UBS: USA aktsiaturg seisab savijalgadel - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

UBS: USA aktsiaturg seisab savijalgadel

Erko Rebane

03.06.2015 14:39

Shutterstock

UBS hoiatas hiljuti, et USA aktsiaturg on jõudnud oma tipu lähedale ning seisab madalamate käivetega suvehooajale vastu minnes silmitsi langusriskiga, viidates konkreetselt ühele näitajale, mis neid eriti murelikuks teeb.

Šveitsi panga tehnilise analüüsi strateegid juhivad tähelepanu seigale, et vaatamata S&P 500 indeksi rekordtasemele, on turgu kõrgemale aidanud juhtida vaid valitud sektorid ning järjest väiksem arv ettevõtteid, mille aktsiad kauplevad 52 nädala tippudel.

Allolevalt Bloombergi jooniselt on näha, et NYSE börsil kaubeldavatest aktsiatest tegid 1. juunil uue 52 nädala tipu vaid 68 ettevõtet, kahvatudes  noteeritud ettevõtete koguarvu kõrval, mis küündib üle 2200.

S&P 500 indeks (kollane) ja 52 nädala tipus kaubeldavate aktsiate arv NYSE börsil (valge). Punasega on märgitud madalamad tasemed viimase viie aasta jooksul, mis üldjuhul on juhatanud sisse S&P 500 indeksi suuremad langused.

Allikas: Bloomberg

52 nädala tippudel kaupleva aktsia põhjal võib järeldada, et ettevõttel läheb hästi ning investortele on antud põhjust tuleviku osas optimistlik olla. Siit tulenevalt näeb näiteks üks strateegia ette aktsia soetamist, kui 52 nädala lagi ületatakse, kuna usutakse, et liikumise taga on piisavalt rammu hinda veelgi kõrgemale juhtida.

Mida suurem arv aktsiaid teeb 52 nädala tippe, seda tugevam on jõud liigutada kogu turgu ülespoole. Mida väiksemaks see arv jääb, seda rohkem järelikult valivad investorid ettevõtteid, millesse nad oma kapitali julgevad panna.

UBS usub oma taktikalises analüüsis, et S&P 500 on jõudnud oktoobrist väldanud tõusuperioodi küpsesse faasi, ega tohiks olla enam väga kaugel tipust, milleks pakutakse 2220 punkti. Tõenäoliseks hinnatakse tänavu 15-20% korrektsiooni, mis aitaks 2011.a väldanud tõusul hingamisruumi tekitada, et pikaajalise pullituru trend saaks 2016.a esimesse poolaastasse jätkuda.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon