USAs osteti rekordkoguses ettevõtteid - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

USAs osteti rekordkoguses ettevõtteid

Kristiina Kirtsi

05.06.2015 09:13

Shutterstock

Madalad intressimäärad, dollari tugevnemine ja ettevõtte juhtide jõupingutused käibe kasvu tagamiseks on kergitanud ülevõtmiste ja ühinemiste mahu USAs kõigi aegade kõrgemale tasemele. Lisaks rekordilistele maikuu tulemustele, oodatakse rekordilisi tulemusi ka kogu 2015. aasta kokkuvõttes.

Ühinemiste ja ülevõtmiste (M&A) tehingute maht tegi USAs maikuus uue kõigi aegade rekordi, kerkides 243 miljardi dollarini (võrdlusena, aasta varem oli summa 7,5% väiksem). Tulemus ületab nii internetiaktsiate buumi kui ka 2008. aasta finantskriisile eelnenud tippu (2007. aasta mais 226 miljardit dollarit).

Sektorite lõikes tehti USAs maikuus kõige rohkem tehinguid telekomi- ja tehnoloogiasektoris, vastavalt 38% ning 20% kogu tehingute väärtusest. Näiteks oli viimaseks tehnoloogiasektori suurimaks tehinguks Broadcomi ost Avago Technologies poolt 37 miljardi dollari eest.

Globaalselt on 2015. aasta esimese kolme kuu jooksul tehtud 902 miljardi dollari eest M&A tehinguid – tegemist on parima esimese kvartali tulemusega alates 2007. aastast (kui tehinguid tehti 1,1 triljoni eest). Kõige rohkem on tehinguid tehtud tervishoiusektoris – 127 miljardi dollari eest. Teisel kohal on kinnisvara (113 miljardit dollarit).

USAs tehti selle aasta esimeses kvartalis tehinguid kokku 415 miljardi dollari eest, mida on 28% rohkem kui aasta varem. Tegemist on parima esimese kvartali tulemusega alates 2007. aastast, kui tehingute maht ulatus 431 miljardi dollarini. Võrdlusena, erinevalt suure aktiivsusega silma paistnud USAst, vähenes Euroopas M&A aktiivsus esimeses kvartalis 4% ehk 168 miljardi dollarini.

Esimeses kvartalis on USAs kõige rohkem tehinguid tehtud tervishoiusektoris – moodustab 12% kõikidest tehingutest. Kvartalis tehtud tehingute hulka mahuvad näiteks nii AbbVie poolne Pharmacyclics´i ost 21 miljardi dollari eest, Pfizeri-Hospira 16,8 miljardi dollari ning Valeanti-Salix Pharmaceuticalsi 15,8 miljardi dollari tehing. Suuruselt teiseks sektoriks oli USAs esimeses kvartalis kinnisvara ning kolmandaks telekomid.

Alates 2015. aasta algusest kuni tänaseni on USAs 2015. aasta suurimaks tehinguks olnud Charter Communicationsi ja Time Warner Cable’i 79 miljardi dollari suurune tehing (tehingu lõpptähtajaks on planeeritud august 2015). Teisel kohal on Heinz-Kraft Foodsi 45 miljardi dollari tehing (eeldusel, et see viiakse selle aasta teises pooles lõpuni). Kolmandal kohal on Avago Technologies ja kiibitootja, Broadcom, 37 miljardi dollariline tehing ning neljas on AbbVie Pharmacyclics´i ost (21 miljardit dollarit). Võrdlusena, 2014. aasta suurima M&A tehingu väärtus ulatus 66 miljardi dollarini (Actavis-Allergan tehing). USA 2015. aasta suurimad M&A tehingud:

Allikas: Streetinsider

Tehingute aktiivsuse suurenemine on muutnud ka ülevõtmised üha kallimaks – ülevõetud ettevõtete EV/EBITDA on USAs kerkinud 10,2-peale. Võrdlusena, aasta varem oli see 9,6. USA M&A tehingutes osalenud ettevõtete viimase kolme kuu keskmine P/E ulatus 2015. aasta aprillis 32,3-peale, mis nagu allolevalt jooniselt näha, on viimase kaheksa kvartali kõrgeim tase. Tehingute keskmine preemia on samal ajal langenud 33% peale aastataguse 43% pealt.

Allikas: Factset

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon