10 harjumust lõhkuvat innovatsiooni ja kuidas neist kasu lõigata - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

10 harjumust lõhkuvat innovatsiooni ja kuidas neist kasu lõigata

Erko Rebane

06.08.2015 10:02

Shutterstock

Investeerimine eeldab tuleviku tunnetamist ning suurimaks osutuvad võidud just siis, kui paika peavad ootused mõne murrangulise trendi osas, millega laiem avalikkus pole arvestanud. Citi toob oma analüüsis välja nende meelest kümme võimalikku valdkonda, kus innovatsioonil on potentsiaali muuta harjumusi rohkem, kui investorid ehk seda hetkel ette kujutavad.

Iseseisvalt sõitvad autod ja uus mobiilsus. Juba täna leiab turult tehnoloogiat, mis muudavad sõiduki osaliselt iseseisvaks, st auto suudab hoida kiirust ees sõitva masinaga, korrigeerida vastassuunavööndisse või teepervele kaldudes liikumist ning iseseisvalt pidurdada.  See on järk-järguline protsess, mis viib tööstuse 2020-2030 aastatel juhita sõidukini, luues Citi arvates kahte tüüpi uusi autosid: isiklikud autod, mis on võimelised iseseisvalt sõitma ja ettevõtetele kuuluvad juhita autode pargid, mida kasutatakse transporditeenuse osutamiseks. Kõrgema väärtusega neljarattalised ning ühtlasi jagamise majandus vähendavad Citi arvates tulevikus oluliselt autode arvu tänavatel, kuna juhita transport ning selle jagamine aitavad luua palju efektiivsemat nõudlust ja pakkumist.

  • Ettevõtted, mida antud valdkond mõjutab positiivselt: Mobileye, Delphi, Lear, Magna, Visteon, Autoliv

Biosimilarid. Biosimilar on bioloogilise ravimi koopia, mis pole identne, kuid toimib kliiniliselt sarnase efektiivsusega  ja on võrreldes originaaliga märksa odavam, muutes näiteks vähi, diabeedi, aneemia ja reumaatiliste haiguste ravi kättesaadavamaks.  Citi arvates alahindab turg biosimilaride mõju ulatust ja ajastust bioloogiliste ravimite väljatöötajatele. Erinevatele kaitsetaktikatele vaatamata võivad bioloogiliste ravimite väljatöötajad kaotada järgmise kümne aasta jooksul sarnaste ravimite valmistajatele üle 360 miljardi dollari müügitulust, olles samal ajal abiks vananeva rahavastikuga riikides tervishoiukulutuste kasvu leevendamisel.

  • Ettevõtted, mida antud valdkond mõjutab positiivselt: Novartis, Pfizer ja Amgen

Kommerts- ja isiklikud droonid. Viimase aastakümne jooksul on mehitamata õhusõidukid olnud peamiselt militaarses käsutuses, kuid tänu tehnoloogia odavnemisele leiavad droonid järjest laiemat kasutust nüüd juba fotograafias, ehitus- ja energiatööstuses ning paljudes teistes valdkondades. Citi arvates aitab odavate komponentide kättesaadavus koos kasvava entusiastide kommuuniga luua 2020.a lendavate kaamerate turu suurusega 10 miljonit ühikut, mis tõlgenduks 5-10 miljardi dollari suuruse potentsiaalina.

  • Ettevõtted, mida antud valdkond mõjutab positiivselt: GoPro, Amphenol, TE Connectivity, FedEx ja UPS.

Merepealsed veeldatud maagaasi tehased.  Kuna veeldatud maagaasi tööstus on seismas silmitsi enneolematu laienemisega, võib antud tehnoloogia olla abiks kulude ja keskkonnamõjude vähendamisel võrreldes maapealsete tehastega. Kuid tehnoloogia peamine potentsiaal võiks avaneda võimes lükata varasemalt majanduslikult mittetasuvaks hinnatud projektid käiku ning seeläbi kahekordistada maailma maagaasi reservi.

  • Ettevõtted, mida antud valdkond mõjutab positiivselt: Woodside, Shell, Exxon, BHP, Inpex, ENI, Anadarko, Samsung Heavy Industries, Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering, Golar.

Finantstehnoloogia. TransferWise on vaid üks näide, kuidas tehnoloogiaettevõtted on võtnud sihikule traditsioonilise panganduse, pakkudes tarbijatele sarnaseid teenuseid, kuid märksa soodsamate tasude juures.   Üks populaarsemaid  alavaldkondasid on finantseerimine, kus juba täna aitavad erinevad platvormid omavahel kokku viia laenuvõtjaid laenuandjatega, kuid see mudel areneb ja kasvab Citi hinnangul edasi, laiendades sihtturgu tarbijakrediidilt ettevõtete laenudele ning haarates turuosa järjest rohkem ka institutsionaalsete klientide seas.

  • Ettevõtted, mida antud valdkond mõjutab positiivselt: Lending Club, Ping An.

Avalik rakendusliides (Application Programming Interface). API on programmeerimisreeglistik, mis võimaldab tarkvaraarendajatel siduda oma tööd sensorite, teenuste ja andmetega standardsel moel ning panna need koos tööle (näiteks auto kontrollsüsteemi ja elektroonika juhtimine läbi kolmanda osapoole seadme).  Citi arvates aitab API tulevikus luua digitaalses pakkumisahelas märkimisväärselt juurde omavahelist suhtlust ning automatiseerida varasemalt manuaalseid äriprotsesse.

  • Ettevõtted, mida antud valdkond mõjutab positiivselt: Apple, Google, Yelp, Paypal, Amazon, Facebook, Twitter, salesforce.com,  Qlik Technologies, Splunk, SAP, Infoblox.

Robotnõustajad. Ka varahalduse tööstus on seismas silmitsi suure tehnoloogilise muutusega, kui järjest rohkem otsivad kliendid nõu läbi interneti ja mobiilsete platvormide. Robotnõustaja on algoritmidel põhinev portfellihalduse teenus, mis ei vaja pangatöötaja sekkumist ning tänu madalamale kuluprofiilile ja miinimumkapitali nõuetele meelitavad robotnõustajad investeerimismaailmaga tutvust tegema just nooremat põlvkonda.  Kui eelmisel aastal haldasid robotnõustajad kõigest 14 miljardi dollari väärtuses varasid, siis Citi hinnangul võib tööstuse maht paisuda 1-5 triljoni dollarini järgmise 5-10 aasta jooksul, seda peamiselt Ühendriikides aga ka Suurbritannias.

  • Ettevõtted, mida antud valdkond mõjutab positiivselt: Schroders, Charles Schwab, BlackRock, WisdomTree, Invesco, IG Group.

Automatiseerimine. Isesõitvad autod ja robotnõustajad on heaks näiteks, kuidas tehnoloogilise arengu kiirenemine on muutnud masinad inimtööjõu kõrval rohkem nähtavamaks. Kuid isegi tööstusettevõtetes, kus robotid on juba mõnda aega endale teed teinud, jääb nende potentsiaal endiselt märkimisväärseks.  Robotic Industries Association leiab, et USA ettevõtetest, kes võiks kasu lõigata automatiseeritud protsessidest, on roboteid installeerinud vaid 10%. McKinsey prognoosib omakorda, et tööstusrobotite arv võib järgmise 10a kasvada 15 miljoni pealt 25 miljonile, mis tähendaks aastas keskmiselt 25-30% kasvu.

  • Ettevõtted, mida antud valdkond mõjutab positiivselt: ABB, Fanuc, Kuka, Yaskawa, Mobileye, Cyberdyne, 3D Systems, Hiwin Technologies, Sensata Technologies, VMware, Siemens, Microchip Technology, ExlService Holdings, Google, TubeMogul, Pearson, Nidec, Omron, Continental, TE Connectivity, Mitsubishi Electric, Delta Electronics, Amphenol, Cognizant, ServiceNow, Electric, Northrup Grumman, Stratasys, Atlas Copco, IBM, Hollysys Automation Technologies, Accenture, Analog Devices, Voxeljet, Infineon Technologies, Schneider Electric, IMI, Capgemini, Brooks Automation, Elbit Systems.

Jagamise majandus. Jagamise majandusel ei ole ühest ja selget definitsiooni, kuid paljud usuvad, et eBay on selle kontseptsiooni kõige varasem esindaja ehk tehnoloogia, mis annab indiviididele võimaluse võimendada internetti tehinguplatvormina. Ühtlasi annab tehnoloogia võimaluse muuta alarakendatud vara produktiivsemaks kas läbi müügi või rentimise (näiteks Airbnb, Uber). PWC arvas eelmisel aastal, et jagamise majanduse peamised viis tööstusharu (finants, personal, majutus, autode jagamine ning muusika/video voogedastus) võivad 2025.a kasvada 335 miljardi dollari suuruseks tänaselt 15 miljardilt dollarilt.

  • Ettevõtted, mida antud valdkond mõjutab positiivselt: investoritel on keeruline sellesse valdkonda otsest juurdepääsu saada, kuna valdavas osas on firmad erakätes.

Virtuaalreaalsus ja laiendatud reaalsus. Kui virtuaalreaalsuses on inimene kontaktis arvutiga loodud virtuaalse maailmaga, kus ta saab objekte ja olukorda tajuda nägemis-, kompimis-, kuulmis või lõhnameelte abil, siis täiendatud reaalsuse seadmetega on inimene otseses kontaktis tegeliku füüsilise maailmaga, mille elemente on tehnoloogia abil mõjutatud. Kuna antud tehnoloogiat on võimalik kasutada väga paljudes erinevates eluvaldkondades (meelelahutusest koolitusteni välja), leiab Citi, et 2020.a on sellega seotud riist- ja tarkvara ning võrgustikud ja teenused loonud 200 miljardi dollari suuruse turu.

  • Ettevõtted, mida antud valdkond mõjutab positiivselt: GoPro, Sony, Google, Facebook, Apple, Japan Display, LG Display, AUO, nVidia, AMD, ST Micro, Asahi Kasei, TE Connectivity, Chicony, IBM, Fujitsu, NEC, Mobile Operators, MSFT, Salesforce.com, SAP, Infosys, Amazon, Alibaba, CBS, Disney, Fox

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon