Kinnisidee intressimäära tõstmisest - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Kinnisidee intressimäära tõstmisest

Erko Rebane

10.08.2015 10:05

Shutterstock

Ühendriikide aktsiaturud on pendeldanud kitsas koridoris aasta algusest saati, olles vangistatud oodatust nõrgemast majanduskasvust, tugevamast dollarist ning hirmust, et Föderaalreservi soov lähikuudel intressimäära tõstma hakata asetab kasvuväljavaate veelgi ebatasasemale pinnasele.

Läinud reedel avaldatud USA juulikuu tööturu raport andis vähe põhjust, et närvilist õhkkonda leevendada. Ühest küljest olid numbrid oodatust veidi pehmemad, kuid siiski piisavad kinnitamaks rahapoliitikat koordineeriva FOMC nõukogu liikmetele stabiilse trendi jätkumist ning jätta septembri istungil intressimäära tõstmise võimalus lauale.

Kokku loodi väljaspool põllumajandussektorit 215 tuhat töökohta, osutudes prognoositust 10 tuhande võrra tagasihoidlikumaks, kuid eelneva kahe kuu positiivsed revideerimised 14 tuhande võrra aitasid seda puudujääki katta. Keskmise tunnipalga kasv kiirenes aastatagusega võrreldes 2,0% pealt tagasi 2,1% peale (mais 2,3%), kus viimane on kinni olnud alates 2010.aastast. Positiivsest küljest kerkis keskmise töönädala pikkus 0,1 tunni võrra 34,6 tunnini, mis jääb napilt alla kriisieelsele tipule (34,7 tundi) ning peaks keskmise palgakasvuga koos toetama majanduse peamist mootorit ehk tarbimist.

Ehkki madal palgakasv ning ligi 40a põhjas olev tööjõus osalemise määr ütlevad, et paranemise ruumi veel on, näitasid nii FOMC viimase istungi protokoll kui ka komitee mitmete liikmete hiljutised sõnavõtud, et intressimäära tõstmiseks võib piisata vaid märkidest, et uute töökohtade lisandumine on jätkumas stabiilses tempos, mis aitab ühel päeval viia kiirema palgakasvuni ja tugevama tarbijani.

USA keskpangal on enne septembri istungit aega veel terve kuu analüüsimaks erinevat konjunktuuri, sh augustikuu tööturu raportit. Kuid ka käesoleval nädalal avaldatav USA juuli jaemüügi statistika ning tarbijate kindlustunde indeks annavad võimaluse näha, kas tööturu tingimused ja väljavaade on piisav, et kutsuda tarbijaid kulutama.

Analüütikute konsensuse kohaselt peaks pärast ootamatult nõrka juunikuud Ühendriikide jaemüük näitama juulis korralikku kasvu, eeskätt kuna juba avaldatud autode müüginumbrid üllatasid positiivselt. Kuid usutavasti olid tarbijad juulis julgemad kulutama ka muudes toodete ja teenuste gruppides peale autode ja kütuse, kui antud tasandil prognoositakse 0,4% kuist kasvu pärast -0,2% langust juunis.

Turuosaliste jaoks võiks suuremat huvi sel nädalal pakkuda ka Hiina juulikuu jaemüügi statistika. Sealne aktsiaturg on leidnud tasasema pinnase, vähendades riski, et paanika börsidel võiks üle kanduda tarbimisse, mistõttu usub analüütikute konsensus, et jaemüügi kasv püsis eelmisel kuul stabiilsena üle 10%.

Euroopas tõmbavad esialgsed sisemajanduse kogutoodangu numbrid joone alla teisele kvartalile. Eelmisel nädalal oodatust pehmemaks jäänud eurotsooni juunikuu jaemüük ning suuremate riikide tööstustoodangu näitajad kinnitasid, et regiooni majanduse kasv on konarlik ja ebaühtlane, kuid peaks olema analüütikute kohaselt siiski piisav, et hoida eurotsooni kogutoodangu kasvu teises kvartalis sarnases tempos nagu esimeses kvartaliski (0,4% eelneva kvartali baasil).

Selle nädala olulisemad globaalsed majandusnäitajad koos Bloombergi konsensuse ootustega:

Esmaspäev, 10. august

  • USA tööturu tingimuste indeks (juuli)

Teisipäev, 11. august

  • Saksamaa investorite ja analüütikute kindlustunde indeksid (august): paranemist oodatakse nii jooksva olukorra kui ka järgmise kuue kuu ootuste indeksites
  • USA väikeettevõtete kindlustunde indeks (juuli): 95,1 vs 94,1 juunis (taastumine 15 kuu põhjast)

Kolmapäev, 12. august

  • Hiina jaemüük ja tööstustoodang (juuli): jaemüügi kasv püsib 10,6% peal, tööstustoodangu kasv peaks näitama marginaalset aeglustumist 6,8% pealt 6,6% peale
  • Eurotsooni tööstustoodang (juuni): 0,1% MoM kasv pärast -0,4% langust mais (YoY 1,7%)
  • Suurbritannia töötu abiraha taotlust arv (juuli) ja töötuse määr (juuni): toetuste arv peaks näitama kasvu kahe tuhande võrra (mais seitse tuhat) ning kolme kuu keskmine töötuse määr püsima 5,6% peal

Neljapäev, 13. august

  • Jaapani masinate tellimused (juuni): -5,1% MoM langus pärast 0,6% kasvu mais (YoY 17,6%)
  • Euroopa Keskpanga juuli istungi protokoll
  • USA jaemüük (juuli): kütust ja autosid arvestamata oodatakse 0,4% MoM kasvu pärast -0,2% langust juunis
  • USA esmased töötu abiraha taotlused: püsivad 270 tuhande peal

Reede, 14. august

  • Itaalia teise kvartali SKP: 0,3% kvartaalne kasv (Q1 0,3%) ja 0,6% kasv võrreldes 2014.a teise kvartaliga (Q1 0,1%)
  • Prantsusmaa teise kvartali SKP: 0,2% kvartaalne kasv (Q1 0,6%) ning 1,1% tõus võrreldes aastatagusega (Q1 0,8%)
  • Saksamaa teise kvartali SKP: 0,5% kvartaalne kasv (Q1 0,3%) ja 1,5% kasv võrreldes 2014.a teise kvartaliga (Q1 1,0%)
  • Eurotsooni teise kvartali SKP: 0,4% kvartaalne kasv (Q1 0,4%) ning 1,3% tõus võrreldes mullu sama ajaga (Q1 1,0%)
  • Eurotsooni inflatsioon (juuli lõplik): tuuminflatsioon püsib 1,0% peal
  • USA tööstustoodang (juuli): 0,3% MoM kasv pärast 0,2% tõusu juunis
  • USA Michigani ülikooli tarbijate kindlustunde indeks (august): 93,6 vs 93,1 juulis (taastumine nelja kuu põhjast)



Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon