Vahendame suve põnevat tulemuste hooaega I - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Vahendame suve põnevat tulemuste hooaega I

Erko Rebane

15.07.2015 14:39

Shutterstock

Ühendriikides teise kvartali tulemuste hooajale vastu minnes peaksid S&P 500 ettevõtted näitama Factseti andmetel summeeritud aktsiakasumi -4,4% langust võrreldes 2014.a teise kvartaliga.  Kasumirea nõrgenemine tuleneb peamiselt tugevamast dollarist ja energiasektorit laastanud odavamast naftast, kuid varasemale praktikale tuginedes ei tõota number jääda tõenäoliselt siiski nõnda negatiivseks.

Üsna levinud mustrina tõmbavad analüütikud ettevõtete müügitulu ning kasumiprognoose aja jooksul allapoole, mida selgemaks saab pilt majanduskeskkonnast raporteeritaval perioodil. Tihti aga minnakse kärpimistega liialt hoogu, mistõttu ületab tavaliselt 70% ettevõtetest konsensuse aktsiakasumi ootust. Sama juhtus ka esimeses kvartalis, kui analüütikud tõid S&P 500 firmade aktsiakasumi prognoosi aasta alguse +3,2% pealt lõpuks -4,8% peale aga tegelikuks tulemuseks kujunes ligi ühe protsendiline kasv.

Põhjus, miks me räägime täna S&P 500  indeksi  ettevõtete kasumite languse riskist, tuleneb peamiselt energiasektorist, kus naftahinna üle 40% odavnemine võrreldes eelmise aasta sama ajaga peegeldub nii firmade müügitulus kui ka kasumis. Kui me jätaks energiasektori arvestusest välja, siis ülejäänud üheksa sektori ettevõtete kasum paranes esimeses kvartalis aastatagusega võrreldes 8,5%.  Teises kvartalis peaks kasv ilma energiasektori firmadeta hüppama Factseti kohaselt -4,4% pealt +2,0% peale.

Allikas : Factset

Kui S&P 500 ettevõtete teise kvartali müügitulu -4,2% languse prognoos peaks tõele vastama, osutub see suurimaks kukkumiseks alates 2009. kolmandast kvartalist.  Kõige tähtsamaks faktoriks on energiasektor, mille müügitulu peaks vähenema 2014.a teise kvartaliga võrreldes -38,4% ning kui viimast mitte arvestada, jääks ülejäänud üheksa sektori käive aktsia kohta aastataguse perioodi baasil hoopis 1,6% kõrgemaks.

Allikas: Factset

Latt on üsna madalaks lastud terve aasta peale, kui S&P 500 ettevõtete müügitulu aktsia kohta peaks kahanema 2014.a võrreldes -2% ning aktsiakasumi tõus tänu kõrgematele marginaalidele ja aktsiate tagasiostudele piirduma vaid 2%ga. Ehkki esimeses kvartalis kujunes aktsiakasumite kasv oodatust paremaks, ei ole see motiveerinud analüütikuid muutma terve aasta osas meelt. Sestap võiksid teise kvartali tulemused ning juhtkondade kommentaarid anda parema indikatsiooni, milline pilt avaneb teisele poolaastale.

Kuna S&P 500 kaupleb praeguse 2015.a EPSi ootuse põhjal võrdlemisi kõrge 17,5x kasumikordaja juures, siis tõenäoliselt mõni dollar parem EPS olulist muutust sentimendis ei tohiks põhjustada, eriti kuna 2016.a prognoos paistab olevat jällegi liiga roosiline, et investoreid kasumikasvu jätkusuutlikkuses veenda.

Allikas: Factset

Valik ettevõtetest, mis raporteerivad käesoleval nädalal:


Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon