Pankade trahvid ületasid $300 mld piiri - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Pankade trahvid ületasid $300 mld piiri

Vallo Lees

10.06.2015 08:57

Shutterstock

Suuremate pankade õiguskulude arve alates 2010. aastast on murdnud $300 miljardi piiri. Seda näitavad UKs baseeruva CCP Research Foundationi uuendatud andmed, mis ilmselt mõnevõrra võtab tuure maha arvamuselt, et pankade suured trahvid on ajalugu. Iga aasta läbiviidav uuring kogub informatsiooni pressiteadetest, kohtulahenditest, ettevõtete aruannetest ning summeerib kahjunõuded viie aastaste perioodide kaupa.

Viimane raport, mis käis aastate 2010-2014 kohta ja hõlmab 16 panga andmeid näitab, et viimastel tuli väärtegude tõttu rahakotti kergendada ca $310 miljardi võrra. Tegu on ligi viiendiku võrra suurema näitajaga kui perioodil 2009-2013. CCP analüüsiosakonna juhataja Chris Stearesi sõnul teevad mitmed pangajuhid trahvide puhul näo, et tegu on ammumöödunud aegadest pärit probleemidega, kuid näiteks viimased kahjunõuded, mis puudutasid valuutade manipuleerimist, leidsid aset 2013. aastal.

Nagu allolevast tabelist näha, siis viimase viie aasta trahvimaksjate esikolmik jäi muutumatuks ning poodiumikohad hõivasid Bank of America, JP Morgan ning Lloyds. Kolme peale on makstud kaks kolmandikku antud pankade grupile määratud rahalistest karistustest.

Allikas: CCP Research Foundation

USA pankade juriidilised kulud on viimasel kolmel aastal teinud märgatava hüppe nii trahvide arvu kui ka trahvide suuruse mõttes. Miljardi dollari piiri ületavad trahvid ei ole haruldased. Kui 2008. aastal oli karistuse suuruseks keskmiselt $28 miljonit, siis 2013. aastal oli see $638 miljonit. Kõige enam on rahakotti pidanud kergendama suuremad pangad. Näiteks 2013. aastal määrati kolmandik trahvimahust JP Morganile koguväärtuses $23,7 miljardit. Bank of America õiguskulud 2012. aastal olid $12,4 mld, 2013. aastal $15,2 mld ning möödunud aastal ligi $27 mld. Enamjaolt on karistused seotud kinnisvaralaenudega tagatud väärtpaberite müügiga. Järgneval joonisel on toodud USA regulatiivorganite poolt määratud trahvid.

Allikas: Financial Times

Ühendkuningriigis tõusis viie suurema panga maksueelne kasum 2014. aastal 62%. Tegu on märkimisväärse tulemusega, arvestades, et pankade tulud langesid 12%. Peamiselt tuli kasumikasv tänu madalamatele laenuprovisjonidele, mille kõrval mängisid rolli ka kulukärped. Õiguskulud tõmbasid näitajat ca £10 miljardi võrra allapoole, moodustades maksueelsest kasumist poole ning märkides langust võrreldes 2013. aastaga 9%. Helgema poole pealt võib märkida, et kuigi trahvid ulatusid poole ärikasumini, oli tegu väiksema näitajaga kui 2013. aastal (85%) või 2012. aastal (100%). Viimasel neljal aastal on viie suurema panga õiguskulud ulatunud £40 miljardini, moodustades 60% pankade ärikasumist.

Allikas: Quartz

Mitmed USA ja UK poliitikud on proovinud tehtud trahvidele ning seadusemuudatustele joont alla tõmmata, väites, et regulatiivorganid peaksid nüüdseks finantsettevõtete suhtes leebemad olema. Seda tunnistavad ka tegevjuhid, kelle sõnul on juriidilised kulud näitamas kahanemise märke, eriti pärast seda, kui said selgeks karistused hüpoteeklaenudega tagatud väärtpaberite müümise eest. Aprillis majandustulemused teatanud Bank of America finantsjuht Bruce Thompson näiteks tõi välja, et viimased kaks kvartalit on ettevõtte kohtukulud olnud üsna madalad, mis lubaks leevendada ka pangale kehtivat kapitalinõuet.

Mitmed uurimised aga endiselt kestavad, mõned neist sellistes pangandusvaldkondades, mis seniajani on trahvidest priid. Veebruaris avaldatud dokumendist selgub, et JPMorgan Chase’il on käsil vähemalt 20 erinevat kohtuvaidlust, muuhulgas ka värske juurdlus USA Justiitsministeeriumi poolt, kes soovib välja selgitada, kas pank ostis autolaene, mille hinnad olid seatud vastavalt laenuvõtja rassile ning etnilisele päritolule.

Keefe’is töötav pankade analüütik Brian Gardneri sõnul väärib viimane juhtum suuremat tähelepanu. Kokku jälgib mees 264 käimasolevat juurdlust 46 panga kohta üle maailma. Gardneri sõnul näib, et iga kord kui üks juurdlus lõppeb, kerkib mõnes muus ärivaldkonnas esile järgmine. Nomura analüütik Greg Hertrich ütleb, et uued regulatsioonid võivad omakorda olla uute kahjunõuete allikaks. Näiteks 2010. aastal loodud tarbijate finantsinspektsioon on pannud pangad järele mõtlema, kas veel viis aastat lubatud tegevused ka tänasel päeval rangema kontrolli läbivad.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon