Vananev rahvastik avab võimalusi investoritele - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Vananev rahvastik avab võimalusi investoritele

Birgit Elken

13.07.2015 13:48

Shutterstock

Laialt on teada tõsiasi, et Euroopa ning ka teiste arenenud riikide rahvastik vananeb ja aina vähenev tööealine elanikkond peab hoolt kandma kasvava eakate populatsiooni eest. Mida vanemaks inimesed elavad, seda rohkem hoolt vajavad nad kõrges eas. Kuna tegu on väga tugeva ning pikaajalise trendiga, siis võiksid sellest kasu lõigata ka pikema ajahorisondiga investorid. Üheks võimaluseks on investeerida ettevõtetesse, mis pakuvad toetavaid teenuseid eakatele: vanadekodud, hooldushaiglad ja koduhooldus. 

Euroopa

Euroopas prognoositakse üle 80-aasta vanuste elanike arvu kasvu aastas keskmiselt 2,2% ning üle 90-aastaste arvu tõusu 3,4%. Kõige kiiremat eakate arvu kasvu oodatakse Šveitsis, Saksamaal ja Austrias. Näiteks Šveitsi puhul eeldatakse, et üle 80-aastaste elanike osakaal kasvab 2050.aastaks 180% võrra ning üle 90-aastaste populatsioon kasvab samal perioodil 360% võrra.

Eakate eest hoolitsemise teenuseid pakuvad Euroopas valdavalt täielikult riigi poolt finantseeritud ettevõtted või mittetulundusühingud, millel ilmselt on üsna limiteeritud investeerimisvõimalused uute voodikohtade loomiseks või elamistingimuste parandamiseks. Valdkonnas tegutsevate erasektori ettevõtete seas toimub pidevalt ühinemisi ja ülevõtmisi, mille eesmärgiks on saavutada mastaabiefekti üha kasvava klientuuri ootuses. Siiski on valdkonna turg veel killustunud ning erasektori ettevõtted omavad piiratud turuosa.

Allikas: Orpea

Hooldusteenuste hind erasektoris kujuneb igas riigis pisut erinevalt, kuid valdavalt kompenseerib riiklik tervisekindlustus kuni 50% teenuse maksumusest. Ülejäänud osa tasub klient ise ning samas ulatuses on ettevõtetel ka hinna kujundamise vabadus. Ühtlasi on trend selles suunas, et eakad on üha jõukamad ning seega saavad endale lubada vanaduspõlve veetmist mugavates tingimustes, mida üldjuhul pakuvad eraettevõtted. Ettevõtetele jagatakse lube tegutsemiseks ja laienemiseks vastavalt piirkonna eakate arvule ja reaalsele vajadusele, seega voodikohtade ülepakkumist tulevikus tekkida ei tohiks.

Korian Medica (KORI) – Prantsusmaa ettevõte, mis moodustus eelmise aasta lõpus kahe ettevõtte ühinemisel. Pakutakse pikaajalise hoolduse, rehabilitatsiooni ja koduhoolduse teenuseid. Ettevõttel on kokku üle 57 000 voodikoha, mis asuvad Prantsusmaal, Saksamaal, Itaalias ja Belgias.

Orpea (ORP) – Ettevõte pakub pikaajalise hoolduse, rehabilitatsiooni ja psühhiaatriakliinikute teenuseid. Ettevõttel on ~61 000 voodikohta, millest üle poole on Prantsusmaal. Lisaks tegutsetakse ka Belgias, Saksamaal, Austrias, Hispaanias, Šveitsis ja Itaalias. Väärib mainimist, et 2014. aastal alustati pilootprojektiga Hiinas Shanghai lähedal, kus esimene kõrgema hinnaklassiga hooldekodu peaks tööd alustama juba sel aastal.

Aktsiahinna graafikud (eurodes): Korian Medica (valge) ja Orpea (oranž)

Allikas: Bloomberg

Ameerika Ühendriigid

Ka teisel pool Atlandi ookeani kasvab eakate arv jõudsalt – oodatakse, et Ameerika Ühendriikides kolmekordistub üle 85-aastaste elanike arv aastaks 2050. Esimesed nn. baby-boomer generatsiooni inimesed on jõudnud 70-ndatesse eluaastatesse ning seega on tõenäoline, et neile suunatud teenuste pakkujatel on üha enam tööd.

Antud valdkonda, eriti õendushooldust, mõjutavad kindlasti ka riigi poolt pakutavad Medicare ja Medicaid ning jätkuv tervishoiureform. Võib juhtuda, et tervishoiukindlustuse laiendamiseks võimalikult paljudele USA elanikele, peab vähendama kulutusi ühe elaniku kohta. Nii juhtus näiteks 2011. aastal, kui Medicare õendushoolduse hüvitusmäärasid vähendati 2% võrra.

Samas vanadekodude ja koduhoolduse teenuste eest tasuvad kliendid pea täies mahus ise. Samuti on sellised asutused koondunud peamiselt lõunaosariikidesse. Seega on sektoris tihe konkurents ning ka hinnavõitlus.

Brookdale Senior Living (BKD) – USA suurim pikaajalise hoolduse ja õendushoolduse teenuste pakkuja üle 111 000 voodikohaga. Hooldusteenused on valdavalt mõeldud keskmisest jõukamatele eakatele ning 2014.aasta lõpus oli täidetud ~90% voodikohtadest. Alates asutamisest 2005. aastal on ettevõte läbi ülevõtmiste jõudsalt kasvanud, kuid ei ole siiani kasumini jõudnud.

Capital Senior Living (CSU) – Ettevõte tegeleb peamiselt pikaajalise hoolduse teenustega ning omab kokku üle 15 000 voodikoha. Tuludest 4% katab Medicaid ning 96% teenuse maksumusest tasuvad kliendid ise. Voodikohtade hõivatus eelmisel aastal oli 87%.

The Ensign Group (ENSG) – Ettevõte pakub õendushoolduse teenuseid ning 70% tuludest moodustab Medicare programm. Kasum aga teenitakse peamiselt nendelt teenustelt, mida tervishoiukindlustus ei kata. Voodikohti on ettevõttel üle 14 000, millest eelmise aasta lõpus oli hõivatud ~80%.

Aktsiahinna graafikud (dollarites): Brookdale Senior Living (valge), Capital Senior Living (oranž) ja The Ensign Group (kollane)

Allikas: Bloomberg

Jaapan

Ka Jaapan võitleb sügavate  demograafiliste probleemidega, mida põhjustavad madal sündimus ning aina pikenev eluiga. Alates 2000.aastast on Jaapanis kasutusel pikaajalise hoolduse kindlustus (Long-Term Care Insurance, LTCI), mille põhirõhk on suunatud ennetusele ja eakate koduhooldusele, et vältida pikemat viibimist haiglates. LTCI muutub üha populaarsemaks ning alates selle loomisest on kulud kahekordistunud 8,4 triljoni jeenini. Vanadekodude, päevahoiu ja koduhoolduse teenuste hinnad määrab riik ning LTCI programmi raames tasub ka 90% teenuse maksumusest. See aga tähendab, et Jaapani teenusepakkujatel hinna kujundamise võimalus sisuliselt puudub.

Jaapani eakatele teenuseid pakkuvad ettevõtted on hoogsalt laienemas Hiina turule, sest ka seal on ühe lapse poliitika tõttu tekkinud rahvastiku vananemise probleem. Kuigi riiklikku pikaajalise hoolduse süsteemi Hiinas veel ei ole, siis soositakse eakate koduhooldust. Seega peaks jaapanlastel oma kogemuse baasil siin kindlasti eelis olema.

Nichii Gakkan (9792) – Ettevõtte tuludest veidi üle poole moodustab koduhoolduse teenus ning lisaks tegeletakse ka meditsiiniliste tugiteenuste, lastehoiu ja hooldajatele koolitusprogrammide pakkumisega. Nichii Gakkan laieneb jõudsalt Hiinasse ning 2017.aastaks planeerib ettevõte teenida 50% tuludest Hiinast.

Nichii Gakkan aktsiahinna graafik (jeenides)

Allikas: Bloomberg

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon