis 38% peale. Ent nagu allolevalt jooniselt näha, oli veel neli kuud tagasi USA osakaal märkimisväärselt kõrgem – osakaal ulatus 41,4% protsendini (märkusena, joonisel on USA ainukesena paremal teljel).

Allikas: The World Federation of Exchanges

USA osakaalu vähenemise põhjuseks on sealsete aktsiate selleaastane kehv tootlus – kui alates aasta algusest on Saksamaa DAX aktsiaindeks ja Jaapani Nikkei tõusnud vastavalt peaaegu 20% ja 18%, siis USA S&P 500 vaid 3,1% (kohalikus valuutas; vt allolev joonis). USA aktsiaturu kehv tootlus on muuhulgas põhjendatav riigi keskpanga võlakirjade ostmise programmi lõppemisega ning sellele järgnenud aktsiafondide raha väljavooluga regioonidesse, kus keskpankade rahapoliitika lõdvendamise programmid on täies hoos.

Allikas: Bloomberg

Samal ajal kui USA aktsiaturu osakaal on vähenenud, on Aasia osakaal kasvanud – kui kümme aastat tagasi moodustasid Hiina ja Hongkong vastavalt vaid 1% ja 3% globaalsest aktsiaturust, siis hetkel on riikide osakaalud kerkinud vastavalt 13% ning 6% peale. Märkusena, kümme aastat tagasi moodustas USA 45% ning Jaapan 20% globaalsest aktsiaturust.

Ühtlasi on aktsiate märkimisväärne ralli teinud Hiinast suuruselt teise aktsiaturu USA järel – kui USA aktsiaturu väärtuseks on hetkel 26,9 triljonit dollarit, siis Hiinal 9,1 triljonit dollarit. Võrdlusena, aasta varem oli Hiina aktsiaturu väärtus veel 3,9 triljonit dollarit – ehk viimase aastaga on riigi aktsiaturu väärtus kasvanud üle kahe korra. Kolmandat kohta globaalsel aktsiaturul hoiab Jaapan (aktsiaturu väärtus 4,9 triljonit dollarit) ning neljandal kohal on Hongkong (aktsiaturu väärtuseks 4 triljonit dollarit). Võrdlusena, Hongkongi aktsiaturu väärtus oli aasta tagasi neljandiku võrra väiksem. Esikuuikusse kuuluva Kanada ja Saksamaa aktsiate turuväärtus on aga võrreldes aastatagusega hoopis vähenenud.

2015. aasta aprillis saavutas globaalne aktsiaturg ka uue rekordtaseme – olulisemate keskpankade rahapoliitilise tegevuse toel kerkis globaalsete aktsiate turuväärtus 75 triljoni USA dollarini. Märkusena, viimane rekord pärines 2013. aasta novembrist (enne seda tehti tipp 2007. aasta oktoobris 64 triljoni dollari peal).

Aktsiaturu väärtuse suhet globaalse majanduse suurusse kasutatakse aktsiaturu ülekuumenemise indikaatorina. Näiteks ületas aktsiate globaalne turuväärtus maailma majanduse suurust nii 1999. aastal kui ka enne globaalset finantskriisi ehk 2006-2007. 2015. aastal peaks aktsiaturgude turuväärtus (74,7 triljonit dollarit) ületama veidi globaalse majanduse suurust, milleks IMFi hinnangul on 74,6 triljonit dollarit.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon