Citi: pulliturg on vanaks jäämas - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Citi: pulliturg on vanaks jäämas

Erko Rebane

08.07.2015 11:55

Shutterstock

Globaalsetel aktsiaturgudel on kerkivaid hindasid nauditud üle kuue aasta, mis on juba arvestatav pikkus, tõstatades küsimuse, millal võiksid turud uuesti suuna alla võtta. Üldiselt ei lõpeta pidu pullituru vanus, vaid süüd tuleb otsida muudest teguritest nagu näiteks mulli lõhkemine mõnes varaklassis, muutus rahapoliitikas, majanduslangus ning ettevõtete kasumitsükli pöördumine. Ehkki  nendes kastides ristikesed veel puuduvad, usub Citigroup, et 1-2 aasta perspektiivis see siiski juhtub.

Citigroup on välja töötanud strateegia, milles analüüsitakse turu küpsust läbi aktsiaturu ja krediiditsükli.  Krediidi puhul on aluseks võetud võlakirjade tulususte erinevus valitsuse võlakirja ning sama tähtajaga kõrgemat riski kandvate ettevõtete võlakirjade vahel.

Näiteks kui valitsuse 10a võlakirja tulusus on 3% ning investeerimisjärgust madalamat reitingut kandva ettevõtte 10a võlakirja tulusus on 5%, siis erinevus ehk krediidirisk on 200 baaspunkti.  Mida suurem vahe, seda kõrgem on investorite riskikartlikkus, kuna ebakindlal ajal eelistab kapital väärtpaberit, mille puhul on maksejõuetuse risk võimalikult väike.

Tsükkel algab harilikult mulli lõhkemise või suurema börsikrahhiga, kus aktsiaid jätkuvalt müüakse, kuna kasumid on surve all, kuid ettevõtete bilansside parandamised (tihti läbi aktsiaemissioonide) muudavad firmade võlainstrumendid uuesti atraktiivseks.

Tsükli teises faasis hakkavad majandusnäitajad stabiliseeruma ning suuna ülespoole võtma, mis tähendab seda, et üsna pea järgnevad sellele ka ettevõtete kasumid. Positiivsem rahavoog aitab jätkata bilansi tugevdamist, mistõttu ostavad investorid selles faasis nii aktsiaid kui võlakirju.

Tsükli kolmandas faasis on kreedidituru pulliturg läbi ning riskantsemate võlakirjade tulusused hakkavad uuesti tõusma, kuna isu võimenduse järele kahaneb.  Tänu kasumite jätkuvale kasvule ning ettevõtete võlakoormate suurenemisele kihutab aktsiaturg veel edasi.

Tsükli kõige viimane faas esindab karuturgu ning siis müüakse positsioone nii aktsiates kui ka kõrgema riskiga võlakirjades. Harilikult tingib selle majanduskeskkonna jahenemine, mis viib ettevõtete kasumid langusesse ning koos sellega halveneb ka bilanss. Kasumihoiatused hirmutavad aktsiaturgu ning maksejõuetuse risk krediiditurgu, mistõttu hinnatakse sularaha ning valitsuse võlakirju sel hetkel kõige atraktiivsemaks varaklassiks.

Allikas: Citi

Citigroupi hinnangul ollakse Ühendriikides kolmandas faasis, kuna Föderaalreserv alustab peagi intressimäära tõstmist, kuid aktsiad peaksid tänu kasvavatele kasumitele siiski hästi veel käituma.  Ka eurotsoonis on võlakirjade tulusused hakanud pärast kevadel saavutatud põhja uuesti ülespoole liikuma, kuid tõenäoliselt üritab Euroopa Keskpank võlakirjade ostudega tsüklit siiski veel teises faasis hoida.

Pullituru eelviimane etapp on varasemalt kestnud kuni kolm aastat ning tsükli neljandasse faasi jõutakse tavaliselt siis, kui USA kõrgema riskitasemega võlakirjade tulusus muutub liiga kõrgeks, jõudes 600-700 baaspunkti üle valitsuse võlakirja tulususe (hetkel alla 500 baaspunkti).  Citigroupi arvates seda 12-18 kuu perspektiivis siiski veel ei juhtu.

Investeerimisjärgust madalama krediidireitinguga USA ettevõtete võlakirjade tulususe vahe USA valitsuse 10a võlakirja tulususega (protsendipunkti)

Allikas: Bloomberg

Kuigi globaalsed aktsiaturud pole enam odavad, kaubeldes 18,5x tagasivaatavat 12 kuu kasumit (pikaajaline keskmine 17x), pakuvad need tootlust jahtivatele investoritele võlakirjade kõrval siiski atraktiivset alternatiivi. Suuremad optimistid on Citi strateegid just Euroopa ja arenevate turgude aktsiate suhtes.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon