Saudi Araabia tervishoiusektorist - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Saudi Araabia tervishoiusektorist

Allan Gaidunko

22.06.2015 09:34

Shutterstock

Saudi Araabia kiiresti kasvav rahvastik viitab suurenevale nõudlusele meditsiini järele. Kuigi riiklikke investeeringuid tervishoidu suurendatakse, on sektoril veel palju arenemisruumi.

Investeeringud sektorisse kasvavad, kuid arenemisruumi on palju

Saudi Araabia on kiire rahvastikukasvu ja eluviisist tingitud terviseriskide tõttu tervishoiusektorisse investeeringuid suurendamas. Ehitatakse uusi haiglaid ning investeeritakse haiglaseadmetesse ja ravimitesse. Kulutused tervishoiusektorile on kümne aastaga enam kui kolmekordistunud, kuid sellest hoolimata on tervishoiukulud Saudi Araabias inimese kohta ($808) madalamad kui näiteks maailmas ($1048), Euroopa Liidus ($3458), Eestis ($1072) ja ka enamikes Lähis-Ida Koostöö Nõukogu riikides.

Pikaajaline kasvutrend on kindlasti olemas. Kui hetkel moodustavad Saudi Araabias üle 65-aastased inimesed umbes 3 protsenti rahvastikust, siis Deutsche Banki analüüsi andmetel kahekordistub see osakaal juba 2030. aastaks.

Erasektor algusfaasis, kuid kasvatab turuosa

Kogu Saudi tervishoiusektorit domineerib avalik sektor, mis moodustab kaks kolmandikku riigi tervishoiukuludest. Ka on Saudi Araabia 370-st haiglatest kaks kolmandikku riiklikud. Kuid järjest enam eelistatakse erahaiglaid, kuna sealsed järjekorrad on lühemad, teenusevalik laiem ja kvaliteet kõrgem.

Farmaatsiasektoris on huvitav olukord. Domineerib erasektor, mis moodustab 65 protsenti kogu ravimikulutustest, ning turuliidriteks on suured rahvusvahelised ettevõtted GlaxoSmithKline, Pfizer ja J&J. Kuigi Saudi 27 kohaliku ravimitootja turuosa ulatub vaid 18 protsendini, võidavad ettevõtted neile soodsast ärikeskkonnast. Näiteks on uute toodete turuleviimise protsess kohalikel ravimitootjatel lihtsam kui välisettevõtetel.

Börsil vaid 5 tervishoiusektori ettevõtet

Vaatamata asjaolule, et haiglaid ja farmaatsiaettevõtteid on riigis palju, leiame börsilt vaid 5 ettevõtet, mille turuväärtus kokku on 7,1 miljardit eurot. Kuigi Saudi Araabia börsil kaubeldavad tervishoiusektori aktsiad moodustavad vaid 1,4 protsenti kogu Saudi Araabia börsist, on nende turuväärtus suurem kui kolmel Baltikumi börsil kokku (6,2 miljardit eurot).

Al Hammadi

1985. aastal asutatud ettevõte, mis omab ja haldab erahaiglaid Saudi pealinnas Riyadhis. Portfellis 3 haiglat, millest 1 on ehitusfaasis.

Mouwasat

Ettevõtte põhitegevusteks on haiglate ja apteekide haldamine Saudi Araabias. Asutati 1975. aastal ja portfellis 5 haiglat.

Dallah Hospitals

1987. aastal asutatud ettevõte, mille põhitegevusteks on haiglate haldamine ja ravimite edasimüümine Saudi Araabias. Portfellis 4 haiglat, millest 2 on ehitusfaasis.

National Medical Care Company

Ettevõtte põhitegevusteks on haiglate haldamine ja ravimite edasimüümine. Asutati 2003. aastal, portfellis 2 haiglat.

Spimaco

Umbes 10-protsendilise turuosaga farmaatsiaettevõte, mis toodab, arendab ja müüb ravimeid. Asutatud 1986. aastal ja tooteportfell sisaldab üle 70 erineva ravimi.

 

Saudi Araabia tervishoiusektor on investoritele 5 aasta perspektiivis väga head tootlust pakkunud. Kõige enam on tõusnud Mouwasat’i aktsia ja kõige vähem National Medical Care Company’i aktsia (vastavalt 385 ja 166 protsenti). Lisaks on kõik 5 ettevõtet suutnud ka Saudi Araabia börsiindeksit märkimisväärselt lüüa.

 

Allan Gaidunko, LHV Pärsia Lahe Fondi nooremanalüütik

www.persiangulffund.com
www.lhv.ee/lahefond
LHV Pärsia Lahe Fondi foorum LHV Finantsportaalis

LHV Pärsia Lahe Fond investeerib Araabia Ühendemiraatide, Katari, Saudi Araabia, Omaani, Kuveidi ja Bahreini börsil noteeritud ettevõtetesse. Investeerimisfondi eelmiste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet fondi järgmiste perioodide tootluste kohta. Esitatud teave ei ole käsitatav investeerimisnõustamise, investeerimissoovituse ega muu investeerimis- või kõrvalteenusena. Tutvu fondi prospekti ja lihtsustatud prospektiga ning küsi lisainfot www.lhv.ee/lahefond

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon